Digitale economie: motor van de wereldeconomie?

Beleggen - 8 juni 2022

Welke kansen biedt de digitale economie?

Geschreven door Christophe Blontia (Senior Product Manager - Structured Products)

Samengevat:
  • De sector van de digitalisering blijft een belangrijke speler op het vlak van innovatie.
  • Digitale economie is veel ruimer en meer divers dan we zouden denken.
  • De bijdrage van de digitalisering aan de wereldeconomie lijkt nog niet te stoppen.
De digitale economie, dat is de economie die gericht is op digitale technologieën, doet beleggers soms dromen, net zozeer als ze hen twintig jaar geleden angstzweet bezorgde. Digitalisering maakt vandaag de dag deel uit van ons dagelijks leven als burger. Is het dan nu zo ver gekomen dat de grote ontwikkelingen in de sector achter de rug zijn en de sector aan het einde van zijn krachten zit? Of is de digitale economie toch een essentieel beleggingsthema, dat relevant is op lange termijn en permanente beleggingsmogelijkheden kan bieden?

Een sector in constante evolutie

Van alle industriële revoluties was de digitale revolutie veruit de snelste. Wie had amper twintig jaar geleden kunnen voorspellen dat we bijna alle aspecten van ons leven via onze smartphone zouden kunnen regelen, dat heelkundige ingrepen op afstand mogelijk zouden zijn of dat een astronaut ons live zou vertellen wat hij allemaal meemaakt in het internationale ruimtestation? Die digitale evolutie is niet alleen snel, ze heeft recent ook aangetoond dat ze nog kon versnellen om het hoofd te bieden aan de wereldwijde pandemie.

Deze steeds groter wordende tendens naar digitalisering heeft de weg geopend naar andere toepassingen met oneindig veel mogelijkheden. Zo is het concept van de metaverse, die eeuwige virtuele wereld, niet langer fictie en doen beleggers en bedrijven er al zaken in. De onderneming Republic Realm kondigde begin december bijvoorbeeld aan dat ze een recordbedrag van 4,3 miljoen dollar had uitgegeven voor de aankoop van een stuk grond in de metaverse: The Sandbox1. Die nieuwe vooruitzichten doen vermoeden dat er in de digitale economie nog veel onbekend terrein te ontdekken is.

De digitale economie is veel uitgebreider dan we zouden denken

Als we denken aan digitale economie denken we doorgaans aan de webgiganten, en in het bijzonder aan FAANG, het bekende acroniem voor Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft. Maar de digitale economie is veel meer dan deze grote spelers en omvat nog heel wat andere toekomstdomeinen zoals robotica, e-commerce en elektronisch betalen en uiteraard cyberbeveiliging.

Cloud

Grote digitale platforms, van online winkels tot telewerken en websites en apps voor entertainment (streaming, videospelletjes, enz.) hebben één ding gemeen: ze zijn gebaseerd op de cloud. Deze term verwijst naar de servers die via het internet toegankelijk zijn, en naar de software en de databanken die op deze servers draaien. Steeds meer bedrijven in uiteenlopende sectoren gaande van industrie en landbouw tot gezondheidszorg maken gebruik van clouddiensten om hun productiviteit en concurrentiepositie te verbeteren. Amazon, Microsoft, Google: deze tech-giganten zijn de belangrijkste spelers op de wereldwijde cloudmarkt.

Robotica

Een van de speerpunten van robotica is productiviteit. Productieproces, assemblage, verpakking: dankzij robotica zijn taken mogelijk waarin de menselijke activiteit geen toegevoegde waarde heeft. Robotica is al overal in ons dagelijks leven aanwezig, evolueert zeer snel en de progressiemarge is nog enorm. Naast de vooruitgang die gekoppeld is aan AI, is het al vandaag mogelijk om complexere en meer routinematige cognitieve taken te automatiseren door machines het vermogen te geven om zelf te leren (Machine Learning).

Cyberbeveiliging

Nu digitale technologie overal in ons leven aanwezig is, is het van cruciaal belang dat we ons wapenen tegen cyberbedreigingen. Inbreuken op de beveiliging, aanvallen of spionage: de actualiteit toont ons elke dag dat elke entiteit eraan ten prooi kan vallen. Verwacht wordt dat2 de kosten van cybercriminaliteit in 2025 zullen oplopen tot 10.000 miljard dollar, dat is meer dan het bbp van Japan en Duitsland samen. Beleggingen in cyberbeveiliging worden een absolute prioriteit om te voorkomen dat cybercriminelen losgeld vragen of dat het productieproces verstoord raakt.

Conclusie: de digitale economie biedt tal van troeven

De digitale economie is nog steeds in volle bloei en het einde is nog lang niet in zicht. Door de structurele veranderingen van de wereldeconomie als gevolg van de COVID-19-pandemie zijn de informatietechnologieën nog belangrijker geworden en zit er voor de sectoren die zwaar getroffen zijn door de crisis niets anders op dan volop in te zetten op digitalisering om hun productiviteit te verhogen. Het is dan ook zeer aannemelijk dat de digitale economie nog groeipotentieel heeft en daarom veel beleggingskansen op lange termijn biedt.

Bent u van plan om in dit thema te beleggen?

Deel dit artikel

Dit zou u ook kunnen interesseren

31 mei 2022

"Deutsche Bank België is ons model in Europa"

3 juni 2022

Hoopgevende signalen na een langdurige daling op de markten?

23 mei 2022

Vastgoed kopen zonder uw beleggingen te verkopen

1 Bron: https://www.cnbc.com/2022/01/12/investors-are-paying-millions-for-virtual-land-in-the-metaverse.html
2
Bron: https://www.cnbc.com/video/2021/03/09/cybercrime-could-cost-10-point-5-trillion-dollars-by-2025.html

×