- Het vierde kwartaal kondigt zich bemoedigend aan voor beleggers. De Fed knipt de rente en de economie is niet in recessie.
- Door de gunstige context hebben we onze doelstellingen voor bedrijfswinstgroei en aandelenindexen verhoogd.
- Small- en midcaps kunnen disproportioneel profiteren en mogen in de portefuille opgenomen worden.
Deze keer geen september seizoenseffect
September heeft een kwalijke een reputatie, want op de beurs is de maand sinds 1990 gemiddeld de slechtste van het jaar. Het zag er ook deze keer aanvankelijk niet goed uit, totdat de markten zich herstelden dankzij het toenemende geloof in een zachte landing voor de Amerikaanse economie. Deze overtuiging en de renteverlaging van 50 basispunten (bp) door de Fed stuwden enkele indexen, zoals de Duitse DAX en de S&P 500 zelfs naar nieuwe pieken. Ook de smallcaps lokten opnieuw interesse en de Russell 2000 (index van de 2000 kleinste aandelen binnen de Russell index) presteerde nog beter dan de S&P 500.
In het obligatiesegment werd de 2j10j-rentecurve steiler en klom naar het steilste niveau sinds juni 2022. Dit is in lijn met de meeste recente cycli van renteverlagingen door de Fed, die werden gekenmerkt door steilere rentecurves en lagere obligatierentes op de langere looptijden.
In Europa hebben politieke onzekerheid en zorgen over een economische vertraging de STOXX Europe 600 niet gehinderd. Aandelen en markten die blootgesteld zijn aan China presteerden goed na de laatste aankondiging van monetaire stimuli door de PBoC.
De eerste renteknip van de Fed is een feit
We zitten in een vroege fase van de huidige renteverlagingscyclus, maar tot nu toe genieten de beleggers van een vrij aangenaam scenario waarbij de Fed versoepelt zonder een Amerikaanse recessie, wat in het verleden meestal een gunstige context was voor aandelen.
Historisch gezien is de eerste reactie van de S&P 500 op de start van de renteverlagingen eerder gematigd. Maar als we kijken naar de prestaties in het jaar vóór en het jaar ná de eerste renteverlaging, dan zijn er wel duidelijk afgetekende prestaties. In de 12 maanden voorafgaand aan die eerste renteknip steeg de S&P 500 gemiddeld 8% gekeken naar de laatste 10 cycli. Deze keer is de koerswinst zelfs +26%, de sterkste vooruitgang voor de S&P 500 ooit in het jaar voorafgaand aan het begin van de verlagingen. De prestatie van de S&P 500 na het begin van de renteverlagingen is steeds sterk gelinkt met de economische groei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de combinatie van renteverlagingen en een recessie de eerste 12 maanden na de renteverlaging gemiddeld tot een negatieve prestatie van de S&P 500 heeft geleid. Wanneer er geen recessie was, koerste de S&P 500 dan weer vlot meer dan 10% hoger (zie grafiek).
Prestatie van de S&P 500 over 12 maanden na de eerste renteknip
Bron: Bloomberg Finance L.P., Deutsche Bank AG. Gegevens op 25 september 2024.
De huidige context van een dalende beleidsrente, kleine kans op recessie en een traditioneel sterk vierde kwartaal, is een bemoedigend uitgangspunt voor aandelenbeleggers. Maar als de economische data de komende maanden zouden teleurstellen en de arbeidsmarkt aanzienlijk zou vertragen, dan zal de vraag rijzen of de Fed het geweer niet te laat van schouder veranderd heeft. Volgende renteverlagingen zullen in dat geval eerder beschouwd worden als een bevestiging van economische zwakte dan een drijfveer zijn voor hogere aandelenkoersen. Het feit dat nutsbedrijven (ondanks het enthousiasme over artificiële intelligentie (AI)) de op één na best presterende sector zijn in de VS op basis van het totale rendement sinds het begin van het jaar, weerspiegelt een zekere onderliggende zenuwachtigheid op de markten.
