Samengevat
Tijdens de laatste economische vergadering van China op 24 juli 2023 erkende de regering de teleurstellende economische cijfers en sprak ze over het stimuleren van de groei om het herstel na de heropening nieuw leven in te blazen. Beleggers wachtten op concrete maatregelen na de vergadering van het Politbureau (de leidende instantie van de Chinese Communistische Partij), om te beoordelen of deze voldoende zullen zijn om de tot nu toe trage groei een duw in de rug te geven.
Een aantal concrete maatregelen die sindsdien aangekondigd zijn:
1/ Maatregelen om de particuliere consumptie te stimuleren
2/ Maatregelen om particuliere investeringen te stimuleren
3/ Maatregelen om de expansie van particuliere technologiebedrijven te bevorderen
4/ Maatregelen om de vastgoedmarkt te stabiliseren
Hoewel de Chinese regering er geen twijfel over laat bestaan dat ze de trage groei serieus wil aanpakken met gerichte steunmaatregelen, bevestigen recente economische cijfers dat er op korte termijn uitdagingen blijven bestaan.
In juli daalde de Chinese export met -14,5% ten opzichte van juli vorig jaar, terwijl die in juni ook al daalde met -12,4% op een jaar. Voor de import ging het om een daling van -12,4% in juli na een daling van -6,8% in juni. Daaruit blijkt dat het langzamer dan verwachte economische herstel in China nog niet sterk genoeg is om de zwakkere wereldwijde vraag te compenseren, wat op zijn beurt weegt op de Chinese export en de exportgeoriënteerde verwerkende industrie van het land.
Ook de industriële productie en de retailverkoop vielen tegen. De industriële productie is in juli met amper 3,7% op jaarbasis gestegen (tegenover de verwachte +4,3% en +4,4% in juni), terwijl de toename van de retailverkoop vertraagde tot 2,5% op jaarbasis (tegenover de verwachte +4,0% en +3,1% in juni).
Daarnaast waren ook de consumptieprijzen en de productieprijzen vorige maand negatief, wat de deflatietrend bevestigt.
De CPI daalde met -0,3%,voor de eerste keer sinds februari 2021. De inflatie zou geleidelijk opnieuw moeten aantrekken naarmate de vergelijkingsbasis gunstiger wordt. De evolutie van de kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedsel- en energieprijzen, wijst ook in die richting. Na +0,4% op één jaar in juni, steeg de kerninflatie in juli met +0,8%, de sterkste stijging sinds januari van dit jaar.
De deflatie van de producentenprijzen in juli hield daarentegen voor de 10e maand op rij aan. Deze prijzen daalden met -4,4% op een jaar, tegenover -5,4% in juni. De daling is niet alleen te wijten aan de lagere grondstoffenprijzen, maar weerspiegelt ook de algemeen zwakke binnenlandse vraag naar goederen en de divergentie tussen de ontwikkelingen in de verwerkende industrie en de dienstensector.
De bezorgdheid over de huidige staat van de vastgoedsector laaide weer op toen China's grootste vastgoedontwikkelaar, Country Garden, 22,5 miljoen USD aan rentebetalingen op twee van zijn in USD uitgedrukte obligaties misliep. Bovendien kondigde de vennootschap onlangs de schorsing van de trading van haar onshore-obligaties aan. Het beleggerssentiment kreeg vervolgens een volgende klap door de oplopende spanningen tussen de VS en China. Amerikaans president Joe Biden ondertekende een uitvoeringsbesluit dat bepaalde nieuwe investeringen in China in gevoelige technologieën zoals computerchips zal verbieden en kennisgeving door de overheid vereist in andere technologiesectoren. Nadat de Amerikaanse durfkapitaalinvesteringen in China in 2021 bijna 33 miljard dollar bedroegen, daalden ze vorig jaar tot iets minder dan 10 miljard. Tot nu toe hebben Amerikaanse durfkapitaalinvesteerders dit jaar iets meer dan 1 miljard USD geïnvesteerd in Chinese opstartende technologiebedrijven.
Hoewel de markt op dergelijke maatregelen had geanticipeerd, werden de inspanningen van de Chinese regering om de groeiproblemen op middellange termijn aan te pakken overschaduwd door de timing van de tegenvallende economische cijfers, hernieuwde zorgen over de vastgoedsector en geopolitieke spanningen.
Omdat de steunmaatregelen van de overheid zich nog moeten vertalen in de economische cijfers en dus nog niet de aandacht krijgen die nodig is om het marktsentiment te beïnvloeden, zien wij de recente marktvolatiliteit liever als een koopoptie bij dips voor geselecteerde sectoren, die positief worden beïnvloed door de Chinese stimuleringsmaatregelen in binnen- en buitenland.
De verwachte MSCI China's 12-maands winstgroei van 17,3% is bijna het dubbele van die van zijn groeimarkt-concurrenten (MSCI Emerging Markets: 9,6%). In combinatie met de nog steeds lage waarderingen kan dit een opwaarts potentieel creëren voor Chinese aandelen.
Momenteel wordt de MSCI China verhandeld aan een koers-winstverhouding van 10,6x op basis van de winsten op 12 maanden, wat 5% onder het eigen 10-jaars gemiddelde is en ook onder de koers-winstverhouding van 12,2x van de MSCI EM. Dit kan een opportuniteit zijn voor risicobewuste beleggers om hun blootstelling aan China (en de omliggende regio) in hun portefeuille op te trekken.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID. Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.