China: stimuleringsmaatregelen en inkoop eigen aandelen

Markten

China: stimuleringsmaatregelen en inkoop eigen aandelen

31 maart 2022 - Leestijd 3 min. 

Geschreven door

Jason Liu & Wolf Kisker
Head Chief Investment Office APAC - Capital Market Strategist

Samengevat:
  • China heeft onlangs positieve beleidssignalen aan de markten gegeven en veel Chinese bedrijven hebben aandeleninkoopprogramma's aangekondigd.
  • Chinese aandelen, met name die genoteerd zijn op de beurs in Hongkong, zijn sinds medio maart sterk opgeveerd in het kielzog van deze positieve berichten.
  • Beleggers zouden van de lage waarderingen en eventuele toekomstige tijdelijke koersdalingen kunnen profiteren om hun blootstelling aan Chinese aandelen weer op te bouwen.

Wat is er gebeurd?

Op 15 maart hebben beleggers Chinese aandelen zwaar afgestraft als gevolg van een combinatie van negatieve factoren: hoge geopolitieke spanningen, een sterke stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus die tot lockdowns in grote steden op het Chinese vasteland hebben geleid, en hernieuwde regelgevingsdruk vanuit Washington op Chinese bedrijven die in de VS zijn genoteerd. Toen Beijing vrijwel onmiddellijk positieve beleidssignalen naar de markten stuurde, veerden de Chinese aandelen sterk op, waardoor beleggers zich afvroegen of de recente ontwikkelingen een kans boden om de aandelen op te pikken.

Wat de bedrijfswinsten betreft, vertoont het vierde kwartaal van 2021 weliswaar nog steeds een gemengd beeld van winsten die boven en onder de marktverwachtingen liggen, maar toch zou er enige stabilisatie moeten zijn na een teleurstellend derde kwartaal van 2021. Anderzijds lijken de vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2022 beter, althans voor de periode januari-februari, zowel voor de toeleveringsbedrijven als de afnemers.

Wat de waarderingen betreft, heeft de aanhoudende correctie van de Chinese aandelenmarkten in de afgelopen 12 maanden deze ver onder hun langetermijngemiddelden geduwd. Terwijl de koers-winstverhouding op 12 maanden van de MSCI China Index met 10,4 tot 6% onder zijn 10-jarig gemiddelde ligt, is de koers-winstverhouding op 12 maanden van de Hang Seng Index, momenteel op 9,7, nog lager en ligt die 10% onder zijn 10-jarig gemiddelde. Tegen deze achtergrond hebben wij sinds het begin van het jaar een versnelling gezien in de trend van Chinese ondernemingen die aandeleninkoopprogramma's aankondigen.

Hoe reageerden de markten?

Tegen eind maart was de Hang Seng Index van de Hong Kong Stock Exchange met 20,7% opgeveerd van het laagste punt in zes jaar dat op 15 maart werd bereikt, terwijl de Hang Seng Tech Index van Hong Kong in dezelfde periode zelfs met 33,1% was gestegen. De CSI 300-index steeg met een gematigder 6,8% ten opzichte van het recente dieptepunt medio maart.

Wat betekent dat voor beleggers?

Op macro-economisch vlak verwachten wij dat de Chinese regering de groei proactief zal ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de basisrente voor leningen verder wordt verlaagd en de liquiditeit voor banken wordt versoepeld, en dat de begrotingsuitgaven fors worden opgetrokken omdat China zijn bbp-groeidoelstelling van ongeveer 5,5% voor 2022 wil halen.

Wat de regelgeving voor in de VS genoteerde Chinese ondernemingen (American Depository Receipts of ADR's) betreft, erkennen de Amerikaanse en Chinese regelgevers de noodzaak van een gemeenschappelijke basis en zoeken zij naar oplossingen om de bezorgdheid aan beide zijden weg te nemen teneinde veilige kapitaalmarkten en deugdelijk controlewerk te waarborgen.

Wat de programma's voor de terugkoop van aandelen betreft, blijkt uit historische gegevens dat Chinese aandelen doorgaans positief reageren op aankondigingen van terugkoop, althans op korte termijn, vooral de groep van in de VS genoteerde Chinese ondernemingen. Vanuit sectoraal oogpunt hebben communicatie, diensten en materialen historisch gezien de meest positieve koersbewegingen gekend na aankondigingen van terugkoop van aandelen.

Sinds het begin van het jaar hebben meer dan 100 in Hongkong genoteerde bedrijven aandeleninkoopprogramma's gelanceerd, sommige ter waarde van miljarden dollars. Aangezien de China Securities Regulatory Commission beursgenoteerde ondernemingen uitdrukkelijk aanmoedigt om aandelen terug te kopen, zal deze trend zich in de komende maanden waarschijnlijk voortzetten, wat opwaarts potentieel biedt voor Chinese ondernemingen die in Hongkong genoteerd zijn.

Conclusie

Hoewel een massale en consistente outperformance van de Chinese aandelenmarkten in de nabije toekomst onwaarschijnlijk lijkt, kunnen risicobewuste beleggers niettemin profiteren van de lage waarderingen en mogelijke toekomstige tijdelijke koerscorrecties om hun blootstelling aan China geleidelijk op te bouwen.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Contacteer onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×