Onze planeet wordt geconfronteerd met meerdere en gelijktijdige crises. Hoewel ze allemaal onze aandacht vereisen, vormt de klimaat- en milieucrisis een existentiële bedreiging voor de mensheid. De oplossing ervan vereist een fundamentele verandering van de economische activiteit op wereldschaal. Hoe kunnen wij deze verandering leiden? Hoe kunnen wij, als banken, onze cliënten helpen om effectieve overgangstrajecten te ontwikkelen en de actie te versnellen?
Tijdens de conferentie ‘Sustainability Deep Dive’ die de Deutsche Bank groep op donderdag 2 maart 2023 organiseerde, bespraken we verschillende benaderingen die we samen met onze cliënten over de hele wereld ontwikkeld hebben. We gaven ook een dieper inzicht in onze 'ESG-machinekamer' en legden uit hoe we onze cliënten kunnen helpen ‘nul-emissie’ te bereiken, via duurzame financiering, transitie-expertise en ons monitoringkader.
We zetten ons in om onze cliënten te ondersteunen bij de overgang naar duurzaamheid door expertise, advies en oplossingen aan te bieden die hen kunnen helpen om een positieve impact op de wereld te hebben.
"Problemen zoals de achteruitgang van de oceanen en het verlies aan biodiversiteit bedreigen niet alleen ons milieu. Ze bedreigen ook onze economie en het maatschappelijk leven zelf. Om dit tegen te gaan, is er dringend nood aan actie, investeringen en transformatie, en wij zetten ons in om onze rol te spelen. We doen dat door een mentaliteitsverandering teweeg te brengen, het voortouw te nemen en een holistisch ESG-aanbod te creëren om onze cliënten te helpen positieve verandering tot stand te brengen."
Claudio de Sanctis
Head of the International Private Bank
CEO EMEA, Deutsche Bank
Binnen de Deutsche Bank groep:
In België richt Deutsche Bank1 zich momenteel op een reeks beleggingsproducten die ESG-criteria opnemen. De focus ligt voornamelijk op discretionair portefeuillebeheer2 en beleggingsfondsen.
We waren de eerste bank die volwaardig lid werd van de Ocean Risk and Resilience Action Alliance (ORRAA) en zullen ons blijven inzetten om de wereldwijde inspanningen en privé-investeringen in natuurlijk kapitaal in de zee en aan de kust op te voeren.
Dit lidmaatschap stelde ons ertoe in staat om ons te verdiepen in de problemen waarmee de oceanen geconfronteerd worden. Vorig jaar waren we medeorganisator van de 'Ocean Conference' in Mallorca, waar meer dan 100 invloedrijke investeerders, ondernemers en filantropen samenkwamen om ideeën te ontwikkelen ter ondersteuning van de financiering voor het behoud van de oceanen.
In de toekomst willen we kansen aangrijpen om te beleggen in oceaangerelateerde impactoplossingen voor onze cliënten. Met deze focus en de steun van ORRAA bevinden we ons in een unieke positie om ons leiderschap op het gebied van de oceaan en de duurzame blauwe economie te ontwikkelen en dit begrip te integreren in alles wat we doen.
Raadpleeg het ORRAA-actieverslag voor meer details over de recente activiteiten van ORRAA.
1. Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel
2. Discretionair portefeuillebeheer bevordert milieu- en maatschappelijke aspecten, maar is niet gericht op duurzame beleggingen.
Momenteel ontbreken uniforme criteria en een gemeenschappelijke marktnorm voor de beoordeling en classificatie van financiële diensten en producten als duurzaam. Dit kan ertoe leiden dat verschillende aanbieders de duurzaamheid van financiële diensten en producten verschillend beoordelen. Bovendien zijn er verschillende nieuwe voorschriften inzake ESG (milieu, maatschappij en bestuur) en duurzame financiering, die moeten worden onderbouwd, en worden er nog meer ontwerpvoorschriften ontwikkeld, wat ertoe kan leiden dat financiële diensten en producten die momenteel als duurzaam worden bestempeld, niet voldoen aan de toekomstige wettelijke vereisten om als duurzaam te worden beschouwd.
Voor Deutsche Bank in België vindt u meer informatie in dit document.