Economische vooruitzichten: Verenigde Staten versus de rest?

Markten & beleggingen - 2 oktober 2024

Economische vooruitzichten: Verenigde Staten versus de rest?



Samengevat:

  • De Amerikaanse economie blijft aardig groeien, terwijl Europa het moeilijker heeft.
  • De inflatie daalde zowel in de VS als in de eurozone, wat de deur openzet voor extra renteverlagingen.
  • Obligaties blijven in trek, en de aandelenmarkten presteren goed, zowel in de VS als Europa. Verwacht wordt dat mid- en smallcaps een grotere rol zullen spelen, terwijl grondstoffenmarkten volatiel blijven door geopolitieke onzekerheden.

1. Macro-economie

VS: één stap achteruit, twee vooruit?

Met een groei van 3% op jaarbasis in het tweede kwartaal, houdt de Amerikaanse economie nog steeds een stevig tempo aan. De positieve cijfers zijn vooral te danken aan de consumenten die hun portemonnees blijven bovenhalen. We verwachten dat deze groei de komende tijd iets zal afzwakken om daarna langzaam weer aan kracht te winnen. Voor die nieuwe opwaartse beweging rekenen we op een solide particuliere consumptie, blijvende appetijt bij bedrijven om te investeren en hogere overheidsuitgaven. Voor heel 2024 verwachten we een bbp-groei van 2,4%. Voor 2025 denken we dat de economie met 1,7% kan groeien.

Na een stijging in het eerste kwartaal begon de inflatie in de VS af te zwakken, en dook ze in juli zelfs onder de 3%. De inflatie daalde de jongste tijd aanzienlijk. Voor heel 2025 verwachten we een gemiddelde inflatiedruk van 2,3%. Ondertussen verlaagde de Federal Reserve (Fed) een eerste keer de rente met 50 basispunten. Tegen eind september 2025 gaan we ervan uit dat er nog vier renteknips van 25 basispunten volgen. Aan de langere kant van de rentecurve kunnen overheidstekorten en de aantrekkende economie in 2025 de langetermijnrente op een hoger niveau houden.

Eurozone: warm en koud blazen

In de eurozone steeg het reële bbp in het tweede kwartaal met 0,2% (tegenover 0,3% in het eerste trimester - kwartaal op kwartaal). De indicatoren geven aan dat onze economie zich nog niet helemaal aan het herpakken is. Aan de andere kant daalde het werkloosheidscijfer in juli wel tot 6,4%, het laagste niveau ooit sinds de eerste meting in het midden van de jaren 1990. Gezien die krappe arbeidsmarkt verwachten we dat de particuliere consumptie de economische groei in de regio wat kan aanwakkeren. We gaan ervan uit dat het bbp in 2024 met 0,7% zal aandikken, en in 2025 met 1%, wat relatief mager blijft.

De inflatie koelde in augustus af tot 2,2% en tikte daarmee het laagste peil in drie jaar aan. De lonen stegen minder snel, waardoor de potentiële inflatiedruk als gevolg van de stijging van de reële lonen afnam. We verwachten dat de inflatie volgend jaar gemiddeld rond de 2,3% zal cirkelen. We gaan er daarom van uit dat de ECB (Europese Centrale Bank) de beleidsrente de komende twaalf maanden verder zal bijknippen tot een niveau van 2,5%.

Japan: opnieuw in de lift

In Japan sloeg de bbp-groei om van een daling van -0,6% (kwartaal op kwartaal) in het eerste trimester naar een expansie van +0,8% in het tweede trimester. De particuliere consumptie - goed voor meer dan de helft van de economie - steeg voor het eerst in vijf kwartalen, nadat de loononderhandelingen de sterkste loonsverhoging in ruim 30 jaar opleverden.

De inflatie bedroeg 2,8% in juli, en dat voor de derde maand op rij. Voor 2025 verwachten we een gemiddelde inflatie en bbp-groei van respectievelijk 2% en 1,2%. De Bank of Japan zou haar beleidsrente de komende twaalf maanden voorzichtig kunnen opkrikken van de huidige 0,25% naar 0,75%.

China: barstjes in het fundament

In China groeide de economie in het tweede kwartaal met 4,7% (jaar op jaar), een vertraging ten opzichte van de 5,3% in het eerste kwartaal. De economie blijft over het algemeen robuust, maar vertoont barstjes. De detailhandelsverkopen kwamen in juli uit op 2,7% (jaar op jaar), wat laag is vergeleken met de dubbelcijferige groei in de 15 jaar voor de pandemie. We verwachten een bbp-groei van 4,8% in 2024 en 4,4% in 2025 en een gemiddelde inflatie van 1,7% in 2025.

