Na een sterke start in 2022 is de Noorse kroon (NOK) onder druk gekomen door de aanzienlijke toename van de risicoaversie op de financiële markten en het oplaaiend pessimisme over de globale economie. De sterke vertraging van de mondiale groei en de risico's in verband met de oorlog in Oekraïne wijzen op een volatiel pad voor de NOK in de komende maanden. Maar de Scandinavische munt zou op lange termijn moeten kunnen rekenen op de sterke economische fundamenten van Noorwegen en de hoge energieprijzen.
Ondanks een sombere economische context staat Noorwegen er relatief goed voor. De Noorse economie heeft sterk geprofiteerd van de opheffing van de gezondheidsbeperkingen, met een duidelijke opleving van de dienstensector en een hoge bezettingsgraad van de productiecapaciteit. Hoewel het groeitempo na deze periode van snel herstel in de toekomst logischerwijze zal matigen, lijkt het herstel zich goed te hebben doorgezet en kan het gesteund worden door een krachtige binnenlandse vraag.
De gezinsconsumptie zou veerkrachtig blijven (hoge spaarquote, sterke loonstijging, elektriciteitssubsidies, enz.) in het licht van een stijgende inflatie. Bovendien zou de sterke groei van de investeringen in de oliesector ook moeten bijdragen tot de ondersteuning van de economie. De groeivertraging bij de handelspartners van Noorwegen zal wellicht wegen op de buitenlandse handel van het land, maar de uitvoer van aardolie en aardgas (meer dan de helft van de totale uitvoer van Noorwegen) zou moeten worden ondersteund door een sterke vraag vanuit Europa in de context van de oorlog in Oekraïne. Rekening houdend met deze elementen schat men de groei van het Bruto binnenlands product (Bbp) in Noorwegen dit jaar op 3,6% en op 2% voor volgend jaar.
Geconfronteerd met een recordinflatie (+6,3% in juni ten opzichte van 12 maanden geleden) en een sterke loonstijging door een krappe arbeidsmarkt, heeft de Norges Bank tijdens haar vergadering in juni haar beleidsrente verhoogd van 0,75% tot 1,25%. Met deze eerste stijging van 50 basispunten sinds 2002 versnelde ze het tempo van haar renteverhogingscyclus.
De Norges Bank is echter van mening dat haar monetaire beleid accommoderend blijft, maar dat een aanzienlijk hogere beleidsrente nodig is om de inflatie te stabiliseren in de richting van haar doelstelling van 2%. Daarom is ze van plan haar beleidsrente in de komende kwartalen verder te verhogen tot ongeveer 3% medio 2023.
De aantrekkelijke waardering van de NOK, de gezonde basis van de Noorse economie (overschotten op de lopende en de fiscale rekening), de verwachte sterkte van de olie- en aardgasprijzen en het gunstige renteverschil ten opzichte van de euro pleiten in het voordeel van de NOK. Hoewel het zeer onzekere internationale klimaat en de volatiele financiële markten de NOK kunnen hinderen, zien wij potentieel voor de Scandinavische munt, met een koersdoel voor de EUR/NOK wisselkoers van 9,50 over een horizon van 12 maanden.
Naar onze mening kunnen risicobewuste beleggers met het gepaste profiel een beperkte positie in NOK als portefeuillediversificatie overwegen.
Elke beleggingsbeslissing moet gebaseerd zijn op de essentiële beleggersinformatie
en de prospectus en in overeenstemming zijn met uw Financial ID.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
7 juli 2022