Geschreven door
David Ghezal
Investment Strategist
Samengevat
Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de markten sinds begin dit jaar heel wat nieuws te verwerken kregen. De beurzen reageerden opgetogen op de overwinning van de Democraten in de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia en op de voorrang die de Biden-administratie aan het economisch herstel zal geven. De kwartaalresultaten van de bedrijven waren beter dan verwacht, maar zij hebben over het algemeen geen sterke reactie van de markt uitgelokt. De vertraging bij de distributie van de vaccins, de voorzichtigheid van de Federal Reserve (Fed) ten aanzien van het Amerikaanse herstel en de ophef naar aanleiding van het offensief dat kleine beleggers organiseerden tegen Amerikaanse speculatieve fondsen (de zaak GameStop), joegen de beursvolatiliteit naar het hoogste niveau sinds oktober.
In de Verenigde Staten leverde de S&P 500-index in januari uiteindelijk 1,1% in, terwijl de Nasdaq een winst van 1,4% boekte. In Europa viel de Stoxx Europe 600 terug met 0,8%, vooral door toedoen van de perifere landen. De groeimarkten leidden de dans met een winst van 3%. Op het obligatiefront hadden staatsleningen te lijden onder de herovering van de Senaat door de Democraten, wat zoveel betekent als omvangrijkere budgettaire herstelmaatregelen. Amerikaanse schatkistcertificaten verloren logischerwijze terrein (-1%), waardoor de Amerikaanse rente op 10 jaar terugkeerde naar niveaus die sinds maart 2020 niet meer zijn gezien. De obligatiemarkten van de eurozone eindigden ook in het rood, maar in mindere mate (-0,6%). Speculatieve obligaties wisten als enige categorie een weliswaar beperkte winst te boeken.
Wij blijven positief over aandelen. Voor 2021 verwachten we een economische groeiversnelling dankzij de komst van de vaccins, het vrijkomen van de vraag die tijdens de crisis in de kiem was gesmoord en uiteraard de gunstige vergelijkingsbasis ten opzichte van 2020.
Ook de doortastende budgettaire herstelmaatregelen en de gulheid van de grote centrale banken blijven belangrijke ondersteunende factoren. De beurzen zullen naar verwachting blijven profiteren van overvloedige liquiditeiten en van rentevoeten die nog lange tijd op een bodemniveau verankerd zullen blijven. Toch zijn de beurswaarderingen (= verhouding koers/winsten) in een historisch perspectief al hoog en weerspiegelen ze reeds grotendeels de hoge verwachtingen voor de conjunctuur en de winstgroei. De bedrijfswinsten zullen zich echter moeten herstellen om het optimisme van de markten en de bereikte waarderingsniveaus te rechtvaardigen.
In deze context pleiten wij voor een evenwichtige beleggingsstijl. Groeiaandelen, en technologie in het bijzonder, zouden in staat moeten zijn de structurele veranderingen te trotseren en tegelijkertijd een defensief vangnet te bieden in geval van verlengde lockdowns. Cyclische en waardeaandelen zouden op hun beurt het meest moeten profiteren van een normalisering van de economische situatie. Wij willen ook inzetten op kleine en middelgrote beurskapitalisaties – vooral in Europa – gezien hun goede blootstelling aan het verwachte cyclische herstel.
Bovendien zijn hun waarderingen zeer aantrekkelijk in vergelijking met grote kapitalisaties en bieden ze ruimte voor extra opwaarts potentieel. Tot slot blijven ook de groeimarkten interessant, met een voorkeur voor Azië: de groei heeft er flink wat voorsprong op de andere regio’s en vooral hier zullen de bedrijfswinsten als eerste terugkeren naar de niveaus van voor de crisis.
Wij raden aan om belegd te blijven in de financiële markten. Maar met het coronavirus en zijn varianten, haperingen in de uitrol van vaccins, economische cijfers die op korte termijn wellicht ondermaats zullen blijven, een onzekere kalender voor het heropenen van economieën, fors gestegen inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten en hoge waarderingen in bepaalde segmenten, zijn er heel wat ingrediënten verenigd die van 2021 een volatiel beursjaar kunnen maken.
Vandaar dat de basis van een succesvolle beleggingsstrategie een robuuste en evenwichtige portefeuille moet zijn, doordacht gediversifieerd tussen en binnen de activaklassen om marktturbulentie maximaal te kunnen opvangen in een post-covidwereld. Deze basisportefeuille kan worden aangevuld met gerichte beleggingsthema’s in het satellietgedeelte om op lange termijn bijkomend rendement te genereren.
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.
Deel dit artikel