Een gestructureerd product bestaat uit verschillende activa. Meestal is het een combinatie van enerzijds een obligatie en anderzijds derivaten (opties) op een of meerdere onderliggende activa. Gestructureerde producten zijn schuldinstrumenten. Door te beleggen in zo’n product, leent u feitelijk geld uit aan de uitgever. Ze kunnen in euro of een andere valuta zijn uitgegeven.
Op de vervaldag - of soms eerder - krijgt de belegger zijn ingelegde kapitaal terug, verhoogd of verlaagd door een eventueel financieel rendement1. Afhankelijk van product tot product bieden gestructureerde producten een gedeeltelijk (bijvoorbeeld 90%), volledig of geen recht op terugbetaling van het kapitaal door de uitgever op de vervaldag.
Beleggers kunnen kiezen uit een breed scala aan gestructureerde producten die aansluiten bij hun financiële situatie, voorkeuren en doelstellingen. Elk product heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder vindt u vier veelvoorkomende soorten:
Aan elk gestructureerd product zijn specifieke risico's verbonden die beleggers dienen te begrijpen voor ze zich ertoe verbinden. Deze risico's zijn terug te vinden in de (pre)contractuele documenten van het product.
Samengevat
Gestructureerde producten bieden een breed scala aan mogelijkheden. Ze kunnen diversificatie en een aantrekkelijk potentieel rendement bieden. Het is echter essentieel om in gedachten te houden dat ze risico's met zich meebrengen die beleggers zorgvuldig moeten begrijpen en beoordelen. Om met gemoedsrust in gestructureerde producten te investeren, wordt u aangeraden om het prospectus te lezen om de mechanismen van elk product volledig te begrijpen, u ervan te vergewissen dat het product bij uw risicoprofiel past en een gekwalificeerd financieel adviseur te raadplegen.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
Dit zou u ook kunnen interesseren
19 december 2022