Markten

De markten staan voor een muur van onzekerheden

05 november 2020 - leestijd 3 min. 20

Geschreven door

David Ghezal
Investment Strategist

Samengevat

  • De aanscherping van de beperkingen in een poging om de epidemiecurve af te buigen en de economische verstoring die dit veroorzaakt, bevestigen dat de weg naar herstel chaotischer zal zijn.
  • De Amerikaanse verkiezingen zijn ook een belangrijke bron van onzekerheid voor beleggers, vooral als de uitkomst ervan wordt betwist.
  • Er wordt een hoge volatiliteit verwacht, maar deze zou interessante instapniveaus tot de aandelenmarkten moeten bieden, met name in de sectoren gezondheidszorg en technologie.

De snel verslechterende situatie op het coronafront en de verstrengde maatregelen om de stijging van het aantal nieuwe besmettingen in te dammen wogen zwaar door op de beurzen. Bovendien bleven de beleggers op hun honger zitten doordat de gesprekken omtrent een compromis voor een nieuw steunplan voor de Amerikaanse economie werden ingehaald door de race naar het Witte Huis.

De beurzen geven terrein prijs

In deze context boden de globaal genomen beter dan verwachte kwartaalresultaten niet de nodige steun aan de beurzen. Bedrijven die de marktverwachtingen overtroffen werden nauwelijks beloond, terwijl zij die onder deze verwachtingen bleven zwaar afgestraft werden. Ten prooi aan deze sterke turbulenties moesten de beurzen noodgedwongen terrein inleveren. Wall Street wist de schade te beperken met een terugval van 2,8 % voor de S&P 500, maar Europa kreeg zwaarder te lijden met een Stoxx Europe 600 die meer dan 5 % verloor. Alleen de groeimarkten (+ 2%) hielden het hoofd boven water. Door de toegenomen risicoafkeer gaven de beleggers de voorkeur aan staatsleningen van de eurozone, die daarvan profiteerden om mooie prestaties neer te zetten, terwijl het de US Treasury Bonds minder goed verging. Ook bedrijfsobligaties bleven het goed doen in deze woelige marktomgeving, met bijvoorbeeld een winst van 0,8% voor investment grade obligaties.

Een terugkeer van de groei naar het niveau van vóór de crisis wordt niet voor 2022 verwacht

De verstrengde beperkingen om de curve van de epidemie af te buigen, met alle economische gevolgen vandien, bevestigen dat na de forse initiële opvering de weg naar het herstel bijzonder hobbelig zal zijn. Ook al zijn de huidige beperkingen niet even streng als in maart, voor een terugkeer naar de groei tot het niveau van voor de crisis wordt het wellicht wachten tot 2022.

Met de Amerikaanse verkiezingen staan de beleggers voor een golf van onzekerheid, vooral als het resultaat betwist zou worden. Wel worden ongeziene monetaire en budgettaire steunmaatregelen genomen en zitten er nog meer initiatieven aan te komen. In Europa laat de ECB geen twijfel bestaan over haar intenties en ook de Fed zou een versnelling hoger kunnen schakelen. De centrale banken riepen de regeringen op om door te gaan met hun inspanningen om de gevolgen van de gezondheidscrisis te temperen. Elk hoopvol nieuws over de ontwikkeling van een werkzaam vaccin kan de markten ondersteunen, ook al lijken massale vaccinaties niet voor morgen.

De hoge volatiliteit zou aanhouden

De beurswaarderingen zijn gedaald na de recente koersterugvallen en in relatief opzicht blijven aandelen beduidend aantrekkelijker dan obligaties. Tegenover de muur van onzekerheden waar we op korte termijn voor staan, verwachten wij een verhoogde volatiliteit met daarbij toch interessante instapniveaus op de aandelenmarkten. We herhalen onze voorkeur voor de sectoren gezondheidszorg en technologie, die zich blijven optrekken aan structurele maatschappelijke veranderingen, en voor een aantal andere toekomstgerichte thema’s.

Aandelen blijven onontbeerlijk om rendement te genereren in een beleggingsportefeuille. Dit gezegd zijnde is een standvastige en doordacht gediversifieerde portefeuille de basis voor een geslaagde beleggingsstrategie op lange termijn. Naast de specifieke accenten op bepaalde sectoren en thema’s op lange termijn moet de portefeuille kunnen steunen op een stevige basis van flexibele gemengde fondsen. Een aldus opgebouwde beleggingsportefeuille is niet volledig immuun voor beursschokken, maar het is wel de beste manier om marktvolatiliteit te doorstaan en om opportuniteiten aan te grijpen met een gecontroleerd risico. In een door onzekerheid en lage rentevoeten gekenmerkte context, verdient ook goud een plaats bij wijze van diversificatie.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?


Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.


Deel dit artikel

Lees ook

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Hoe bedrijven corona (kunnen) overleven

Hoe bedrijven corona (kunnen) overleven

Hoe bedrijven corona (kunnen) overleven

29 oktober 2020

leestijd 6 min. 30

29 oktober 2020

leestijd 6 min. 30

29 oktober 2020

leestijd 6 min. 30

×