Geen recessie en aantrekkende bedrijfswinstgroei
Aangezien we geen uitgesproken economische vertraging in de VS en Europa of een renteschok verwachten, hebben we onze bedrijfswinstgroeivooruitzichten voor de volgende 12 maanden verhoogd. Als er geen recessie komt in de VS zullen de waarderingen (of koers-winstverhoudingen) hoog blijven, tenminste zolang de langetermijnrendementen niet substantieel stijgen en de bedrijfswinsten blijven aandikken. Niet enkel in de VS, maar ook elders wordt geen forse economische krimp verwacht waardoor we uitgaan van een robuuste wereldwijde winstgroei in 2024 en 2025. Tot nu toe lijkt het solide beeld van de bedrijfswinsten de aandelenmarkten te beschermen voor grote neerwaartse risico's. Het vooruitzicht op monetaire versoepeling door de grote centrale banken en een stevige arbeidsmarkt zouden aandelen verder moeten ondersteunen. Onze prognose van nog 100 basispunten beleidsrentedaling door de Fed tegen september 2025, zou voldoende moeten zijn om een ernstige verslechtering van de arbeidsmarkt te voorkomen.
Het is opvallend dat de S&P 500 (exclusief de Magnificent 71), Amerikaanse smallcaps en de Europese markt in het tweede kwartaal van 2024 voor het eerst in twaalf maanden allemaal samen een positieve winstgroei noteerden. Ook de consensuswinstverwachtingen wijzen er momenteel op dat de aanzienlijke winstgroeikloof tussen de Magnificent 7 en de rest vanaf nu geleidelijk zal verkleinen. Deze trend kan ook worden ondersteund door een rotatie weg van AI-megacaps, aangezien sommige van deze bedrijven nog steeds moeite hebben om hun enorme kapitaaluitgaven om te zetten in inkomsten en winsten. Bijgevolg zullen deze AI-reuzen misschien niet onmiddellijk nieuwe pieken bereiken zonder duidelijke tekenen dat de massale investeringen ook extra rendement opleveren voor de aandeelhouders. Toch zal deze groep, zelfs na een vertragende winstgroei van Magnificent 7 na de ongeziene niveaus in Q2 2024, voorlopig een zeer degelijke winstgroei blijven leveren (zie grafiek), wat het algemene marktsentiment ondersteunt.
Bedrijfswinstgroei van S&P 493 en Magnificent 7
Bron: DWS CIO Day 5 september 2024
Beleggen in Europa en small- en midcaps
Op regionaal niveau zien we betere groeikansen in de VS, maar toch hebben we een lichte voorkeur voor Europa, gezien de gigantische korting in koers-winstverhouding ten opzichte van de VS. Wij denken dat largecaps zowel in de VS als in Europa goed zullen blijven presteren, ondersteund door hun solide winsten en gezonde balansen. Daarnaast raden wij vanuit een portefeuillebenadering beleggers aan om small- en midcaps toe te voegen. De verwachte economische groeipiek in 2025, samen met de voortdurend dalende rente, zal de winsten van groei- en rentegevoelige kleinere bedrijven disproportioneel stimuleren. Small- en midcapbedrijven zijn meer geneigd om schulden met een variabele rentevoet te nemen en profiteren dus rechtstreeks van dalende rentevoeten.
In het economische scenario dat wij verwachten is er nog ruimte voor de aandelenmarkten in de meeste regio’s om 5 à 10% bij te schrijven over de volgende 12 maanden. Uiteraard blijft het opletten voor risico’s die dat scenario in het gedrang kunnen brengen: een mogelijke Amerikaanse recessie, hoge waarderingen en teleurstellingen aan AI-zijde.
Beleggen in grote beurskapitalisaties?
Geïnteresseerd in small- en midcaps?
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
1 ‘The Magnificent Seven’ is de naam die wordt gegeven aan de zeven grote Amerikaanse technologiebedrijven die een aanzienlijke invloed hebben op de aandelenmarkten. Dit zijn Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Amazon, Nvidia, Tesla en Meta (Facebook).
2 De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.