Markten

Beurzen gedopeerd door de hoop op een doeltreffend coronavirusvaccin

10 november 2020 - leestijd 2 min. 30

Geschreven door

Wim D'Haese & David Ghezal

Head Investment Strategist - Investment Strategist

Samengevat

  • Tussentijdse Fase 3 testresultaten suggereren dat één potentieel coronavirusvaccin 90% effectief zou kunnen zijn. In de komende weken zal waarschijnlijk in de VS een noodgoedkeuring worden aangevraagd.
  • De markten hebben zeer positief gereageerd, met sterke winsten op de Europese aandelenmarkten.
  • Het enthousiasme van de markt is begrijpelijk gezien de hoge effectiviteitsgraad, maar niet alle problemen zijn opgelost en het blijft essentieel om een strategische en robuuste aanpak in de portefeuille te hanteren.

1. Wat is er gebeurd?

Tussentijdse resultaten over één van de coronavirusvaccins die zich momenteel in Fase 3 (d.w.z. grootschalige proeven) bevinden, zijn vandaag vrijgegeven. Deze suggereren dat het vaccin ten minste 90% effectief is in het voorkomen van een coronavirusinfectie, zonder noemenswaardige veiligheidsproblemen.

De proef zal enkele weken worden voortgezet, waarbij de ontwikkelaars vervolgens van plan zijn om de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten aan te vragen voor gebruik in noodgevallen, zodat het tegen eind november kan worden ingezet. Er is geen melding gemaakt van de duur van de immuniteit van het vaccin.

De ontwikkelaars van het vaccin streven ernaar om tegen eind 2020 50 miljoen dosissen te leveren en tegen eind 2021 1,3 miljard dosissen. (Er zijn twee dosissen nodig om immuniteit te bekomen.) Naast de duur van de immuniteitskwestie blijven er potentiële logistieke problemen bestaan rond het vaccin, dat bij zeer lage temperaturen moet worden bewaard. Maar het nieuws is zeer positief ontvangen door de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap.

2. Hoe reageerden de markten?

De reactie van de markt was overweldigend positief. De aandelenmarkten zijn fors gestegen na de sterke klim verleden week na de verkiezingsuitslag in de VS.

  • In Europa sloot de EuroStoxx 50 de handelssessie op maandag 9 november af met meer dan 6% winst.
  • In de Verenigde Staten schreef de S&P 500 slechts 1% bij.

In deze risk-on-modus daalde het goud met 4,2%. Echter, olie (Brent) steeg met 9%. Het rendement van de Duitse 10-jarige Bund steeg met 11 bp tot -0,53%. EUR/USD bleef onveranderd op 1,186.

3. Wat betekent dit voor beleggers?

Dit nieuws betekent niet het onmiddellijke einde van de wereldwijde coronacrisis, maar er is een sprankje hoop. Zelfs als de noodgoedkeuring in de VS snel volgt, zal het aantal geplande dosissen voor eind 2020 alleen de vaccinatie van sommige risicogroepen in de beginmaanden van 2021 mogelijk maken.

Een datum voor volledige goedkeuring in de VS is niet bekend en is nodig om in het tweede semester van 2021 een aanzienlijk deel (maar verre van iedereen) van de bevolking van de grote economieën te kunnen vaccineren.

Het enthousiasme op de markt is echter volkomen begrijpelijk. De schijnbare doeltreffendheid van 90% is vergelijkbaar met die van veel standaard kindervaccins en is veel hoger dan de 50% doeltreffendheid voor standaardgriepvaccins. De hoge effectiviteitsgraad wordt toegejuicht, want hoe hoger de effectiviteit, hoe minder mensen ingeënt moeten worden om groepsimmuniteit te bekomen.

Parallelle ontwikkelingen van andere en potentieel verbeterde "tweede-generatie"-vaccins, verbeterde behandelingen voor COVID-19-patiënten en een bredere verspreiding van snelle en efficiënte coronavirustests zullen allemaal belangrijke wapens zijn in de strijd tegen het coronavirus. Dit wijst voor het eerst op de mogelijkheid van een terugkeer naar de bijna-normaliteit tegen het einde van 2021.

Kiezen voor een strategische en solide aanpak

Vanuit beleggingsoogpunt vieren de markten momenteel dit nieuws, maar niet alle problemen zijn opgelost. De pandemie heeft structurele uitdagingen aan het licht gebracht die al enkele jaren of zelfs langer bestaan. Het is daarom onwaarschijnlijk dat het nieuws over het vaccin de ontkoppeling van de prestaties van de technologiesector t.o.v. de algemene markt zal terugdraaien. Onze beleggingsthema's voor de lange termijn zijn nog steeds zeer valabel en intact. Het blijft van cruciaal belang om een strategische en robuuste aanpak te hanteren, zelfs in deze momenteel sterk stijgende markten.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

×