Jackson Hole: Powell zendt zijn signaal uit

Markten

Jackson Hole: Powell zendt zijn signaal uit

30 augustus 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

 Deepak Puri, CFA® & Sam Matthews

Chief Investment Officer Americas - Head Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • Tijdens het virtuele Jackson Hole Symposium gaf voorzitter Powell een sterk signaal dat de Federal Reserve dit jaar zal beginnen met het afbouwen van het aankopen van activa.
  • De markten reageerden over het algemeen positief: zowel de S&P 500 als de NASDAQ 100 schreven nieuwe records. De rente op staatsobligaties daalde samen met de USD.
  • De toespraak bevestigde veel van wat we al wisten: elke verandering in het monetaire beleid zou afhankelijk zijn van economische gegevens.

Wat is er gebeurd?

Beleggers beoordeelden vorige vrijdag zorgvuldig de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve op een hint over wanneer de centrale bank zal beginnen met haar veelbesproken taperingprogramma. Powell erkende dat er sinds de laatste FOMC-vergadering in juli verdere vooruitgang is geboekt in zowel het bereiken van de inflatiedoelstelling als het streven naar maximale werkgelegenheid. Hij zei echter ook dat de werkloosheid "nog steeds veel te hoog is" en "de omvang van de zwakte op de arbeidsmarkt onderschat". Hij herhaalde dat het werkloosheidscijfer nog een lange weg te gaan heeft totdat de maximale werkgelegenheidsdoelstelling van de Fed is bereikt.

“Tempo activa-aankopen dit jaar beginnen verlagen”

Zelfs met de toenemende bezorgdheid rond de Delta-variant, verklaarde Powell dat, als de economie blijft aantrekken zoals verwacht, "het gepast zou kunnen zijn om het tempo van de activa-aankopen dit jaar te beginnen verlagen". Momenteel koopt de Fed voor 120 miljard dollar aan schatkistpapier en door hypotheken gedekte waardepapieren op en er werden geen aanwijzingen gegeven over het tempo of de samenstelling van de tapering. Powell verduidelijkte ook dat het taperingplan niet mag worden opgevat als een signaal over het optrekken van de beleidsrente.

Naar arbeidsmarkt met maximale werkgelegenheid

Een groot deel van Powells toespraak bracht dezelfde boodschap als de FOMC-verklaring van juli en de daaropvolgende notulen, met een blijvende focus op de verbeterende gegevens over de Amerikaanse economie. Powell benadrukte dat het Fed-streefcijfer van "maximale werkgelegenheid" de goede kant op gaat: de afgelopen drie maanden zijn er gemiddeld 832.000 banen bijgekomen en het tempo van de aanwervingen ligt hoger dan op enig moment in de geregistreerde geschiedenis. Powell erkende dat er in de komende maanden nog meer banen kunnen bijkomen, aangezien een combinatie van toenemende vaccinaties, heropening van scholen en het afzwakken van de verhoogde sociale steun nog meer werknemers naar de arbeidsmarkt kan lokken.

Inflatie van voorbijgaande aard

Voorzitter Powell verklaarde verder dat de inflatiegegevens nauwlettend in de gaten zullen worden gehouden en dat de Fed klaar staat om op te treden als "aanhoudend hogere inflatie een ernstige bron van bezorgdheid wordt", maar bleef in een lange discussie bij zijn eerdere standpunt dat veel van de factoren die de inflatie in de VS aanwakkeren van voorbijgaande aard blijven.

Hoe reageerden de markten?

Na de toespraak van voorzitter Powell waren de marktreacties over het algemeen positief. Zowel de S&P 500 als de NASDAQ 100 schreven nieuwe records. Waarde-aandelen presteerden beter dan groeiaandelen, waarbij energie, materialen en financiële waarden het beter deden dan consumentenaandelen. De rente op schatkistpapier daalde en de 10-jaarsrente noteerde op 1,31%. Goud bewoog fractioneel hoger naar USD1.812/ons.

Wat betekent dit voor beleggers?

De toespraak van Jerome Powell gaf beleggers een sterk signaal dat de Fed dit jaar zal beginnen met het afbouwen van activa als de economische cijfers op het huidige pad blijven. Terwijl andere stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde functionarissen er publiekelijk op hebben aangedrongen om eerder vroeger dan later met tapering te beginnen, hield Powell zijn voorzichtige toon aan, maar alludeerde op november of zelfs december als het begin van verminderde activa-aankopen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het begin van een asset tapering niet automatisch zou leiden tot een verandering in de verwachte renteverhogingen. De verwachting blijft dat de eerste twee renteverhogingen door de Fed in de loop van 2023 zullen worden doorgevoerd.

Tapering wellicht tegen eind dit jaar

Aangezien de tapering al enige tijd is aangekondigd, hebben de markten zich op deze wijziging van het monetaire beleid kunnen voorbereiden. Daarom verwachten wij een relatief soepele overgangsfase. Tapering impliceert immers nog steeds het verder aangroeien van de balans van de Fed, maar aan een gematigder tempo.

Jerome Powells toespraak op het Jackson Hole-symposium gaf aan dat de Fed steeds dichter bij een afbouw van de activa-aankopen tegen eind 2021 komt - hoogstwaarschijnlijk zal die in november of december van start gaan. Er wordt nog steeds vooruitgang verwacht op de arbeidsmarkt, maar de Fed blijft bij haar standpunt dat de inflatie van voorbijgaande aard blijft.

Is uw portefeuille aan een update toe?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×