2. Obligaties

3. Aandelen

Vlot over de lat

Aandelen presteerden sterk in het tweede kwartaal. Het sentiment was opperbest dankzij de mooie bedrijfswinstgroei, het vooruitzicht op een dalende rente en de tanende recessievrees in Europa en de VS. Na er een jaar niet in geslaagd te zijn hun bedrijfswinsten te verhogen, gingen heel wat bedrijven ditmaal wel vlot over die lat: zowel Europese bedrijven, Amerikaanse smallcaps als bedrijven uit de S&P 500 (exclusief de Magnificent Seven3) tekenden opnieuw een groei in hun bedrijfswinst op. Terwijl een handvol (Amerikaanse) megacaps lange tijd de kar trok, wordt die trend ondertussen veel breder gedragen. We verwachten dat die trend zal aanhouden.

Economische vooruitzichten VS

S&P 500: the only way is up?

De S&P 500 zette dit jaar al een puik resultaat neer. Ondanks een lichte daling van de bedrijfswinstgroei bij de Magnificent Seven in het tweede kwartaal, verwachten we dat hun winst aan een bovengemiddeld tempo zal blijven groeien. De waarderingen zijn historisch gezien hoog, maar worden ondersteund door solide winstgroeiverwachtingen. Wij gaan ervan uit dat de jaarlijkse bedrijfswinstgroei op korte termijn rond de 10% zal blijven cirkelen. Ons koersdoel voor de index voor eind september 2025 is 5.800 punten.

STOXX Europe 600: smallcaps trekken mee de kar

Het beeld is vergelijkbaar in Europa, waar de STOXX Europe 600 in de eerste jaarhelft goed presteerde, vooral dankzij de largecaps. Sinds het begin van het tweede kwartaal bewandelen ook de smallcaps het groeipad. We verwachten dat ze een mooie bijdrage zullen leveren aan de totale prestatie van de index, mede dankzij een hogere winstgroei en bescheiden waarderingen in historische termen. We verwachten dat de index eind september 2025 540 punten zal bereiken.

Voorkeur voor Azië binnen groeilanden

Binnen de groeilanden geven we de voorkeur aan Azië vanwege het groeimomentum en de hogere vertegenwoordiging van AI-bedrijven; Zuid-Korea en Taiwan zijn samen goed voor ongeveer twee derde van de wereldwijde productie van halfgeleiders. Voor Japan, de belangrijkste geïndustrialiseerde markt van Azië, zien we het plaatje positief dankzij de stijgende binnenlandse consumptie.

Midcaps en smallcaps aan zet?

We denken dat largecaps het goed zullen blijven doen in de VS en Europa, dankzij de behoorlijke rendementsvooruitzichten op de lange termijn. Toch kunnen beleggers al overwegen om hun blootstelling aan small- en midcaps te verhogen. Het veranderende renteklimaat en een opleving van de groei in 2025 zal naar verwachting de winsten van meer rente- en groeigevoelige kleinere bedrijven opdrijven.

Volatiliteit gegarandeerd

De komende Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen voor (tijdelijke) onzekerheden zorgen op de markten en mogelijk leiden tot sectorrotaties, afhankelijk van de verkiezingsuitslag. Daarnaast kunnen geopolitieke risico's als gevolg van de crisis in het Midden-Oosten en het conflict tussen Rusland en Oekraïne extra mood swings veroorzaken. In het algemeen verwachten we meer flitsen van volatiliteit4.

4. Grondstoffen

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies. Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Appetijt naar kwaliteit

11 september 2024

Appetijt naar kwaliteit

Beleggen zonder roerende voorheffing: te mooi om waar te zijn?

9 augustus 2024

Beleggen zonder roerende voorheffing: te mooi om waar te zijn?

100% aandelenmarkten, 100% globaal, 100% voor u beheerd

21 augustus 2024

100% aandelenmarkten, 100% globaal, 100% voor u beheerd

1 ‘Investment Grade’-obligaties zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als solide wordt beschouwd. Ze hebben een rating van AAA tot BBB- bij Standard & Poor’s, of een equivalente rating bij Moody’s of Fitch. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat de belegger op de eindvervaldag wordt terugbetaald door de uitgever (behalve bij faillissement).

2 ‘High Yield’-obligaties zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als veel riskanter wordt beschouwd. Ze hebben een rating tussen BB+ en D bij Standard & Poor’s, of een equivalente rating bij Moody’s of Fitch. Omdat het risico op wanbetaling door High Yield-uitgevers aanzienlijk hoger is, bieden ze een potentieel hoger rendement dan ‘Investment Grade’-obligaties.

3 De Magnificent Seven verwijst naar de zeven grootste Amerikaanse technologiebedrijven die een aanzienlijke invloed hebben op de aandelenmarkten. Dit zijn Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Nvidia, Tesla en Meta (Facebook).

4 Volatiliteit verwijst naar hoeveel en hoe snel de prijs van bv. een aandeel, een obligatie, een fonds of een index verandert in de loop van de tijd.

5 De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.

×