VS: één stap achteruit, twee vooruit?
Met een groei van 3% op jaarbasis in het tweede kwartaal, houdt de Amerikaanse economie nog steeds een stevig tempo aan. De positieve cijfers zijn vooral te danken aan de consumenten die hun portemonnees blijven bovenhalen. We verwachten dat deze groei de komende tijd iets zal afzwakken om daarna langzaam weer aan kracht te winnen. Voor die nieuwe opwaartse beweging rekenen we op een solide particuliere consumptie, blijvende appetijt bij bedrijven om te investeren en hogere overheidsuitgaven. Voor heel 2024 verwachten we een bbp-groei van 2,4%. Voor 2025 denken we dat de economie met 1,7% kan groeien.
Na een stijging in het eerste kwartaal begon de inflatie in de VS af te zwakken, en dook ze in juli zelfs onder de 3%. De inflatie daalde de jongste tijd aanzienlijk. Voor heel 2025 verwachten we een gemiddelde inflatiedruk van 2,3%. Ondertussen verlaagde de Federal Reserve (Fed) een eerste keer de rente met 50 basispunten. Tegen eind september 2025 gaan we ervan uit dat er nog vier renteknips van 25 basispunten volgen. Aan de langere kant van de rentecurve kunnen overheidstekorten en de aantrekkende economie in 2025 de langetermijnrente op een hoger niveau houden.
Eurozone: warm en koud blazen
In de eurozone steeg het reële bbp in het tweede kwartaal met 0,2% (tegenover 0,3% in het eerste trimester - kwartaal op kwartaal). De indicatoren geven aan dat onze economie zich nog niet helemaal aan het herpakken is. Aan de andere kant daalde het werkloosheidscijfer in juli wel tot 6,4%, het laagste niveau ooit sinds de eerste meting in het midden van de jaren 1990. Gezien die krappe arbeidsmarkt verwachten we dat de particuliere consumptie de economische groei in de regio wat kan aanwakkeren. We gaan ervan uit dat het bbp in 2024 met 0,7% zal aandikken, en in 2025 met 1%, wat relatief mager blijft.
De inflatie koelde in augustus af tot 2,2% en tikte daarmee het laagste peil in drie jaar aan. De lonen stegen minder snel, waardoor de potentiële inflatiedruk als gevolg van de stijging van de reële lonen afnam. We verwachten dat de inflatie volgend jaar gemiddeld rond de 2,3% zal cirkelen. We gaan er daarom van uit dat de ECB (Europese Centrale Bank) de beleidsrente de komende twaalf maanden verder zal bijknippen tot een niveau van 2,5%.
Japan: opnieuw in de lift
In Japan sloeg de bbp-groei om van een daling van -0,6% (kwartaal op kwartaal) in het eerste trimester naar een expansie van +0,8% in het tweede trimester. De particuliere consumptie - goed voor meer dan de helft van de economie - steeg voor het eerst in vijf kwartalen, nadat de loononderhandelingen de sterkste loonsverhoging in ruim 30 jaar opleverden.
De inflatie bedroeg 2,8% in juli, en dat voor de derde maand op rij. Voor 2025 verwachten we een gemiddelde inflatie en bbp-groei van respectievelijk 2% en 1,2%. De Bank of Japan zou haar beleidsrente de komende twaalf maanden voorzichtig kunnen opkrikken van de huidige 0,25% naar 0,75%.
China: barstjes in het fundament
In China groeide de economie in het tweede kwartaal met 4,7% (jaar op jaar), een vertraging ten opzichte van de 5,3% in het eerste kwartaal. De economie blijft over het algemeen robuust, maar vertoont barstjes. De detailhandelsverkopen kwamen in juli uit op 2,7% (jaar op jaar), wat laag is vergeleken met de dubbelcijferige groei in de 15 jaar voor de pandemie. We verwachten een bbp-groei van 4,8% in 2024 en 4,4% in 2025 en een gemiddelde inflatie van 1,7% in 2025.