Uitdagingen op korte termijn voor China, maar dan...

Markten & beleggingen - 21 augustus 2023

Uitdagingen op korte termijn voor China, maar dan...

Geschreven door Stefanie Holtze-Jen (Chief Investment Officer APAC), Wolf Kisker (Senior Capital Market Strategist) & Victor Chong (Investment Officer APAC)

Samengevat

 • Het Politbureau reageerde op de aanhoudende zwakke economische cijfers met de aankondiging van tal van stimuleringsmaatregelen.
 • Zorgen over vastgoed en hernieuwde spanningen tussen de VS en China wegen op het marktsentiment.
 • De huidige waarderingen voor Chinese aandelen kunnen koopkansen bieden voor risicobewuste beleggers.

Maatregelen na de vergadering van het Politburo

Tijdens de laatste economische vergadering van China op 24 juli 2023 erkende de regering de teleurstellende economische cijfers en sprak ze over het stimuleren van de groei om het herstel na de heropening nieuw leven in te blazen. Beleggers wachtten op concrete maatregelen na de vergadering van het Politbureau (de leidende instantie van de Chinese Communistische Partij), om te beoordelen of deze voldoende zullen zijn om de tot nu toe trage groei een duw in de rug te geven.

Een aantal concrete maatregelen die sindsdien aangekondigd zijn:

1/ Maatregelen om de particuliere consumptie te stimuleren

 • Het Politbureau roept op tot het verhogen van het aantal internationale vluchten.
 • Drie overheidsinstanties onthulden een plan om de productie van kleine consumptiegoederen, die goed zijn voor meer dan een kwart van China's export, te stimuleren.
 • Het NDRC (National Development and Reform Commission) publiceerde een uitgebreid 20-puntenprogramma om de binnenlandse consumptie te stimuleren.
 • China's ministerie van Cultuur en Toerisme kondigde aan dat groepsreizen worden hervat naar meer dan een dozijn bestemmingen in de regio’s Azië-Stille Oceaan, Europa, Afrika en Noord-Amerika.

2/ Maatregelen om particuliere investeringen te stimuleren

 • De NDRC onthulde een plan om particuliere bedrijven aan te moedigen om te investeren in belangrijke sectoren zoals nieuwe infrastructuur, geavanceerde productie, moderne landbouwfaciliteiten, transport, waterbehoud en schone energieopwekking.
 • De NDRC beloofde tevens meer leningen te verstrekken aan particuliere bedrijven en de financieringsmaatregelen voor kleine bedrijven uit te breiden.

3/ Maatregelen om de expansie van particuliere technologiebedrijven te bevorderen

 • De PBoC vraagt aan banken om meer steun te bieden voor innovatie en technologische vooruitgang en meer te investeren in beginnende ondernemingen.

4/ Maatregelen om de vastgoedmarkt te stabiliseren

 • Het Chinese ministerie van Huisvesting dringt er bij financiële toezichthouders en banken op aan om meer inspanningen te leveren om de kwakkelende vastgoedsector nieuw leven in te blazen.
 • De Raad van State vraagt lokale overheden om maatregelen te nemen die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en die bevorderlijk zijn voor de gezonde ontwikkeling van hun vastgoedmarkten.

Overzicht van de zwakke economische cijfers

Hoewel de Chinese regering er geen twijfel over laat bestaan dat ze de trage groei serieus wil aanpakken met gerichte steunmaatregelen, bevestigen recente economische cijfers dat er op korte termijn uitdagingen blijven bestaan.

In juli daalde de Chinese export met -14,5% ten opzichte van juli vorig jaar, terwijl die in juni ook al daalde met -12,4% op een jaar. Voor de import ging het om een daling van -12,4% in juli na een daling van -6,8% in juni. Daaruit blijkt dat het langzamer dan verwachte economische herstel in China nog niet sterk genoeg is om de zwakkere wereldwijde vraag te compenseren, wat op zijn beurt weegt op de Chinese export en de exportgeoriënteerde verwerkende industrie van het land.

Ook de industriële productie en de retailverkoop vielen tegen. De industriële productie is in juli met amper 3,7% op jaarbasis gestegen (tegenover de verwachte +4,3% en +4,4% in juni), terwijl de toename van de retailverkoop vertraagde tot 2,5% op jaarbasis (tegenover de verwachte +4,0% en +3,1% in juni).

