Markten

Amerikaans-Chinese spanningen stijgen op verschillende fronten

14 januari 2021 - leestijd 3 min. 30

Geschreven door

Wim D'Haese

Head Investment Strategist

Samengevat

  • De Amerikaans-Chinese spanningen hebben zich recentelijk geconcentreerd op de potentiële uitbreiding van de Entity List, het schrappen van noteringen op de Amerikaanse beurs en veranderingen in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan.
  • Deze ontwikkelingen kunnen gevolgen hebben voor het buitenlands beleid van de Biden-administratie.
  • Alhoewel we constructief blijven over Chinese aandelen in het algemeen en de technologie- en internetsector in het bijzonder, waarschuwen we beleggers voor meer volatiliteit.

Wat is er gebeurd?

De Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Handel zijn in gesprek om meer Chinese bedrijven toe te voegen aan de zogenaamde Entity List. Het Bureau of Industry and Security (BIS), een agentschap van het Amerikaanse Ministerie van Handel, kondigde de oorspronkelijke lijst in november aan met 31 bedrijven en heeft deze sindsdien uitgebreid. De lijst verbiedt Amerikaanse investeringen in bedrijven die mogelijk banden hebben met de militaire en veiligheidsdiensten van China, met als doel de nationale veiligheid en het belang van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten te beschermen.

Beleid tegen China aanscherpen

In de laatste dagen van zijn ambtstermijn probeert president Trump het Amerikaanse beleid tegen China nog aan te scherpen, waardoor nog meer bedrijven aan deze lijst kunnen worden toegevoegd. Op 6 januari bevestigde de New York Stock Exchange (NYSE) ook dat het verschillende Chinese bedrijven van de beurs zou schrappen als gevolg van het vorige uitvoeringsbesluit van het Witte Huis om Amerikaanse investeringen in China's militaire bedrijven te verbieden. Het verbod zal een bredere financiële impact hebben.

Op het politieke front is Taiwan opnieuw opgedoken als een belangrijke kwestie: de minister van Buitenlandse Zaken van de VS Mike Pompeo zei vorige week dat de decennium-oude beperkingen op de contacten tussen de ambtenaren van de VS en van Taiwan zouden worden opgeheven. De meer hoge ambtenaren van de overheid van de VS konden Taiwan bezoeken zodra de beperkingen werden verwijderd.

Reactie China

China neemt dit niet stilzwijgend op. Het Chinese ministerie van Handel vaardigde hierop een nieuw bevel uit waarbij het bedrijven verbiedt zich te houden aan buitenlandse wetten die transacties met Chinese bedrijven, instellingen en personen verbieden. Dit is een poging van de Chinese regering om de gevolgen van Amerikaanse handelsacties tegen te gaan en haar eigen nationale belangen te verdedigen, evenals de belangen van de respectieve bedrijven of personen in kwestie.

Wat betekent dit voor beleggers?

De spanningen tussen de VS en China zijn de afgelopen weken toegenomen. Zorgen over een mogelijke uitbreiding van de Entity List zijn hier slechts één aspect van. Ook de schrapping van de notering van Chinese bedrijven door de NYSE en de veranderingen in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan hebben de bezorgdheid doen toenemen.

Gevolgen voor buitenlands beleid Joe Biden

Elke verdere toename van politieke en economische spanningen in de komende week zal gevolgen hebben voor de nieuwe president Joe Biden en zijn buitenlands beleid. Bijvoorbeeld, gezien het feit dat de Entity List rechtstreeks gericht is op het behoud van de Amerikaanse nationale veiligheid, zal Biden op korte termijn wellicht geen ander standpunt willen innemen ten aanzien van bedrijven die op de lijst staan. Dit zou het op zijn beurt weer moeilijker kunnen maken voor de administratie van Biden om onderhandelingen te voeren op het gebied van handel, technologie en financiën.

We blijven geloven dat Bidens benadering van China meer diplomatiek en multilateraal zal zijn dan wat we met president Trump hebben gezien. Wij denken echter dat ook president Biden wil aanzien worden als "hard voor China" door de Amerikaanse kiezers.

Hevige technologische concurrentie

Of er de komende dagen nu wel of niet meer Chinese bedrijven op de Entity List komen te staan, de technologische concurrentie tussen de VS en China zal hevig blijven omdat China de technologische zelfvoorzieningsstrategieën in zijn nieuwe vijfjarenplannen aan het ontwikkelen is. Toekomstige handelsbesprekingen zouden moeten verschuiven naar een meer multilaterale inspanning op dit gebied, maar beleggers mogen niet verwachten dat ze de spanningen tussen de VS en China volledig zullen wegnemen.

Negatieve gevolgen op korte termijn voor sommige bedrijven

Er zal ook bezorgdheid blijven bestaan over de tegenwind die Chinese internetbedrijven lokaal kunnen ondervinden vanuit het perspectief van Chinese regelgeving en antitrustmaatregelen. Wat ook de verdiensten zijn van de mogelijke langetermijnargumenten voor regulering (in termen van misbruik van marktmacht, consumentenkrediet etc.), de kortetermijngevolgen voor sommige bedrijven zullen negatief zijn.

Conclusie

Hoewel we constructief blijven ten aanzien van Chinese aandelen in het algemeen en de technologie- en internetsector in het bijzonder, waarschuwen we beleggers dan ook dat ze meer volatiliteit mogen verwachten. Voor langetermijnbeleggers kan deze verwachte volatiliteit enkele aantrekkelijke instapmogelijkheden bieden. In het algemeen denken wij dat Chinese aandelen gesteund zullen blijven door het solide Chinese economische herstel, de sterke opleving van de winsten in de industriële sector en het pro-groeibeleid van de overheid. Maar de betrekkingen tussen de VS en China blijven dit jaar een belangrijk risico.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie ?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

Deel dit artikel

×