Beleggen

Profiteer van twee strategieën in één en dezelfde evenwichtige belegging

09 november 2020 - leestijd 3 min.

Geschreven door

Sander Casier
Product Manager – Structured Products

Samengevat

  • Een hoge volatiliteit, lage rentevoeten en uitzonderlijke gebeurtenissen die zorgen voor een woelige markt, maken het de investeerders moeilijk.
  • Hoe moet u zich opstellen om te reageren als de markten weer gaan stijgen?
  • Een “evenwichtige” strategie, die streven naar rendement op de aandelenmarkt combineert met risicobeheer op de obligatiemarkt, kan een interessant antwoord vormen.

Hoe kunt u een deel van uw portefeuille positioneren om optimaal te profiteren van een eventuele opwaartse cyclus bij een opleving van de markten? Welke strategie verdient de voorkeur als u wilt beleggen? Vragen die een particuliere belegger echt hoofdbrekens kunnen bezorgen.

Om alles nog wat ingewikkelder te maken, zijn er de jongste jaren nog enkele ‘onbekenden’ bijgekomen: volatiliteitspieken die regelmatig voor opschudding zorgen op de markten, aanhoudend lage tot zelfs negatieve rentevoeten en even uitzonderlijke als onverwachte gebeurtenissen die roet in het eten gooien. Herinnert u zich nog toen de markten eind 2019 in feeststemming waren en een uitzonderlijk beursjaar vierden? Wie had toen, bij het opmaken van de balans van het afgelopen jaar, kunnen denken dat die markten in enkele weken alle eerder gemaakte winst zouden uitwissen alvorens zich weer te herstellen? Wie had kunnen anticiperen op de gevolgen van de coronacrisis voor de markten?

Omdat nieuwe fenomenen per definitie onvoorspelbaar zijn, is er in een gediversifieerde portefeuille misschien wel plaats voor financiële producten met een evenwichtige beleggingsstrategie die streven naar rendement combineert met risicobeheersing1.

Aandelen en/of obligaties?

Het verschil tussen die twee beleggingsvormen komt eigenlijk neer op de keuze of u mede-eigenaar dan wel schuldeiser wilt zijn. Want door in aandelen te beleggen wordt u mede-eigenaar van de onderneming in kwestie. De koersevolutie van een aandeel hangt dus voornamelijk af van de rentabiliteit, de groeivooruitzichten en de waardering van die onderneming. ‘The sky is the limit’, maar u moet ook bereid zijn om het risico van ondernemerschap erbij te nemen: de waarde van een belegging in aandelen kan plots een duik nemen, waardoor u verlies kunt lijden.

Bij een belegging in obligaties daarentegen wordt u schuldeiser. Hier ligt de nadruk op het vermogen tot terugbetaling, de liquiditeit en de rentevoeten op de markt. Heeft de onderneming de wind in de zeilen? Dan krijgt u toch alleen maar de overeengekomen interesten. Komt de onderneming in zwaar weer? Zolang ze niet failliet gaat of haar schuld niet herschikt, ontvangt u de interesten en het kapitaal volgens de voorwaarden die vastgelegd zijn in het uitgifteprospectus.

Waarom die keuze niet overlaten aan ervaren beheerders?

Bij gunstige vooruitzichten kan beleggen in aandelen de beste optie zijn. Bij dreigend onweer kunnen obligaties dan weer enige zekerheid bieden. Waarom zou u uw hoofd breken over die kwestie, als u die beslissing om activa toe te wijzen en effecten te kiezen ook kunt overlaten aan beheerders die hun sporen al verdiend hebben?

Door bijvoorbeeld de activa te verdelen over enerzijds een dynamische strategie met oog op een potentieel aantrekkelijk rendement en anderzijds een strategie die meer op bescherming is gericht, om zo tot een evenwichtig geheel te komen.

Bij Deutsche Bank speuren we constant de markt af naar internationaal gerenommeerde beheerders van wie de aanpak volgens ons past bij de verwachtingen van onze cliënten.

Een evenwichtige strategie met een zekere kapitaalgarantie

Zoals u weet, hangt het potentiële rendement van uw beleggingen af van uw risicobereidheid. Wilt u beleggen en daarvoor vertrouwen op een beheerder die enige vrijheid geniet in zijn beleggingsbeleid? Reikt uw beleggingshorizon minstens vijf jaar ver? Zo ja, dan is de evenwichtige strategie die we hieronder beschrijven misschien iets voor u. Bekijk evenwel of die aanpak past bij uw Financial ID.

De filosofie spreekt u wel aan, maar u geeft toch de voorkeur aan kapitaalbescherming? In dat geval kunt u ook kiezen voor een gestructureerd product2 die een zekere kapitaalgarantie biedt. Zo kunt u profiteren van het opwaartse potentieel van de strategie terwijl u de verliezen beperkt.

Ontdek onze beleggingsoplossing die gebruikmaakt van de 'carte blanche'-strategie.


Deel dit artikel

Lees ook

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Een ‘carte blanche’ strategie voor uw beleggingen

Een ‘carte blanche’ strategie voor uw beleggingen

Een ‘carte blanche’ strategie voor uw beleggingen

02 december 2019

leestijd 2 min. 20

02 december 2019

leestijd 2 min. 20

02 december 2019

leestijd 2 min. 20

Beleggen

Beleggen

Beleggen

DB Best Advice: de gids voor uw beleggingsportefeuille

DB Best Advice: de gids voor uw beleggingsportefeuille

DB Best Advice: de gids voor uw beleggingsportefeuille

12 oktober 2020

leestijd 3 min. 30

12 oktober 2020

leestijd 3 min. 30

12 oktober 2020

leestijd 3 min. 30

1 Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgt de belegger het bedrag van zijn belegging niet terug.

2 Gestructureerde financiële instrumenten, ook bekend onder de naam Structured Notes, bestaan in de vorm van ‘gestructureerde schuldeffecten’ of ‘afgeleide instrumenten’. Een gestructureerd financieel instrument is een financieel instrument van bepaalde duur, doorgaans uitgegeven door financiële instellingen, dat een rendement biedt dat gekoppeld is aan één of meer onderliggende activa (bijvoorbeeld een rentevoet of een beursindex) via vaste of variabele coupons betaald tijdens de looptijd of op de vervaldag van het effect. In geval van gestructureerde schuldeffecten verbindt de emittent zich ertoe aan de belegger 100% van het geplaatste kapitaal (exclusief kosten) terug te betalen op de vervaldag (behalve in geval van faillissement of risico op faillissement van de emittent). In geval van een “afgeleid instrument” verbindt de emittent van een Structured Note er zich echter niet toe op de vervaldag aan de belegger 100% van het geplaatste kapitaal (exclusief kosten) terug te betalen.

×