Beleggen

U wil één goede reden om te beleggen in de financiële sector? U krijgt er vier.

27 april 2021 - leestijd 4 min. 30

Geschreven door

Knut Huys

Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:

  • De financiële sector presteerde het afgelopen decennium matig tot zwak. Recent kwam er een kentering. 
  • De economische heropleving, veranderingen in het renteklimaat, de aantrekkelijke waardering van financiële aandelen en allerhande maatschappelijke ontwikkelingen spelen vandaag in de kaarten van de financiële sector.

Heel wat beleggers lieten financiële aandelen het jongste decennium links liggen. Daar hadden ze verschillende goede redenen voor: de lage rente knabbelde aan de winstmarges van banken, nieuwe challenger banks knipten marktaandeel weg van gevestigde instellingen en na de financiële crisis kreeg het geloof in de sector een knauw. Bovendien groeide de globale economie de jongste jaren aan een gezapig tempo, terwijl financials cyclische bedrijven zijn. Dat betekent dat ze het goed doen als de economie boomt en minder presteren in slechte tijden. 

De jongste tijd is het sentiment echter aan het keren. Beleggers pikken de financiële sector weer op. En daar zijn er 4 goede redenen voor.

1. De economie trekt opnieuw aan

De financiële sector presteert traditioneel goed in de vroege expansiefase van de conjunctuurcyclus.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de globale economie in 2021 met 6% zal stijgen en in 2022 met 4,4%. Consumenten en bedrijven zullen op zoek gaan naar leningen - om hun bedrijf uit te breiden, een huis te kopen, enzovoort. 

Bovendien hebben de fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen geleid tot minder (verwachte) faillissementen. Dat helpt banken om provisies vrij te maken en komt de winstvooruitzichten ten goede. Bovendien gingen de balansen van de banken de coronacrisis in goede vorm in, deels dankzij de strenge regelgeving die na de crisis van 2008 is ingevoerd.

2. Stilaan einde van lage rente in zicht?

Ook door zijn sterke correlatie met het renteniveau en de rentecurve heeft de financiële sector het sinds november beter gedaan dan de ruimere markt (evenwel na een zwakke periode voordien). De stijgende langetermijnrente op Amerikaanse staatsobligaties en de hogere inflatieverwachtingen hebben veel beleggers al doen anticiperen op mogelijke rentestijgingen door de grote centrale banken (hoewel die in de praktijk wellicht nog veraf zijn).

3. Nog steeds aantrekkelijke waarderingen

De sector als geheel is aantrekkelijk gewaardeerd, met relatieve koers-winstverhoudingen die nog steeds op een historisch dieptepunt liggen. De koers-winstverhouding voor de komende 12 maanden voor de MSCI World Financials1  bedraagt 13,24, terwijl die voor de MSCI World2 op 20,62 ligt (situatie 16 april 2021).

4. Demografische en maatschappelijke ontwikkelingen

De financiële sector omvat meer dan alleen banken die spaarrekeningen aanbieden en leningen ter beschikking stellen. De sector overkapt ook tal van gespecialiseerde ondernemingen en services die mee profiteren van verscheidene demografische en maatschappelijke ontwikkelingen op lange termijn:

  • Van contactloos betalen tot het verhandelen van fractional shares (stukjes van aandelen): de digitalisering in de financiële sector opent niet alleen de deuren naar nieuwe mogelijkheden en winstmodellen, maar ook naar efficiëntiewinsten. Technologie biedt tegelijk een kans om mensen te bereiken die vandaag nog geen gebruik maken van bankdiensten, bijvoorbeeld omdat ze in afgelegen gebieden wonen. Volgens de meest recente globale studie van de Wereldbank hebben nog ongeveer 1,7 miljard volwassenen geen bankrekening3.
  • Het aantal vermogenden neemt toe en grote vermogens worden steeds groter, het afgelopen decennium met 8% per jaar4. Grote vermogens zijn vaak complexe vermogens die om een hyper gepersonaliseerde aanpak vragen. Dit is het terrein van wealth management, een financiële tak die in de lift zit. 
  • De toenemende welvaart in groeilanden en vooral in Azië opent de deur naar grotere afzetmarkten voor banken en verzekeraars.
  • Er komen niet alleen steeds meer mensen bij. Ze worden ook steeds ouder. De vergrijzing vraagt om gepaste financiële oplossingen om mensen voor te bereiden op een langer pensioen.
investir secteur financier

Hoe beleggen in de financiële sector?

Een robuuste portefeuille met een doordachte verdeling van activaklassen (aandelen, obligaties, cash, eventueel goud …) blijft essentieel om te allen tijde mogelijke stormen op de markten aan te kunnen. Zo’n portefeuille bestaat bij voorkeur uit een stevige kern van gemengde fondsen5 die aangevuld worden met enkele satellietbeleggingen. 

Met deze satellieten kunt u uw eigen accenten leggen en inspelen op thema’s en sectoren die aantrekkelijke vooruitzichten bieden, zoals de financiële sector. Door daarbij te kiezen voor een actief beheerd fonds voor uw satellietbelegging hoeft u zelf geen individuele aandelen te selecteren, kopen en op te volgen. Een professionele beheerder doet dit voor u. Hij of zij zoekt de beste opportuniteiten op de markt binnen het brede aanbod van financiële dienstverleners.

Beleggen in de financiële sector?

Lees ook

Fiscaliteit

Fiscaliteit

Fiscaliteit

16 vragen en antwoorden over de nieuwe effectentaks

16 vragen en antwoorden over de nieuwe effectentaks

16 vragen en antwoorden over de nieuwe effectentaks

29 maart 2021 

Leestijd 4 min.

29 maart 2021 

Leestijd 4 min.

29 maart 2021 

Leestijd 4 min.

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Beter een disruptor dan een dinosaurus

Beter een disruptor dan een dinosaurus

Beter een disruptor dan een dinosaurus

18 februari 2021

Leestijd 4 min. 30

18 februari 2021

Leestijd 4 min. 30

18 februari 2021

Leestijd 4 min. 30

1 De MSCI World Financials Index vertegenwoordigt een representatieve groep van 231 largecaps en midcaps in 23 landen. Bron cijfer: Bloomberg. 

2 De MSCI World Index vertegenwoordigt een representatieve groep van 1.586 largecaps en midcaps in 23 landen. Bron cijfer: Bloomberg.  

3 Bron: globalfindex.worldbank.org/sites/globalfindex/files/chapters/2017%20Findex%20full%20report_chapter2.pdf

4 Bron: oliverwyman.com/content/dam/oliver-wyman/v2/publications/2020/jun/Global-Wealth-Management-Report-2020.pdf

5 Fonds: het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben.Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren. 

×