Beleggers zoeken richting op de beurs

Markten & Beleggingen - 22 september 2023

Beleggers in de wachtkamer

Geschreven door Wim D'Haese - Head Investment Strategist

Samengevat:
  • Na een roerige periode tonen de beurzen in 2023 een verrassend positief beeld, met uitzondering van China. Beleggers zijn echter nog steeds onzeker over de richting, mede door gemengde economische signalen.
  • Obligaties zijn aantrekkelijk, vooral in het segment van de Investment Grade-bedrijfsobligaties.
  • We herhalen ons advies om steeds belegd te blijven en vooral open te blijven staan voor opportuniteiten, zowel bij obligaties als voor correcties in de aandelenmarkten.

Na een jaar puinruimen - met aandelen en vooral obligaties die in de klappen deelden - hadden beleggers weinig reden om 2023 vrolijk in te swingen. Nu driekwart van het jaar achter de rug is, oogt de balans echter veel positiever dan verwacht. Na negen maanden kleuren de beurzen nog steeds donkergroen, zelfs al moesten ze recent een stuk van hun winst inleveren1. Enige rode vlek in de zee van groen? China. Van het vuurwerk op de Chinese beurzen aan het begin van het jaar - dankzij het einde van de lockdown - is vandaag niets meer te zien.

Van New York tot Londen en van Hong Kong tot Frankfurt: beleggers kijken momenteel de kat uit de boom. Achteruit, vooruit of nog een tijd ter plaatse trappelen? Op dit moment lijkt geen enkele belegger goed te weten welke richting de beurs zal inslaan. Zeker in de Verenigde Staten is er zo’n uiteenlopende waaier aan zorgwekkende én hoopgevende economische data, dat beleggers moeite hebben om richting te kiezen. Harde landing? Milde recessie? Oververhitting? Of toch een zachte landing ...?

De onzekerheid over de persistente inflatie, de game of chicken tussen beleggers en de centrale banken, de hoge olieprijzen, de zorgen in China ... dat is vooral relevant voor speculanten. Maar voor wie op lange termijn belegt is dit een stuk minder relevant. In de plaats van te piekeren over de onzekerheden van dit moment, kan het als belegger beter zijn om te focussen op de opportuniteiten van dit moment. En die zijn volgens ons nog steeds talrijk. Zeker in het obligatiesegment.

Obligaties: ’t is het moment

Wil u een hoger potentieel rendement? Dat is vooral te vinden in het aandelensegment. Dát was jarenlang het advies dat Deutsche Bank gaf. Wie vandaag zijn geld aan het werk wil zetten, adviseren we nu om eerst met de winkelkar langs het rek met obligaties te rijden. Na jarenlange droogte werden de obligatierendementen vorig jaar immers opnieuw aantrekkelijker. En dat in alle segmenten: staats- en bedrijfsobligaties, Investment Grade2 en High Yield3. Vandaag bieden ze nog steeds rendementen waar zelfs doorgewinterde aandelenbeleggers moeilijk afstand van kunnen houden. Obligaties bieden (althans op kortere termijn) een rendement dat in de buurt van het verwachte rendement van aandelen komt, terwijl het risico over het algemeen duidelijker lager ligt dan bij aandelen.

Vergelijking van nominale rendementen in verschillende obligatiesegmenten

 

december 2021

september 2023

Gemiddeld sinds 2008

Investment Grade
bedrijfsobligaties in euro
0,5%
4,4%
2,3%

Investment Grade
bedrijfsobligaties in USD

2,3%
5,8%
3,7%

High Yield obligaties in euro

2,9%
8%
6,7%
High Yield obligaties in USD
4,2%
8,5%
7,4%


Bron: Bloomberg

Het beste fruit is volgens ons te plukken bij de Investment Grade-bedrijfsobligaties. Die bieden volgens ons een degelijke verhouding tussen risico en rendement. High Yield-obligaties ogen op het eerste gezicht nóg aanlokkelijker met een verwacht rendement van 8% (ruim voldoende om de inflatie te verslaan). Maar met een reële kans op een verdere groeivertraging - en met risicovollere uitgevers die geld bijeen moeten krabben om aan hun verplichtingen te voelden -, vinden we het moment nog niet gepast om actief te gaan shoppen in dat segment.

Wie zijn mandje met obligaties verder wil aanvullen, adviseren we om geen eeuwigheid te wachten. Overhaast te werk gaan is ook niet nodig - de verwachting dat de beleidsrente weer zal dalen is de afgelopen zes maanden opgeschoven van november 2023 naar juni 2024! - maar de piek is er al, of is tenminste heel dichtbij. We denken dat de ECB zijn piekrente heeft bereikt, en de gemengde cijfers in de VS laten de hoop op een zachte landing in leven en dus ook de hoop dat de Federal Reserve aan zijn piekrente zit.

Aandelen: Europa boven VS

Dat onze voorliefde momenteel naar obligaties uitgaat, betekent niet dat we aandelen de rug toekeren. Integendeel. Op lange termijn blijven aandelen de groeimotor van een portefeuille, en blijft het belangrijk om belegd te blijven in aandelen. Ook vandaag.

