Markten

Markten

Een adembenemende beursrally

Een adembenemende beursrally

03 december 2020 - leestijd 3 min.

Geschreven door

David Ghezal
Investment Strategist

Samengevat
  • De aankondiging van de hoge efficiëntie van een vaccin tegen het coronavirus en de Amerikaanse verkiezingen hebben in november de aandelenmarkten in vuur en vlam gezet.
  • De Fed en de ECB hebben zich ertoe verbonden hun zeer gul monetair beleid voort te zetten zolang dit nodig is.
  • Obligaties van groeimarkten in sterke munten blijft een van onze favoriete obligatiesegmenten.

Een sterke maand november voor de beurzen

De beleggers werden in november verwend met een spetterend vuurwerk dat nog lang zal nazinderen in de beursannalen. Het was vooral het goede nieuws over de vaccins tegen het coronavirus dat de beurzen in vuur en vlam zette, zeker omdat de resultaten van de klinische fase 3-tests de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ook de Amerikaanse verkiezingen waren een positieve katalysator. De markten werden gerustgesteld door de overwinning van Joe Biden en het vooruitzicht van een behoud van het machtsevenwicht tussen Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres.

Deze gunstige stand van de planeten inspireerde de beurzen tot spectaculaire prestaties. Europa, dat sinds begin dit jaar achterop hinkte, eindigde ruim op kop onder de belangrijkste regio’s. Sommige beurzen, waaronder die van Brussel, gingen tijdens de maand zelfs meer dan 20% hoger. Elders waren de winsten minder overdonderend, maar meer dan behoorlijk en Wall Street wist zelfs nieuwe records te vestigen. Nu de financiële markten in ’risk-on’ modus schakelden, vielen referentiestaatsleningen enigszins uit de gunst bij de beleggers. Logischerwijze waren het de meest dynamische obligatiesegmenten die zich onderscheidden, in het bijzonder speculatieve obligaties, die de sterkste maandprestaties neerzetten.

De beleggers zien het glas halfvol

De vooruitgang op het vaccinfront is een belangrijke doorbraak en voedt de hoop op een sneller dan verwacht economisch herstel volgend jaar. Met de verkiezing van Joe Biden kijken de beleggers ook uit naar een meer voorspelbaar Amerikaanse beleid, dat meer inzet op internationale samenwerking dan onder het tijdperk Donald Trump. Niet alleen vallen hiermee twee belangrijke bronnen van onzekerheid weg, bovendien engageerden de Federal Reserve (Fed) en de ECB zich ertoe om hun erg gul monetair beleid vol te houden of zelfs te versterken en om af te zien van elke voorbarige monetaire verstrakking. Dit betekent met andere woorden dat de beurzen nog lange tijd kunnen blijven profiteren van massale liquiditeitsinjecties en rentevoeten op een bodempeil.

Deze context rechtvaardigt het vertrouwen in aandelen, maar overdreven euforie zou misplaatst zijn. Enerzijds zullen de beperkingen om de coronacurve duurzaam af te vlakken nog maandenlang blijven wegen op de economie en anderzijds staat of valt het succes van de vaccins met een feilloze uitrol en de medewerking van de bevolking wanneer er eenmaal groen licht is gegeven voor de commercialisering. Tot slot zijn de hogere verwachtingen voor de conjunctuur en de evolutie van de bedrijfswinsten voor volgend jaar reeds gedeeltelijk verwerkt in de beurswaarderingen (= koers/winstverhoudingen).

Aandelen behouden een progressiemarge, maar de terugkeer naar een zekere normaliteit zal nog tijd vergen en een beheerstijl die evenwichtig inzet op groeiaandelen (technologie, gezondheidszorg) en value-aandelen (financiële sector, cyclische aandelen), waarvan kan aangenomen worden dat ze als eerste zullen profiteren van een heropening van de economie, lijkt het meest aangewezen.

Obligaties van groeilanden in sterke munten, een dynamisch segment dat de moeite waard is

De verbetering van de groeivooruitzichten op middellange termijn zou kunnen wegen op de evolutie van de obligatiemarkten, maar de door de centrale banken vervulde rol van structurele aankoper en de matige inflatiedruk zijn in staat om de opmars van de obligatierentevoeten te beperken.

Hoe dan ook, na een verbazend positief jaar ziet het ernaar uit dat staatsleningen niet veel meer zullen opleveren voor hun bezitters. Bedrijfsobligaties blijven bijgevolg de aangewezen piste in de zoektocht naar degelijke rendementen. Zij kunnen zich optrekken aan een robuuste vraag en verregaande monetaire steunmaatregelen. Bijgevolg is een bijkomende krimp van de credit spreads (= risicopremies) tot de niveaus van voor het begin van de gezondheidscrisis niet uitgesloten. In de meest dynamische categorieën bieden obligaties van groeimarkten in sterke munten de meest aantrekkelijke opportuniteiten voor carry1 trades en zij blijven een van onze uitverkoren segmenten.

Goud heeft wat van zijn glans verloren naar aanleiding van het goede nieuws over de vaccins en het afgenomen politieke risico in de Verenigde Staten, maar de terugval sinds de pieken van deze zomer lijkt overdreven. Een beperkte blootstelling aan goud blijft volgens ons aangewezen als diversificatie.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?


Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

1 ‘Carry’ is de opbrengst of kost om een actief aan te houden (to carry: ‘dragen, vervoeren’).