Geen zomerpauze voor de beurzen

Markten

Geen zomerpauze voor de beurzen

06 september 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

David Ghezal
Investment Strategist

Samengevat

  • Het accommoderende discours van Jerome Powell droeg bij tot een positief beleggerssentiment. 
  • De grote centrale banken zullen nog een tijd doorgaan met hun accommoderende monetaire beleid en slechts heel geleidelijk hun imposante anti-crisisarsenaal afbouwen. 
  • De financiële repressie dreigt nog enkele jaren aan te houden en maakt het de beleggers moeilijk door aan hun vermogen te knabbelen. 
  • De beste langetermijnstrategie is belegd te blijven.

Behoud van een positief beleggerssentiment na het discours van de Fed

De financiële markten hebben globaal genomen een behoorlijke maand augustus achter de rug, vooral de risicohoudende activa. Verschillende elementen droegen bij tot het behoud van een positief beleggerssentiment. Het accommoderende discours van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, tijdens het Jackson Hole symposium bedaarde de vrees voor een nakende afbouw van de netto activa-aankopen door de Fed (tapering). Nog in de Verenigde Staten trokken de markten zich op aan het verbeterde vormpeil van de arbeidsmarkt en de vorderingen in de economische agenda van de regering-Biden, nadat de Senaat groen licht gaf voor het wetsontwerp rond infrastructuurinvesteringen. Tot slot reageerden de beleggers ook opgelucht op de wereldwijde vertraging van het aantal coronabesmettingen, na enkele weken van forse toename.

Beurzen in het groen

In deze context wisten de beurzen zich alweer in de kijker te werken met nieuwe records aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. De Amerikaanse S&P 500 (+2,9%) eindigde voor de 7de opeenvolgende maand met winst, waarmee het totaal sinds begin dit jaar op ruim 20% uitkomt. Ook in Europa klokten alle beurzen in het groen af. De Stoxx Europe 600 (+2% tijdens de voorbije maand) is nu doorgestoomd tot een jaarwinst van 18%. De MSCI Emerging Market index boekte de voorbije maand +2,4% vooruitgang, maar hinkt met +1,3% sinds het jaarbegin ver achterop.

Op het obligatiefront waren de bewegingen veel beperkter. Staatsleningen verloren terrein in een context van licht stijgende rentevoeten. De US Treasury Bonds leverden 0,2% in en staatsleningen van de eurozone verloren gemiddeld 0,6%. Resultaat: beide staan sinds het jaarbegin in het rood. De meer dynamische obligatiesegmenten daarentegen, hadden de wind in de zeilen. Speculatieve obligaties stegen voor de 8ste maand op rij (+0,5%) en staan sinds 1 januari afgetekend op kop in het obligatieklassement (+4,5% voor high yield obligaties in USD).

Positieve vooruitzichten voor de aandelenmarkten

De perspectieven blijven globaal genomen positief voor de aandelenmarkten. De beurswaarderingen (= verhouding koers/winst) staan historisch gezien weliswaar hoog, maar de aanhoudende context van negatieve reële rentevoeten blijft een krachtige ondersteunende factor en bestendigt het zogenaamde TINA-effect (There Is No Alternative) op de markten. Met andere woorden, er bestaan geen alternatieven voor aandelen. Toch zijn het de bedrijfswinsten die in de eerste plaats de evolutie van de markten zullen sturen en uit de resultaten van het 2de kwartaal blijkt een bijzonder robuuste winstdynamiek. Dit stelde de beleggers in belangrijke mate gerust over de veerkracht en de rentabiliteit van de bedrijven, vooral in de Verenigde Staten. Ook de toekomstige winstramingen werden opwaarts bijgesteld. 

Geen verhoging van de beleidsrente vóór 2023

Tot slot verwachten we dat de grote centrale banken nog een tijd zullen doorgaan met hun accommoderende monetaire beleid en slechts heel geleidelijk hun imposante anti-crisisarsenaal zullen afbouwen. Wel liet de Fed verstaan dat ze tegen het einde van het jaar een tapering denkt in te zetten als de Amerikaanse economie zich zoals verwacht blijft versterken, maar de markten hebben de tijd om zich daarop voor te bereiden, zodat deze ontwikkeling niet voor een ommekeer zal zorgen. Bovendien verwachten wij geen enkele verhoging van de beleidsrente vóór 2023.

