Verschillende maatregelen ondersteunen Chinese beurs

Markten & beleggingen - 15 maart 2024

Verschillende maatregelen ondersteunen Chinese beursSamengevat

  • Positieve consumentencijfers tijdens de feestweek van Lunar New Year, de grootste renteverlaging ooit en een verbod op short selling1 van aandelen zijn gunstig voor Chinese aandelen.
  • De autoriteiten zouden in de rest van het jaar verdere steun kunnen geven terwijl het herstel van aandelen zich waarschijnlijk in de tweede helft van 2024 zal voltrekken.
  • Wij hebben een voorkeur voor de volgende 3 sectoren in de Chinese aandelenmarkt: de cyclische consumptiesector, de technologiesector en de groene-energiesector.

Wat brengt het Jaar van de Draak?

De Chinese aandelenmarkten hebben geleden onder invloed van verschillende elementen: de aanhoudende zwakte van de vastgoedmarkt, de hoge schulden van lokale overheden, een deflatoire omgeving, onzekerheden over regelgeving en geopolitieke spanningen.

De autoriteiten hebben dit jaar tal van maatregelen doorgevoerd, zoals de verlaging van de RRR (reserve requirement ratio), de beperking van short selling van indexfutures en de versoepeling van de regelgeving in de kansspelsector. Bovendien werden ook in 2023 al verschillende maatregelen genomen om de economie weer op gang te brengen en de problemen in de vastgoedsector aan te pakken, zoals minder beperkingen voor huizenkopers, het verlagen van de aanbetalingseisen, het verlagen van de hypotheekrente voor starters en het verlagen van de eisen voor de bankreserveratio.

De reis- en consumptiegegevens van de Lunar New Year vakantieweek waren positief, hoewel dit vooral wordt gezien als een seizoensgebonden uitzondering vanwege de feestdagen. Wij denken dat de overheid de rest van het jaar nog meer steun zou kunnen verlenen.

Om de blootstelling aan Chinese aandelen echter nu al op te trekken, gezien onze constructieve visie die gebaseerd is op een herstel in de tweede helft van het jaar, is een duurzamere mix nodig van een omslag in het sentiment, samen met kapitaalstromen en verbeteringen in de macro-economische cijfers. We zijn constructief over bepaalde sectoren, zoals de cyclische consumptie die zou moeten profiteren van de stijgende consumptie van huishoudens dankzij ondersteunende beleidsmaatregelen, evenals de groene energie- en technologiesectoren die zouden moeten profiteren van overheidssteun, veerkrachtige fundamentals en aantrekkelijke waarderingen.

Lijst van steunmaatregelen tot nu toe dit jaar

22 januari 2024

Volgens Bloomberg overweegt China een reddingspakket van 2.000 miljard CNY (= 278 miljard dollar) in de vorm van een stabilisatiefonds om Chinese aandelen te kopen via buitenlandse rekeningen.

24 januari 2024

De PBoC kondigde een algemene verlaging aan van de RRR met 50 basispunten(met ingang van 5 februari) en een gerichte verlaging met 25 basispunten van de herfinancierings- en herdisconteringspercentages voor KMO’s en de landbouwsector.

20 februari 2024

De PBoC verlaagde de 5-jaars Loan Prime Rate met 25 basispunten - de grootste eenmalige verlaging ooit - om de vastgoedmarkt te ondersteunen en meer dan de markt had verwacht. De 1-jaars rente bleef ongewijzigd.

21 februari 2024

De China Securities Regulatory Commission (CSRC) verbood de short selling van aandelen door institutionele beleggers en quant-fondsen tijdens de eerste en laatste 30 minuten van de handel.

Onze 3 voorkeursectoren in 2024

Cyclische consumptie

In de Lunar New Year verlofperiode, die wordt aanzien als een belangrijke barometer voor het consumentenvertrouwen, kende de toeristische vraag een sterke opleving. Er werden ongeveer 474 miljoen reizen gemaakt tijdens de vakantieweek, 34% meer dan in 2023 en 19% meer dan vóór het begin van het nieuwe jaar. Het totale bedrag dat door binnenlandse toeristen werd uitgegeven, bedroeg ongeveer 88 miljard dollar, een stijging van 47% ten opzichte van 2023 en ook meer dan in 2019.

Het sterke uitgavenpatroon van Lunar New Year kan wijzen op ’eenmalige’ vieringen die al een paar jaar niet meer mogelijk waren. Hoewel de duurzaamheid nog moet worden afgewacht, denken wij dat de consumptie dit jaar geleidelijk zal verbeteren dankzij beleidssteun en betere werkgelegenheidsvoorwaarden. Wij geven de voorkeur aan 3 subsectoren binnen consumptie:

  1. De Chinese sportkledingsector zou op de langere termijn een van de snelst groeiende subsectoren in de consumentenmarkt kunnen zijn. Sinds Covid zijn veel mensen zich bewuster geworden van hun gezondheid en streven ze een gezonde levensstijl na. Ook de overheid geeft steeds meer steun aan sportparticipatie.
  2. De Chinese detailhandel zou dit jaar moeten profiteren van de stijgende consumentenactiviteiten. Ook de toeristische sector zou kunnen blijven groeien en de bestedingen zouden kunnen aantrekken dankzij de betere arbeidsmarkt. Bovendien zou de detailhandel ook meer overheidssteun moeten krijgen, aangezien de binnenlandse consumptie een belangrijke groeimotor is voor de economie.
  3. De Chinese autosector staat voor een sterke groei op lange termijn door zijn toenemende concurrentievermogen, vooral in EV (electric vehicules). China's binnenlandse verkoop van EV's steeg tot ongeveer 9 miljoen eenheden in 2023 met een penetratiegraad van 31%. We verwachten dat de penetratiegraad kan oplopen tot 50%, met een jaarlijkse verkoop van ongeveer 15 miljoen eenheden in de komende 3-5 jaar.

