Renteverhogingscyclus nekt Silicon Valley Bank

Markten & Beleggingen - 13 maart 2023

Renteverhogingscyclus nekt Silicon Valley Bank

Geschreven door Deepak Puri, CFA® - Chief Investment Officer Americas & Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • Afgelopen vrijdag werd de in Californië gevestigde Silicon Valley Bank (SVB) gesloten door de Amerikaanse toezichthouder Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), na een aanzienlijke opname van deposito's voor een totaalbedrag van 42 miljard USD.
  • De bank had de dagen daarvoor getracht financiering aan te trekken om de verliezen te dekken van haar obligatieportefeuille die was blootgesteld aan zowel langlopende staatsobligaties als vastrentende obligaties gedekt door hypotheken.
  • In de loop van vrijdag nam de marktvolatiliteit gigantisch toe: Amerikaanse toezichthouders zochten uit welke bescherming depositohouders krijgen en wat het potentiële risico voor het financiële systeem is.

Wat is er gebeurd?

De in Californië gevestigde Silicon Valley Bank (SVB) is door de Amerikaanse toezichthouder Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) insolvent verklaard na aanzienlijke opnames door de depositohouders van de bank. Alleen al op vrijdag werd in één handelsdag 42 miljard USD - een kwart van de totale deposito's van de SVB - opgenomen. De sluiting van de regionale bank werd het op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis, na Washington Mutual in 2008.

De bezorgdheid over de solvabiliteit van de SVB ontstond toen de bank een dag eerder probeerde 2,25 miljard USD aan extra kapitaal aan te trekken om haar balans te versterken tegen de reeds toenemende deposito-opnames van haar klantenbestand. Tegen die tijd had een Amerikaans Private Equity fonds ermee ingestemd voor 500 miljoen USD aandelen te kopen.

Geconcentreerde balans en geconcentreerd klantenbestand

Het besluit om kapitaal aan te trekken via een aandelenverkoop was ook ingegeven door bezorgdheid over de nogal geconcentreerde balans van de bank, die bestaat uit langlopende vastrentende effecten, waaronder Amerikaanse Treasuries en vastrentende door hypotheken gedekte effecten. Gezien de liquiditeitsvereisten zag de bank zich genoodzaakt 21 miljard USD van deze activa, bekend als ’voor verkoop beschikbare’ effecten, te verkopen met een verlies van 1,8 miljard USD.

Een ander, enigszins uniek kenmerk van de SVB is haar eveneens sterk geconcentreerde klantenbestand, dat voornamelijk bestaat uit technologiebedrijven met durfkapitaalfinanciering (Venture Capital = VC). Door zo'n buitensporige rol te spelen voor een niche klantenbestand zijn de deposito's in contanten de afgelopen jaren drastisch gestegen, aangezien de technologiesector exponentieel groeide. Met meer deposito's dan zij kon uitlenen, besloot de bank deze middelen te beleggen in langlopende staatsobligaties op zoek naar aantrekkelijkere rendementen.

Gezien de lange duration van deze effecten, was de SVB sterk blootgesteld aan de aggressieve renteverhogingscyclus van de Fed de afgelopen 12 maanden om de inflatie aan te pakken. In combinatie met het toegenomen gebruik van cashdeposito's door startende techbedrijven om hun dagelijkse activiteiten te beheren, veroorzaakte dit een liquiditeitsmismatch voor de bank.

Hoe reageerden de markten?

De markten reageerden negatief op het nieuws over de SVB, met sterke dalingen in de financiële sector, omdat beleggers zich zorgen maakten over het besmettingrisico. Zowel de S&P 500 als de NASDAQ sloten de dag af met respectievelijk -1,45% en -1,76%. Binnen vastrentende waarden daalde de rente op schatkistpapier aanzienlijk en werd de rentecurve steiler. Het rendement op 2-jaars Treasuries daalde met 31 basispunten tot 4,58% terwijl dat van de 10-jaars Treasuries met 11 basispunten daalde tot 3,70%.

De aandacht verschoof snel naar de mogelijke reactie van de Amerikaanse toezichthouders na de overname van de SVB. Volgens de schattingen is meer dan 95% van de deposito's van SBV niet verzekerd door de FDIC-bescherming van 250.000 USD per deposito en wordt een verkoop van activa verwacht om extra middelen te verstrekken aan bestaande klanten.

Ondertussen hebben de Amerikaanse toezichthouders gereageerd op de crisis en kondigden de FDIC, de Federal Reserve en het ministerie van Financiën aan dat SVB-depositohouders "vanaf vandaag maandag 13 maart toegang zullen hebben tot al hun geld", en hebben ze aangegeven dat zij zouden optreden als ultieme geldschieter zonder instellingen te redden.

Wat betekent dat voor beleggers?

Zoals minister van Financiën Janet Yellen zondagochtend zei, is het Amerikaanse banksysteem veilig en goed gekapitaliseerd. De grote vraag voor beleggers is of de ineenstorting van de SVB een idiosyncratische gebeurtenis is - gezien het unieke karakter van haar bedrijfsmodel - of dat dit het begin is van een besmetting in de hele sector. De reactie van de markt op korte termijn hangt af van de maatregelen van de Fed en het ministerie van Financiën.

Regionale banken met een kleine of middelgrote kapitalisatie die een soortgelijk bedrijfsmodel hebben als de SVB (geconcentreerde depositofinanciering en grote ongerealiseerde verliezen) zouden de meest directe impact ondervinden. De omvang van het probleem kan worden bepaald door de mate waarin die banken de komende dagen worden overspoeld door depositohouders. Bovendien zouden veel bedrijven die actief zijn in de technologiesector en die nauwe bankrelaties hebben met de SVB, ook onder de loep kunnen worden genomen door investeerders.

Conclusie

De ondergang van Silicon Valley Bank kan verstrekkende gevolgen hebben voor regionale banken en VC-tech bedrijven. Het is nog te vroeg om de omvang van een bredere financiële besmetting te bepalen. Grotere, systeemrelevante banken bevinden zich alleszins in een sterkere positie gezien hun gediversifieerde balansen.

De SVB is tot nu toe het meest zichtbare en pijnlijke neveneffect van een van de snelste renteverhogingscycli die de Fed ooit heeft doorgevoerd. Er kunnen echter zeker vragen worden gesteld bij de risicomanagementbeslissingen van de in Californië gevestigde onderneming, met name wat haar asset-liability praktijken betreft.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

7 maart 2023

Wat te onthouden van het begin van het jaar op de financiële markten?

28 februari 2023

Waarom Europa en groeilanden verkiezen boven VS?

27 februari 2023

Halfgeleidersector: half gerecupereerd?

×