Bbp-groei China toont ongelijk herstel

Markten

Bbp-groei China toont ongelijk herstel

16 juli 2021 - leestijd 2 min. 30 

Geschreven door

Jason Liu & Eirini Pournaras
Head Chief Investment Office APAC - Investment Officer APAC

Samengevat:
  • De bbp-groei van China in het tweede kwartaal was iets lager dan verwacht als gevolg van de matige consumptiegroei, maar de expansie van de export en de investeringen blijft robuust.
  • De aandelenmarkten reageerden positief: de Shanghai Composite Index steeg met 1% en de Hang Seng Index van Hongkong steeg met 0,8%. (cijfers van 15 juli)
  • Wij blijven positief over Chinese aandelen in het licht van de sterke macro-economische fundamentals. De politieke onzekerheid rond Chinese technologiebedrijven kan aanhouden, maar dit kan op lange termijn kansen bieden voor beleggers.

Wat is er gebeurd?

De bbp-groei van China is in het tweede kwartaal van 2021 met 7,9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden (tegenover +18,3% jaar op jaar in het eerste kwartaal van 2021). Dit was iets minder dan de consensusverwachting van 8,1%. Op sequentiële basis is het bbp in het laatste kwartaal met 1,3% gegroeid, na een stijging met 0,6% in het eerste kwartaal van 2021. Over de eerste helft van het jaar als geheel groeide het Chinese bbp met 12,7% op jaarbasis.

Robuuste exportsector en investeringen

De exportsector bleek zeer robuust en blijft een belangrijke steun voor de economie, met een exportstijging van 32,2% in juni in vergelijking met een jaar geleden. Tegelijkertijd steeg de import in dezelfde periode met 36,7%. De buitenlandse vraag, met name naar mechanische en elektrische producten, is groot geweest. De export naar de Europese Unie en Zuidoost-Azië was bijzonder sterk.

De detailhandelsverkopen stegen in juni met 12,1% ten opzichte van een jaar geleden, maar de groei was sterker in stedelijke gebieden dan op het platteland. De groei van de detailhandelsverkopen was in het tweede kwartaal lager dan verwacht, maar blijft positief. In vergelijking met een jaar geleden steeg de industriële productie in juni met 8,3% en de verwerkende industrie met 17,1%. De PMI voor de verwerkende industrie kwam uit op 50,8 punten en ligt al 16 maanden op rij boven de uitbreidingsdrempel van 50 punten.

De investeringen in vaste activa bleven zich herstellen en stegen in de eerste helft van het jaar met 12,6% op jaarbasis, waarbij de groei in het tweede kwartaal sneller was dan in de voorgaande drie maanden. De groei was het meest uitgesproken in hightechindustrieën, zowel in de be- en verwerkende industrie als in de dienstensector, met inbegrip van de vervaardiging van computers en kantoor- en medische apparatuur.

Hoe hebben de financiële markten gereageerd?

De aandelenmarkten reageerden over het algemeen enthousiast op de Chinese groeicijfers. De Shanghai Composite Index, de referentie-index, steeg met 1%, terwijl de Hang Seng Index van Hongkong met 0,8% steeg. Tegelijkertijd daalde de Hang Seng Tech Index met 0,2%. Op de valutamarkt is de wisselkoers USD/CNY relatief stabiel op 6,46. (cijfers van 15 juli)

Wat betekent dit voor beleggers?

De People's Bank of China (PBoC) heeft de markten vorige week verrast door de Reserve Requirement Ratio (RRR) met 50 basispunten te verlagen. De maatregel zal ongeveer 1.000 miljard yuan (154 miljard dollar) in de economie injecteren en weerspiegelt een aanpassing van het strakkere monetaire beleid van de PBoC in de eerste helft van 2021. De verlaging van de RRR is een preventief instrument tegen een mogelijke vertraging van de economie. Het herstel van de consumptie is de laatste tijd achtergebleven bij de verwachtingen, met bijvoorbeeld een daling van de autoverkoop in juni. De kredietgroei (M1) is de afgelopen maanden verder teruggelopen met een groei van 5,5% in juni, ver onder de piek van 14,7% in januari 2021. Ook de vastgoedsector is traag gegroeid tegen de achtergrond van de monetaire verstrakking.

De gemiddelde reserveverplichting in China bedraagt nu 8,9% en in de komende maanden zullen er wellicht verdere verlagingen volgen. Het beleid van de PBoC zou echter soepeler kunnen worden, afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatiedruk in het land. De inflatie was in juni met een stijging van 1,1% relatief laag. De voedselinflatie (die 20% van de totale inflatiemand uitmaakt) blijft stabiel, maar de prijzen van varkensvlees zijn dieper in de deflatie gezakt als gevolg van de stijgende varkensvoorraden. In de toekomst kunnen stijgende grondstoffenprijzen wereldwijd echter de kosten voor de producenten opdrijven en knelpunten in het aanbod doen ontstaan, vooral voor elektronische chips (halfgeleiders).

Positieve visie op Chinese aandelen

De vaccinatiegraad in China is de laatste maanden verbeterd. Nu Covid-19 grotendeels onder controle is, denken wij dat de consumptie in de tweede helft van het jaar sterker zou kunnen groeien naarmate de werkgelegenheid verbetert en de inkomens van de huishoudens stijgen. De uitvoer zou een belangrijke drijvende kracht achter de groei blijven, waarbij China in een goede positie verkeert om te profiteren van de heropening van de ontwikkelde markten. Onze prognose voor de bbp-groei op jaarbasis in 2021 blijft 8,7%.

Wij handhaven onze positieve visie op Chinese aandelen dankzij de sterke macro-economische fundamentals, de veerkrachtige winstvooruitzichten en de relatief lage waarderingen. Overheidscontroles op grote Chinese technologiebedrijven kunnen aanhouden, maar deze beleidsonzekerheden kunnen langetermijnbeleggers kansen bieden in Chinese technologieaandelen.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Lees ook

×