Chinese aandelen gestimuleerd door initiatieven Peking

Markten

Chinese aandelen gestimuleerd door initiatieven Peking

22 maart 2022 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Stefanie Holtze-Jen

Chief Investment Officer APAC

Samengevat:
  • De recente val van de Chinese aandelenmarkt heeft de regering ertoe aangezet maatregelen te nemen om de financiële markten te stabiliseren.
  • Er is een lijst opgesteld van initiatieven voor een alomvattend beleidsondersteunend programma, om de problemen op de financiële markten aan te pakken.
  • Hoewel de meeste van de aangekondigde maatregelen nog niet ten uitvoer zijn gelegd, noteerden de belangrijkste Chinese indexen nu al hun grootste tweedaagse stijging sinds 1998.

Wat is er gebeurd?

De Chinese en Hongkongse aandelenmarkten hebben onlangs geleden onder een reeks ongunstige gebeurtenissen:

  • Afgelopen maandag werd de provincie Guangdong - het belangrijkste productiecentrum, waartoe ook het technologiecentrum Shenzhen behoort - op slot gedaan voor minstens een week. Internationale vluchten worden van Shanghai weggeleid en ook het wegvervoer wordt aan strengere controles onderworpen. De opschorting van productiefaciliteiten heeft negatieve gevolgen voor auto- en halfgeleiderproductielocaties, met repercussies voor Amerikaanse technologiebedrijven en Europese en Japanse autofabrikanten. Hierdoor ontstond bezorgdheid over de Chinese groei en een verdere verstoring van de toeleveringsketens.
  • De hoop op een verminderd toezicht door de Chinese regelgever is aangetast door berichten dat Tencent een recordboete opgelegd krijgt voor witwaspraktijken en de Cyber Administration of China (CAC) een nieuwe ontwerpverordening heeft gepubliceerd om minderjarigen beter te beschermen. Volgens het ontwerp moeten bedrijven die onlinespelletjes, livestreaming en audio- of video-inhoud aanbieden, een ’jeugdmodus’ instellen om geschikte inhoud aan te bieden en het gebruik voor jongeren te beperken. De verkoopgolf op de Hongkongse beurs werd bovendien aangewakkerd door het dreigement van de US Securities and Exchange Commission (SEC) om vijf Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurzen te schrappen indien zij niet vóór 29 maart de vereiste informatie verstrekken.
  • Tot slot werd de druk op Chinese aandelen nog opgevoerd door berichten dat Rusland China om militaire bijstand in het Oekraïne-conflict zou vragen, wat de vrees voor Amerikaanse sancties tegen Chinese entiteiten deed toenemen.

Nieuwe maatregelen om vertrouwen in de markt te herstellen

Te midden van deze perfecte storm van pandemische maatregelen, het risico dat American Depository Receipts (ADR's) worden geschrapt van de koersborden en een reset van de regelgeving, kondigde China een pakket van maatregelen aan om het vertrouwen in de markt te herstellen. Daarbij zien we wijzigingen in de regels voor het beheer van Covid en een verduidelijking van de geopolitieke positie. Het meest bijzonder is echter een zeldzame speciale bijeenkomst van de hoogste economische ambtenaren om de bezorgdheid die de afgelopen 10 dagen op de aandelenmarkt heeft rondgewaard, weg te nemen. Het Comité voor financiële stabiliteit heeft een lijst van diverse initiatieven aangekondigd, gaande van pro-actievere monetaire beleidsmaatregelen tot beter risicobeheer en overgangsmaatregelen voor de woningsector, een regelgevingsherziening voor grote technologiebedrijven, een betere beleidscoördinatie en stimulansen voor institutionele langetermijnbeleggers om hun aandelenparticipaties te vergroten. Bovendien heeft China sommige bedrijven in de lockdowngebieden toegestaan hun fabrieken te openen, waaruit blijkt dat de Covid-strategie flexibeler wordt.

Hoe reageerden de markten?

De krachtige impuls van Peking om de financiële markten te stabiliseren en de economie te stimuleren, heeft opnieuw kopers aangetrokken. De Chinese aandelenindexen boekten vorige week dan ook de grootste tweedaagse winst sinds 1998. De Hang Seng Index steeg met 6,7% en de Hang Seng China Enterprises Index steeg met 7,6%. De Hang Seng Tech Index steeg donderdag met 11%, na woensdag al een recordwinst van 22% te hebben geboekt. De CSI-index steeg op dezelfde dagen met respectievelijk 2% en 4%.

Wat betekent dat voor beleggers?

De vraag is nu in welke mate deze opleving zal aanhouden. Zoals altijd zit de duivel in de details en is het nog niet duidelijk hoe de respectieve initiatieven zullen worden uitgevoerd. In het algemeen toont de geschiedenis wel degelijk aan dat verbaal ingrijpen, gevolgd door concrete politieke actie, de markt kan ondersteunen. Over het geheel genomen zijn wij voorzichtig positief over het effect van deze bijeenkomst op de economie en is de kans groot dat de Chinese markten een bodem hebben bereikt.

Tot slot vermelden we dat het Financial Stability Committee ook de marktverwachtingen heeft aangewakkerd dat de People's Bank of China (PBoC) de reservevereistenratio (RRR) voor de banksector kan verlagen, zoals ze in 2018 en in juli vorig jaar al heeft gedaan. Bovendien verwacht een groeiend aantal economen dat de PBoC binnenkort een versoepeling van de financieringsvoorwaarden zal aankondigen. De basisrente voor leningen met een looptijd van één en vijf jaar bedraagt momenteel 3,70% en 4,60%.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×