Wat een bewogen jaarbegin voor de beurzen!

Markten

Wat een bewogen jaarbegin voor de beurzen!

3 februari 2022 - Leestijd 4 min. 

Geschreven door

David Ghezal

Investment Strategist

Samengevat:
  • De financiële markten zijn het jaar zeer turbulent begonnen door de meer restrictieve toon van de Federal Reserve en de grote geopolitieke spanningen.
  • Wij raden aan om belegd te blijven, ook al zullen de beurzen volatieler zijn dan vorig jaar.
  • Cyberbeveiliging, artificiële intelligentie, gezondheidszorg en ESG verdienen hun eigen plaats in een portefeuille die op stevige fundamenten is gebouwd en goed gediversifieerd is.

Een bewogen jaarbegin

De financiële markten kenden een op zijn zachtst uitgedrukt stormachtig jaarbegin. De belangrijkste ontwikkeling was ongetwijfeld de verharde toon van de Federal Reserve (Fed) als reactie op de fors aantrekkende inflatie. Na de vergadering van de Fed in januari, stelden de markten hun verwachtingen omtrent een monetaire verstrakking dan ook opwaarts bij: zij mikken voor dit jaar op vijf verhogingen van de Amerikaanse beleidsrente, te beginnen vanaf maart. Een tweede belangrijke factor die woog op het beleggerssentiment was de onzekere geopolitieke context, met oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne.

Tegen die achtergrond boden de beter dan verwachte kwartaalresultaten niet de verhoopte steun aan de markten, temeer daar bedrijven zich zowel in de VS als Europa voorzichtiger opstellen in hun prognoses. Ondanks de opvering aan het einde van de maand, eindigden alle grote regio’s in het rood.

Nasdaq vermijdt nipt slechtste januari uit zijn geschiedenis

In de Verenigde Staten leverde de S&P 500-index 5,3% in, meteen de sterkste maandelijkse terugval sinds maart 2020, terwijl de technologiebeurs Nasdaq (-9%) ternauwernood de slechtste maand januari uit zijn geschiedenis wist te vermijden. Europa hield beter stand dan de Verenigde Staten, maar de Stoxx Europe 600 (-3,9%) liet toch zijn grootste maandelijkse terugval sinds oktober vorig jaar optekenen. De beurs van Londen (+1,1%) wist als een van de enigen te ontsnappen aan de sombere stemming. Ook de opkomende markten verloren een kleine 2%.

Obligaties ook in moeilijkheden

Rood was ook de overheersende kleur op de obligatiemarkten. Staatsleningen hadden te lijden onder de stijgende obligatierente en de meest opvallende ontwikkeling was wellicht dat de Duitse rente op 10 jaar, voor het eerst sinds mei 2019, terugkeerde boven de nuldrempel. Op het einde van de rit leverden staatsleningen van de eurozone 1,1% in en gingen US Treasury Bonds 1,9% lager, hun grootste terugval sinds februari 2021. De meer risicovolle obligatiecategorieën bleven evenmin gespaard: bedrijfsobligaties met hoge ratings en speculatieve obligaties verloren tussen 1,4% en 3%. Op de valutamarkten tot slot hield de dollar goed stand. Hij wist zich op trekken aan het vooruitzicht van een cyclus van renteverhogingen door de Fed en sterkte 1,2% aan tegenover de euro.

Blijf belegd, ook al belooft 2022 een uitdaging te worden

Wij blijven positief over aandelen, die nog steeds betere rendementsvooruitzichten bieden dan obligaties en cash, in een omgeving van een aantrekkende obligatierente en hogere inflatie. Vandaar dat wij aanraden om belegd te blijven op de markten, al lijdt het geen twijfel dat het beursjaar 2022 geen sinecure wordt en dat we rekening moeten houden met meer volatiliteit dan vorig jaar. De gevoelige stijging van de reële rente door toedoen van een restrictievere Fed kwam er al ruim voor de inzinking van de aandelenmarkten sinds begin dit jaar. De verdere evolutie van de rente zou nog voor flink wat nervositeit kunnen zorgen, maar de context van een negatieve reële rente zal volgens ons niet wijken. Deze ’financiële repressie’ zorgt ervoor dat aandelen in het algemeen aantrekkelijk blijven en dat de beurswaarderingen zich, in historisch opzicht, op een hoog niveau handhaven.

Prijszettingsvermogen van bedrijven cruciaal voor toekomstige winstevolutie

Wij verwachten bovendien een verdere groei van de bedrijfswinsten tegen een achtergrond van een aanhoudende forse wereldwijde groei en een afname van de verstoringen in de toeleveringsketens in de loop van het jaar. De recordwinstgroei van vorig jaar, namelijk meer dan 50%, zal dit jaar niet geëvenaard worden, maar een winstgroei in de orde van 7% lijkt een haalbare kaart. Niet alle bedrijven zullen daar echter in slagen. De mate waarin bedrijven in staat zijn hun prijzen op te trekken en hun marges veilig te stellen in de context van een hogere inflatie dan voor de gezondheidscrisis, zal cruciaal zijn voor de toekomstige winstevolutie.

Opportuniteiten in sectoren met kwalitatieve groei en in cyclische sectoren

Wij zien nog steeds interessante mogelijkheden in sectoren met een kwalitatieve groei en in meer cyclische marktsegmenten. Ondanks de soms hoge waarderingen, zal de technologiesector wellicht blijven profiteren van de opmars van de digitale economie. Hier vinden we bovendien heel wat bedrijven met een aanzienlijk prijszettingsvermogen. Waarde-aandelen en financials, vooral banken, blijven goed geplaatst om voordeel te halen uit de hogere rentevoeten en het economische herstel.

Centrale beleggingsthema's om portefeuilles verder te diversifiëren

Tot slot blijven we van mening dat prominente beleggingsthema’s, zoals cyberveiligheid, artificiële intelligentie, gezondheidszorg, demografische veranderingen of ESG in brede zin nog steeds hun plaats verdienen in een gediversifieerde portefeuille met solide funderingen. Ook deze thema’s kunnen uiteraard op de proef worden gesteld tijdens periodes van sterke beursturbulentie zoals we er nu een doormaakten. Maar toch behouden ze hun relevantie. Beleggers kunnen op deze manier hun portefeuille structureren rond het groeipotentieel van deze onderliggende sociaaleconomische veranderingen en zo extra rendement te genereren op langere termijn.

Is het tijd om uw beleggingen bij te sturen?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×