In de huidige omstandigheden zien we voor aandelen nog een opwaarts potentieel van 3 tot 7% voor de komende 12 maanden. Hoewel de bedrijfswinstgroei dit jaar wellicht volledig zal stagneren, verwachten we dat die in 2024 boven de 10% kan uittorenen in de VS en boven de 5% in Europa. In ons basisscenario gaan we ervan uit dat de economische groei opnieuw zal aantrekken nadat de inflatie onder controle zal zijn. En dat kan de bedrijfswinstgroei een nieuwe schwung bezorgen. Los daarvan blijven we natuurlijk nog op onze hoede - of beter gezegd: op de uitkijk - voor tijdelijke dips (die koopkansen kunnen brengen).

Naar regio geven we nog steeds de voorkeur aan Europa boven de VS. We vinden dat de Amerikaanse beurzen een té roze bril op hebben. Tegen de huidige waarderingen gaan beleggers uit van: én een zachte landing, én een einde van de renteverhogingen, én een dalende inflatie én de verwachting van aanhoudende economische stimulering door de toenemende integratie van AI. Ook al hebben de Amerikaanse beurzen zich in het verleden robuust getoond: de situatie op de Amerikaanse aandelenmarkten laat nog weinig ruimte over voor uitschuivers en tegenvallers. Europese aandelen vinden we dankzij hun aantrekkelijke waarderingen dan ook een logischere keuze.

Al zijn we door de perikelen in China voorzichtiger geworden op korte termijn, Azië blijft op lange termijn door zijn diversiteit en economische en demografische troeven een regio met veel potentieel. Hoewel de Chinese overheid al wat buskruit bovenhaalde om de consumptie aan te vuren en de vastgoedmarkt wakker te trommelen, blijft de bazooka vooralsnog in de kast. Tot zolang is het afwachten wanneer een grote ommekeer op de Chinese beurs kan ingezet worden.

Wat nu?

De steile renteklim, de bijbehorende recessievrees, de afkalvende bedrijfswinstgroei, ... tot nog toe hebben de markten dat negatieve nieuws tegen de verwachtingen in vrij vlot verteerd. Dat maakt de zenuwen bij beleggers bijgevolg iets meer gespannen. We herhalen echter ons advies om steeds belegd te blijven en vooral open te blijven staan voor opportuniteiten, zowel bij obligaties als voor correcties in de aandelenmarkten. Op de tijdlijn van een langetermijnbelegger zijn de huidige economische en geopolitieke kopbrekens niets meer of minder dan ruis.

Ter illustratie: in de voorbije 60 jaar werd een Amerikaanse president vermoord, was er de Koude Oorlog, een oliecrisis, de aanslagen op de Twin Towers, stierven miljoenen mensen in oorlogen van Vietnam tot in Joegoslavië, viel de Sovjet-Unie uiteen, was er een financiële crisis, gingen miljoenen bedrijven over de kop, werd de Brexit een feit, waren er duizenden natuurrampen, vielen honderden regeringen, crashten de beurzen verschillende keren, en ga zo maar door. En toch ging de waarde van de S&P 500 in diezelfde tijdspanne maar liefst 60 keer hoger (van 75 punten naar 4500). In deze onvoorspelbare tijden blijft het beleggingsadagium van de lange termijn gelden: wie de golven trotseert, bereikt nieuwe kusten.

Geïnteresseerd om te beleggen in het obligatiesegment?

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing dient in overeenstemming te zijn met het Financial ID (beleggersprofiel) van de cliënt. De prognoses in dit artikel zijn gebaseerd op veronderstellingen, ramingen, meningen en hypothetische modellen van Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel die onjuist kunnen blijken te zijn en dienen alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

15 september 2023

Einde van het negatieve rentetijdperk in zicht in Japan

19 september 2023

Een blik op bedrijfsobligaties in euro

15 september 2023

Laatste renteverhoging van de ECB om inflatie te bestrijden?

1 Die twee maanden bleken in het verleden wel vaker te kwakkelen, en dat was nu niet anders. De voorbije 15 jaar was de gemiddelde prestatie van S&P 500 negatief in augustus en september. September was zelfs de slechtst presterende maand in de S&P 500.
‘Investment Grade'-obligaties zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als solide wordt beschouwd. Ze hebben een rating van AAA tot BBB- bij Standard & Poor's, of een equivalente rating bij Moody's of Fitch. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat de belegger op de eindvervaldag wordt terugbetaald door de uitgever (behalve bij faillissement).
3 'Non-Investment Grade'-obligaties (High Yield) zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als veel riskanter wordt beschouwd. Ze hebben een rating tussen BB+ en D bij Standard & Poor's, of een equivalente rating bij Moody's of Fitch. Omdat het risico op wanbetaling door High Yield-uitgevers aanzienlijk hoger is, bieden ze een potentieel hoger rendement dan 'Investment Grade'-obligaties.

×