Daarnaast waren ook de consumptieprijzen en de productieprijzen vorige maand negatief, wat de deflatietrend bevestigt.

De CPI daalde met -0,3%,voor de eerste keer sinds februari 2021. De inflatie zou geleidelijk opnieuw moeten aantrekken naarmate de vergelijkingsbasis gunstiger wordt. De evolutie van de kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedsel- en energieprijzen, wijst ook in die richting. Na +0,4% op één jaar in juni, steeg de kerninflatie in juli met +0,8%, de sterkste stijging sinds januari van dit jaar.

De deflatie van de producentenprijzen in juli hield daarentegen voor de 10e maand op rij aan. Deze prijzen daalden met -4,4% op een jaar, tegenover -5,4% in juni. De daling is niet alleen te wijten aan de lagere grondstoffenprijzen, maar weerspiegelt ook de algemeen zwakke binnenlandse vraag naar goederen en de divergentie tussen de ontwikkelingen in de verwerkende industrie en de dienstensector.

Zorgen over de vastgoedsector en Amerikaanse spanningen

De bezorgdheid over de huidige staat van de vastgoedsector laaide weer op toen China's grootste vastgoedontwikkelaar, Country Garden, 22,5 miljoen USD aan rentebetalingen op twee van zijn in USD uitgedrukte obligaties misliep. Bovendien kondigde de vennootschap onlangs de schorsing van de trading van haar onshore-obligaties aan. Het beleggerssentiment kreeg vervolgens een volgende klap door de oplopende spanningen tussen de VS en China. Amerikaans president Joe Biden ondertekende een uitvoeringsbesluit dat bepaalde nieuwe investeringen in China in gevoelige technologieën zoals computerchips zal verbieden en kennisgeving door de overheid vereist in andere technologiesectoren. Nadat de Amerikaanse durfkapitaalinvesteringen in China in 2021 bijna 33 miljard dollar bedroegen, daalden ze vorig jaar tot iets minder dan 10 miljard. Tot nu toe hebben Amerikaanse durfkapitaalinvesteerders dit jaar iets meer dan 1 miljard USD geïnvesteerd in Chinese opstartende technologiebedrijven.

Marktreactie en conclusie

Hoewel de markt op dergelijke maatregelen had geanticipeerd, werden de inspanningen van de Chinese regering om de groeiproblemen op middellange termijn aan te pakken overschaduwd door de timing van de tegenvallende economische cijfers, hernieuwde zorgen over de vastgoedsector en geopolitieke spanningen.

Omdat de steunmaatregelen van de overheid zich nog moeten vertalen in de economische cijfers en dus nog niet de aandacht krijgen die nodig is om het marktsentiment te beïnvloeden, zien wij de recente marktvolatiliteit liever als een koopoptie bij dips voor geselecteerde sectoren, die positief worden beïnvloed door de Chinese stimuleringsmaatregelen in binnen- en buitenland.

De verwachte MSCI China's 12-maands winstgroei van 17,3% is bijna het dubbele van die van zijn groeimarkt-concurrenten (MSCI Emerging Markets: 9,6%). In combinatie met de nog steeds lage waarderingen kan dit een opwaarts potentieel creëren voor Chinese aandelen.

Momenteel wordt de MSCI China verhandeld aan een koers-winstverhouding van 10,6x op basis van de winsten op 12 maanden, wat 5% onder het eigen 10-jaars gemiddelde is en ook onder de koers-winstverhouding van 12,2x van de MSCI EM. Dit kan een opportuniteit zijn voor risicobewuste beleggers om hun blootstelling aan China (en de omliggende regio) in hun portefeuille op te trekken.

Interesse om te beleggen in deze regio?

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID. Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Een beleggingsstrategie voor alle seizoenen

1 augustus 2023

Een beleggingsstrategie voor alle seizoenen

Renteverlaging in China om groei te stimuleren

23 juni 2023

Renteverlaging in China om groei te stimuleren

Wat zijn gestructureerde producten?

16 augustus 2023

Wat zijn gestructureerde producten?

×