China's export van EV's wordt geconfronteerd met geopolitieke uitdagingen, omdat veel ontwikkelde economieën handelsbelemmeringen hebben aangekondigd. Desondanks steeg de Chinese auto-export snel, vooral in opkomende markten. In 2023 bedroeg China's auto-export in totaal 5,2 miljoen eenheden, waarmee het de grootste auto-exporteur ter wereld werd. Exportmarkten bieden ook een hogere winstgevendheid in vergelijking met de binnenlandse markt, als gevolg van hogere gemiddelde verkoopprijzen. Veel toonaangevende EV-fabrikanten bouwen al fabrieken in Zuidoost-Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Deze lokale fabrieken kunnen de komende jaren bijdragen aan hun resultaten.

Semiconductoren en technologie met focus op innovatie

De halfgeleidersector in China krijgt veel steun van de overheid gezien het strategische belang ervan, vooral nu de sancties van de VS strenger worden. Binnenlandse fondsen voeren hun investeringen op om innovatie te stimuleren in de hele waardeketen van halfgeleiders, inclusief chipontwerp, grondstoffen, fabricage, apparatuur, productie, assemblage en testen.

China's vermogen om zelf geavanceerde 7-nanometer (nm) smartphonechips te produceren met behulp van oudere generatiesystemen, maakt het land zeer geschikt om de kansen in de 5G-ruimte te benutten. Daarnaast heeft China expertise opgebouwd in de productie van minder geavanceerde chips zoals de 28 nm die voornamelijk wordt gebruikt in toepassingen zoals elektrische voertuigen. Bovendien werken Chinese bedrijven ook aan de bouw van geavanceerde geheugenchips voor AI (dynamic random-access memory (DRAM) chips), die toepassingen hebben in moderne computers en grafische kaarten. China's 14de vijfjarenplan (2021-25) richt zich op de ontwikkeling van technologieën rond virtual reality en augmented reality. De voortdurende drang om de concurrentie voor te blijven en de sterke steun van de overheid zorgen voor solide groeimogelijkheden in de sector.

Groene energie gestimuleerd door subsidies

China registreert de grootste groei van capaciteit voor hernieuwbare energie ter wereld en was vorig jaar goed voor 50% van de totale wereldwijde groei. Volgens het Internationaal Energieagentschap is de doelstelling voor 2030 om de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen zeker binnen bereik, dankzij een verdubbeling van de zonne-energiecapaciteit en een groei van 66% van de windenergiecapaciteit in China in 2023. China is nu klaar om zijn 1200 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit (wind en zon) in 2030 vijf jaar eerder dan gepland te realiseren. Overheidssubsidies en regeldruk op lokale overheden zijn de drijvende kracht achter de snelle expansie in de groene energiesector.

Grafiek 1: China op weg om groene doelstellingen te overtreffen

Bron: Bloomberg Finance LP, Deutsche Bank AG. Gegevens van 22 februari 2024.

China is wereldleider in de productie van zonnepanelen en neemt 80% van het aanbod voor zijn rekening. Het land kan jaarlijks 1.000 GW aan zonnepanelen produceren, meer dan 2x de wereldwijde behoefte. De overcapaciteit aan zonnecomponenten in China drijft de prijzen naar ongezien lage niveau’s en veroorzaakt een prijzenoorlog in de sector. China investeert ook zwaar in de productie van windturbines en opslagbatterijcellen. Ondanks het feit dat hernieuwbare energie 50% bijdraagt aan de totale stroomopwekkingscapaciteit, vertegenwoordigt het slechts 30% van de totale stroomopwekking in China als gevolg van operationele beperkingen. Daarenboven is China nog steeds de grootste verbruiker van steenkool en de grootste uitstoter van broeikasgassen.

Door de huidige structurele hervormingen en de strengere regelgeving zal het verbruik van thermische energie waarschijnlijk afnemen en zal de groei van hernieuwbare energie in China toenemen.

Conclusie

Als reactie op de ontwikkelingen van vorig jaar, lanceerden de Chinese autoriteiten onlangs nog een reeks maatregelen, waaronder de grootste verlaging ooit van de 5-jaar Loan Prime Rate, een verbod op short selling van aandelen en een hoger dan verwachte verlaging van de RRR. Deze maatregelen lijken de markt te hebben gestabiliseerd, waardoor de belangrijkste Chinese indices dit jaar terug in het groen staan. Bovendien waren de reis- en consumptiegegevens tijdens de recente Lunar New Year vakantieweek positief, hoewel dit vooral wordt gezien als een seizoensgebonden uitzondering vanwege de feestdagen.

De huidige stabilisatie in Chinese aandelen zou een beleggingsopportuniteit kunnen zijn. Er is echter een duurzame mix nodig van een verschuiving in het sentiment, gevolgd door kapitaalstromen en vergezeld van verbeterende macro-economische cijfers. Desalniettemin herhalen wij onze visie dat de verbeterende macro-economische omstandigheden Chinese aandelen in de tweede helft van dit jaar zullen ondersteunen. Om het risico beter te spreiden, geven wij echter de voorkeur aan beleggingen in de bredere Aziatische regio en niet enkel in China.

Beleggen in de Aziatische markt?

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies. Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Sterke consumptie biedt opportuniteiten

20 februari 2024

Sterke consumptie biedt opportuniteiten

Inzetten op de technologiesector

19 februari 2024

Inzetten op de technologiesector

Meer steun voor de vastgoedsector in China

5 december 2023

Meer steun voor de vastgoedsector in China

1. Short-selling is een techniek waarbij de belegger anticipeert op de daling van een aandeel of index.

×