Chinese vastgoedproblemen doen aandelenmarkten tuimelen

Markten

Chinese vastgoedproblemen doen aandelenmarkten tuimelen

21 september 2021 - Leestijd 2 min. 

Geschreven door

 Deepak Puri, CFA® & Sam Matthews

Chief Investment Officer Americas - Head Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • De aandelenmarkten reageerden negatief op de aanhoudende bezorgdheid over de gezondheid van de Chinese vastgoedsector. 
  • Beleggers schatten ook de impact in van de stijgende COVID-19-gevallen en zwakkere macro-economische gegevens, terwijl de komende Fed-vergadering naar verwachting meer inzicht zal verschaffen in de toekomstige tapering. 
  • De langetermijnvisie op aandelen blijft positief gezien de negatieve reële renteomgeving.

Wat is er gebeurd?

De markten begonnen de week in de 'risk-off' modus, waarbij de problemen van een Chinese vastgoedontwikkelaar op het beleggerssentiment wogen. Hoewel de onzekerheid rond dit bedrijf en de dreiging van verdere regulerende maatregelen door de Chinese regering de krantenkoppen halen, zijn er een aantal andere factoren die het sentiment beïnvloeden. 

Hernieuwde bezorgdheid over COVID-19 en stijgende inflatie  

De aandelenmarkten hebben onlangs een beetje gas teruggenomen als gevolg van hernieuwde bezorgdheid over COVID-19 en het effect daarvan op de heropleving van de economie (zoals blijkt uit het banenrapport van augustus in de VS), alsook een bredere matiging van de economische gegevens. Beleggers richtten zich ook op het effect van de stijgende inflatie op verschillende economieën en het potentieel ervan om de mondiale groei te verstoren, waarbij veel problemen zoals stijgende inputkosten en verstoringen van de toeleveringsketen nog niet zijn opgelost.  

Wachten op de Fed

Daarnaast kijken de markten uit naar de verklaring, de persconferentie en de samenvatting van de economische projecties van de Fed-vergadering op woensdag. Verwacht wordt dat de centrale bank haar beleidsrente dicht bij nul zal houden en de $120 miljard aan maandelijkse activa-aankopen niet zal wijzigen. Dit gezegd zijnde, is het waarschijnlijk dat de Fed op tapering zal zinspelen als de economische vooruitgang aanhoudt, zelfs ondanks enkele recente zwakkere gegevens zoals de teleurstellende werkgelegenheidscijfers van augustus. Wij verwachten dat de tapering in december of begin 2022 zal beginnen. Hoewel de zogenaamde dot plot (dit is een grafische voorstelling van de renteverwachtingen van de Fed leden) nog steeds niet wijst op een renteverhoging in 2022, zouden slechts twee leden hun renteverwachtingen moeten verhogen opdat het middenpunt al een renteverhoging voor volgend jaar aanduidt. Er is ook een debat gaande over de vraag of we 2 of 3 renteverhogingen moeten verwachten in 2023.  

Discussie over schuld VS laait weer op

Tot slot zijn de markten ook bezorgd omtrent het ontbreken van een duidelijk uitgestippeld pad om het Amerikaanse schuldplafond te verhogen. In een opiniestuk in de Wall Street Journal waarschuwde Yellen dat als het schuldenplafond niet snel zou worden verhoogd, dit kan leiden tot een historische financiële crisis. Persberichten blijven wijzen op grote verdeeldheid tussen gematigden en progressieven over de omvang en reikwijdte van het budgettaire verzoeningspakket, dat gericht is op "menselijke infrastructuur".   

Hoe reageerden de markten?

De Europese aandelenmarkten eindigden negatief met een daling van de Euro Stoxx 50 en de DAX met respectievelijk 2,11% en 2,31%, terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt een vergelijkbare richting volgde met een daling van de S&P 500 met 1,70%. Aan de obligatiezijde daalde de rente op Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds als gevolg van een "vlucht naar veiligheid". De goudprijs is licht gestegen tot USD 1.763 per ons. Terwijl de beurzen op het Chinese vasteland maandag gesloten waren wegens een nationale feestdag, was de verkoopdruk sterk voelbaar in de offshoremarkt van Hongkong, waar de Hang Seng 3,30% lager eindigde. 

Wat betekent dit voor beleggers?

De huidige liquiditeitsproblemen van de Chinese vastgoedsector zijn beïnvloed door recente beleidsmaatregelen. Met een doelgericht schuldafbouwprogramma sinds eind 2020 heeft de Chinese regering getracht de hefboomwerking binnen de sector te verminderen en de vastgoedmarkt betaalbaarder te maken voor de bevolking na 15 jaar van snel stijgende prijzen.  

Positieve visie op aandelen over 12 maanden

De huidige voorzichtige houding van aandelenbeleggers na een zomer van forse winsten mag hun langetermijnvisie op de activaklasse niet verstoren. Wij blijven positief over aandelen in de komende 12 maanden, aangezien de negatieve reële renteomgeving aandelen stevig in het TINA-gebied (There is No Alternative) blijft houden. De winstverwachtingen matigen weliswaar, maar blijven dicht bij de meerjaarlijkse recordhoogten, waarbij Europa en de VS het beste winstmomentum laten zien.  

Beleggers moeten voorbereid zijn op extra volatiliteit in de nabije toekomst, rekening houdend met het feit dat de mondiale groei tekenen van herstel blijft vertonen. 

Heeft uw portefeuille een update nodig?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

×