Geschreven door
Dieter Vandewiele
Fund Analyst
Samengevat
Dick Fosbury toonde de wereld in 1968 dat het anders kon. In plaats van eerst met de voeten over de lat te springen, deed hij het met de schouders. Tijdens die Olympische Spelen van 1968 pakte hij niet alleen goud in het hoogspringen. Hij veranderde met zijn Fosbury-flop ook een hele atletiekdiscipline. Voorgoed.
Dat er vandaag elektriciteit uit het stopcontact komt, er asfalt op de wegen ligt en we eten kunnen bewaren in een koelkast: daar staan we niet vaak bij stil. Toch hebben we ze allemaal te danken aan Fosbury’s. Mensen en bedrijven die iets vastpakken, er eens goed aan schudden, het van onder en boven bekijken … en zich afvragen: kan het ook anders? Kan het ook beter?
Disrupties zijn van alle tijden. En zullen van alle tijden zijn. Van uw verre voorvaderen die vuur opwekten door middel van wrijving. En van de smartphone die in uw binnenzak zit, tot uw kleinkinderen die misschien ooit op ruimtevakantie zullen gaan. Of zoals Nelson Mandela het verwoordde: iets lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is. Zonder disruptie geen wielen onder uw wagen, geen tandpasta op uw tandenborstel, geen voetbal op tv.
Als belegger investeert u voor de lange termijn. Vandaag uw investeringen louter concentreren op steenkool, baanwinkels, analoge fotografie en andere dinosaurussen is wellicht geen slimme zet. Als belegger is het de kunst om de disruptors en langetermijntrends van vandaag en liefst die van morgen in uw portefeuille te hebben.
Alleen: elk bedrijf afficheert zich graag als disruptief en revolutionair. Maar voor elke duizend ‘disruptors’ is er vaak slechts een handvol dat echt potten breekt. Hoe detecteert u die echte disruptors? Hoe scheidt u de potentiële winnaars van de verliezers? Welke bedrijven hebben een stevige balans en een uitgekiend winstmodel op lange termijn, en welke niet?
Bovendien gaat disruptie steeds sneller, en zet het zich door in alle en doorhéén alle sectoren. Waar u ook kijkt. Het duurde 50 jaar voordat er 50 miljoen mensen een telefoon hadden. Het duurde 22 jaar voordat er evenveel mensen een tv hadden. Het duurde 7 jaar voordat er 50 miljoen mensen internet gebruikten. Het duurde 3 jaar voordat er 50 miljoen mensen Facebook hadden1. De snelheid waarmee disruptie zich doorzet, maakt het plaatje erg complex voor particuliere beleggers die zelf hun aandelenmandje samenstellen.
Disrupties vloeien vandaag voort uit 4 megatrends: demografische ontwikkelingen, globalisering, klimaat en technologische innovaties. Een actief beheerd fonds2 dat vanuit die optiek inzet op de disruptors van vandaag en morgen kan een strategie zijn om het kaf van het koren te scheiden. Eerst en vooral omdat een dergelijk fonds geleid wordt door beleggingsexperts die niet alleen de cijfers kennen, maar ook door het sentiment op de markten heen kunnen kijken. Dat maakt hen echter nog geen experts in disruptie.
Net daarom werken deze fondsbeheerders samen met leidende specialisten uit verschillende domeinen: van technologie tot industrie, van gezondheidszorg tot entertainment. Deze specialisten voeden de fondsbeheerders met investeringsthema’s, waarmee de fondsbeheerders aan de slag gaat om een portfolio van game changers samen te stellen en te beheren. Zowel bedrijven die volledig nieuwe markten (kunnen) ontwikkelen, als bedrijven die sectoren helemaal op zijn kop (kunnen) zetten. Van artificiële intelligentie tot robotica, van precisielandbouw tot energie-opslag. Door met één fonds in te zetten op disrupties in verschillende sectoren, regio's en thema's als industrie 4.0, digitale economie, klimaat en gezondheidszorg kunt op die manier ook sterk spreiden.
Als uw beleggersprofiel het toelaat, kunt u kiezen voor verschillende oplossingen.
Deel dit artikel