Belangrijke afspraken voor beleggers

De komende tijd belooft de agenda goed gevuld te zijn met een aantal belangrijke afspraken voor beleggers. De centrale banken zullen de dans blijven leiden met de septembervergaderingen van zowel de ECB als de Fed. Voorts zouden ook de politieke debatten in de Verenigde Staten erg levendig kunnen worden, met stemmingen over de budgettaire herstelmaatregelen in het Huis van Afgevaardigden en onderhandelingen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De parlementsverkiezingen in Duitsland worden spannender dan ooit en zouden voor een dosis onzekerheid kunnen zorgen, na een lange periode van stabiliteit tijdens het tijdperk-Merkel. Ook de statistieken uit China worden aandachtig bekeken om de omvang van de huidige vertraging in te schatten. 

Hogere marktvolatiliteit niet uitgesloten

Met de heropening van de scholen en de naderende winter in het noordelijk halfrond zullen de markten zeker de nodige aandacht hebben voor de evolutie op het coronafront (cf. opmars van de deltavariant), op een moment dat de ontwikkelde economieën tegen de limieten van hun initiële vaccinatiecampagnes aanbotsen. Dit zou aanleiding kunnen geven tot opstoten van marktvolatiliteit, zeker omdat deze periode van het jaar het vaakst gekenmerkt wordt door een ongunstig seizoenseffect. Na de opmerkelijke klim van de aandelenmarkten, zullen we ons op korte termijn wat terughoudender opstellen, wetende dat er zich de komende weken interessantere instapkansen zullen aandienen. 

De beste langetermijnstrategie is belegd te blijven

Hoe dan ook dreigt de financiële repressie, dit is het beleid dat ervoor zorgt dat de reële rentevoeten zeer laag of negatief blijven, nog verscheidene jaren aan te houden. Ze blijft de beleggers het leven moeilijk maken door aan hun vermogen te knabbelen. De beste strategie om in deze omgeving op lange termijn behoorlijke rendementen te behalen, is belegd te blijven en het hoofd koel te houden tijdens episodes van beursturbulentie. Wij raden dan ook een ruim gediversifieerde en evenwichtige portefeuille aan, opgebouwd rond een standvastige kern met een goed beheerst dalingsrisico en aangevuld met satellieten die kunnen inspelen op het structurele groeipotentieel van belangrijke beleggingsthema’s. 

Aandelen

Prestaties en prognoses voor de aandelenmarkten

Regio
Index Wijziging sinds begin dit jaar*
Index
huidig niveau*
Index
vooruitzicht 12M**
Eurozone
EuroStoxx 50 18,1% 4196,41 4.250
Duitsland
DAX 15,4% 15835,09 16.700
Europa
Stoxx 600 18,0% 470,88 480
Verenigd Koninkrijk
FTSE100 10,2% 7119,70 7.000
Zwitserland
SMI 16,0% 12411,11
12.250
Verenigde Staten
S&P 500 20,4% 4522,68 4.600
Groeimarkten
MSCI Emerging Markets 1,3% 1308,67 1.310
Japan
MSCI Japan 8,6% 1200,82 1.200

*Bron: Bloomberg, 31 augustus 2021
**Bron: DB Wealth Management, 31 augustus 2021

Obligaties

Prestaties van de obligatiemarkten

Regio's Prestatie op 1 maand in lokale munt*
Wijziging sinds begin dit jaar*
Verenigde Staten -0,2% -1,4%
Eurozone -0,6% -1,8%
'Investment Grade'-obligaties EUR
-0,4% 0,3%
High yield obligaties USD
0,5% 4,5%
Obligaties groeilanden in USD
0,9% 0,1%

*Bron: Bloomberg, 31 augustus 2021

Grondstoffen

Overzicht van de grondstoffen

Grondstoffen
Return in lokale munt
Wijziging sinds begin dit jaar*
Huidig niveau*
Vooruitzicht 12M**
WTI olie  42,7% 68,50 68
Goud -4,5% 1813,62 1.750
Koper
22,6% 9520
10.000

*Bron: Bloomberg, 31 augustus 2021
**Bron: DB Wealth Management, 31 augustus 2021

Heeft uw portefeuille een update nodig?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Lees ook