Hoe moet de wereld aankijken tegen China's 20e Vijfjarencongres aan het einde van dit jaar? Sommige waarnemers zeggen dat er weinig zal veranderen aan de huidige situatie. Dat president Xi Jinping voor een derde opeenvolgende termijn zal herkozen worden als hoofd van de Chinese Communistische Partij (CCP) en voor continuïteit in het politieke leiderschap zal zorgen, ligt in lijn met de verwachtingen. Terwijl de meeste wereldleiders hun aandacht richten op de aankondigingen die tijdens dit Congres kunnen worden gedaan, zouden beleggers beter meer aandacht besteden aan wat er vóór dit belangrijke Congres gebeurt. En meer in het bijzonder, hoe de Chinese economie reageert op de diverse stimuleringsmaatregelen van de autoriteiten.
In wezen onderschatten de wereldwijde financiële markten wellicht de stappen die China momenteel onderneemt in de aanloop naar het Congres. Dit komt doordat veel beleggers de handdoek gooiden nadat de CSI 300-index1 35% daalde tussen zijn top in februari 2021 en het laagste punt in april dit jaar. Intussen is het optreden van de regelgevende instanties, dat vooral gericht was tegen ondernemingen in de technologie- en onderwijssector, zeer bepalend geweest. De onrust is bovendien nog toegenomen door het zero-Covid-beleid van Peking, waarvan velen vrezen dat dit zal blijven leiden tot voortdurende lockdowns.
Toch is de situatie over het algemeen verbeterd. De vaccinatiegraad van de ouderen in Hong Kong is dit jaar verdrievoudigd. Mogelijk zien we een dergelijke trend ook op het Chinese vasteland. Het is ook gemakkelijker geworden om medicatie en andere behandelingen te krijgen. Bovendien is het ’nationale team’2 gemobiliseerd om de aandelenmarkt te ondersteunen, heeft de Volksbank van China (PBoC) het monetaire beleid versoepeld en wordt een belangrijke fiscale stimulans - met inbegrip van infrastructuurprojecten - uitgerold. Dit betekent dat, net op het moment dat veel beleggers in de eerste helft van dit jaar China de rug hebben toegekeerd, de beleidsmakers de economie nieuw leven proberen inblazen om het streefcijfer van 5,5% groei te halen. Intussen is ook de regelgeving voor grote technologiebedrijven versoepeld en draagt de geleidelijke ontmanteling van de Covid-beperkingen bij tot de heropening van de wereldwijde toeleveringsketens. Bovendien betekenen de overeenkomsten met de VS dat het risico voor Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs genoteerd zijn (Chinese ADR's), om door de VS van de beurs worden te gehaald, is afgenomen.
China kan zijn economie stimuleren omdat de inflatie niet zo hoog is opgelopen als elders. Het ziet er ook niet naar uit dat het de rest van de wereld snel zal inhalen. Het mediane wereldwijde inflatiecijfer schommelt nu rond de 8%, terwijl de inflatie in China in mei slechts 2,1% bedroeg. Afgezien van het feit dat het zero-Covid-beleid meer deflatoire gevolgen heeft voor de economie, zijn de prijzen ook in toom gehouden door het uitblijven van toenemende looneisen. Sinds 2020 volgen de nominale inkomensgroei en de reële bbp-groei in China immers ruwweg hetzelfde patroon, wat een zwakke loongroei weerspiegelt. Daarentegen, in het decennium vóór 2020 stegen de lonen met twee procentpunten meer dan het reële bbp. Daarom hebben de sterke stijgingen van de producentenprijzen sinds de pandemie de consumenten niet getroffen zoals in vele andere landen.
Zelfs als China's huidige stimuleringsprogramma's volgend jaar tot inflatie zouden leiden, kan het land geluk hebben en de inflatoire ’double whammy’ vermijden die zo veel andere economieën dit jaar heeft getroffen. Dit refereert naar het samenvallen van de hogere inflatie die zowel veroorzaakt wordt door de economische steunmaatregelen, als door de stijging van de grondstoffenprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Mochten de grondstoffenprijzen verder stabiliseren of terugvallen, dan kan de hierdoor veroorzaakte inflatie teniet zijn gedaan tegen de tijd dat China inflatie zal veroorzaken met de huidige steunmaatregelen.
Na een lange periode van ellende voor beleggers, zijn de omstandigheden volgens ons dan ook rijp voor een aanhoudende outperformance van de overigens laaggewaardeerde Chinese aandelenmarkt ten opzichte van andere regio's in de tweede helft van het jaar.
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.
7 juli 2022
1. De CSI 300-index bestaat uit 300 A-aandelen die op de beurzen van Shanghai en Shenzhen worden verhandeld.
2. Nationaal team: de naam die wordt gegeven aan het geheel van staatsgerelateerde organen waarop de Chinese autoriteiten een beroep doen om in tijden van beroering voorraden te kopen.