Fitch verhoogt de kredietratings van Deutsche Bank

Markten en beleggingen - 13 december 2023

S&P verhoogt de ratings van Deutsche Bank

Communicatie over de ratingverhoging door S&P vanuit Deutsche Bank AG – Frankfurt 8 december 2023.


S&P Global Ratings heeft de kredietratings van Deutsche Bank (XETRA: DBKGn.DB/NYSE: DB) opgetrokken. Dit is de derde opeenvolgende upgrade van de kredietratings van Deutsche Bank door een belangrijke kredietbeoordelaar in 2023.

S&P verhoogt de lange- en kortetermijn kredietratings van Deutsche Bank AG van 'A-/A-2' naar 'A/A-1', stabiele vooruitzichten, en de langetermijn tegenpartijrating voor resoluties van 'A' naar 'A+'. S&P's langetermijnratings voor senior preferred schuld, senior non-preferred schuld, Tier 2-schuld en aanvullende Tier 1-schuld zijn allemaal met één stap verhoogd.

In de toelichting op de redenen voor deze aanpassing, benadrukte S&P de vooruitgang van Deutsche Bank in "de groei van haar franchise, versterking van de winst en behoud van sterke kapitaal- en liquiditeitsprofielen", en voegde daaraan toe: "De stabiele vooruitzichten weerspiegelen onze verwachting dat de bank haar gedisciplineerde strategische uitvoering zal handhaven en haar prestaties zal verbeteren in de richting van haar doelstellingen voor 2025".

"We zijn verheugd dat een belangrijke speler de kracht en vooruitgang van Deutsche Bank opnieuw erkent", aldus Christian Sewing, Chief Executive Officer. "Deze stijging weerspiegelt het harde werk van onze mensen om Deutsche Bank om te vormen tot een doelgerichte, winstgevende en veerkrachtige Global Hausbank. We zijn vastbesloten voort te bouwen op deze vooruitgang door onze franchise uit te breiden, onze cliënten te ondersteunen in deze onzekere tijden en het rendement voor aandeelhouders te verbeteren."

James von Moltke, Chief Financial Officer, voegt hieraan toe: "Deutsche Bank heeft belangrijke sterke troeven ontwikkeld: een gefocust en uitgebalanceerd bedrijfsmodel dat winst- en franchisegroei oplevert, een kredietportefeuille van hoge kwaliteit, kapitaalkracht en een solide liquiditeits- en financieringsbasis. Het is zeer bemoedigend om te zien dat onze kracht en veerkracht opnieuw worden erkend door S&P."

S&P bevordert Deutsche Bank: belangrijkste succesfactoren

De vruchten plukken van een succesvolle transformatie - S&P: "De ratingverandering weerspiegelt de verbeterde prestaties en veerkracht van Deutsche Bank. Het transformatieprogramma 2019-2022 heeft geleid tot een meer doelgerichte en winstgevende bank, en het management richt zich nu op de groei van de franchise en een operationele hefboomwerking." S&P voegde daaraan toe: "We zien ook structurele verbeteringen, waaronder een meer gedisciplineerde strategische uitvoering en een grotere focus op kostenefficiëntie."

Kredietportefeuille van hoge kwaliteit - S&P zei: "De leningen van Deutsche Bank zijn gediversifieerd per sector en goed gedekt, en hebben sterk gepresteerd ondanks de zwakke economische groei, vooral op de Duitse thuismarkt." Het bureau voegt eraan toe dat, zelfs in een hypothetisch stressscenario, een impact op de leningenportefeuille waarschijnlijk geen weerslag zou hebben op de kapitaalbasis van de bank.

Sterke liquiditeit en financiering - Volgens S&P waren Deutsche Bank's "liquiditeitsdekkingsratio van 132% en netto stabiele financieringsratio van 121% op 30 september 2023 in lijn met interne doelstellingen". S&P voegde daaraan toe: "Wij vinden het positief dat 71% van de depositobasis afkomstig is van de thuismarkt van de bank en dat, exclusief bankdeposito's, 39% van de depositobasis verzekerd is."

Veerkracht bij marktturbulentie - S&P merkt ook op dat Deutsche Bank een sterk balansbeheer heeft laten zien bij marktturbulentie eerder in 2023: "De liquiditeitspositie van Deutsche Bank werd in maart 2023 getest na de shortverkoop van haar aandelen en Deutsche Bank is naar onze mening goed omgegaan met deze kortetermijnstress."

Een sterke kapitaalbasis biedt de mogelijkheid om uitkeringen aan aandeelhouders uit te breiden en te versnellen - S&P lichtte toe: "Wij zijn van mening dat Deutsche Bank gunstig gekapitaliseerd is. Haar regelgeving en richtlijnen verrassen positief in het derde kwartaal van 2023." Verder merkt het bureau op: "De Common Equity Tier ratio1 verbeterde naar 13,9% en het management gaf aan dat het mogelijk ongeveer € 3 miljard meer kapitaal zou vrijmaken dan eerder verwacht. Hierdoor lijkt het waarschijnlijk dat het zijn doelstelling van € 8 miljard voor uitkeringen aan aandeelhouders in 2021-2025 zal verhogen."

De ratings van Deutsche Bank bij de belangrijkste bureaus, inclusief de huidige upgrades, zijn als volgt:

Ratings van Deutsche Bank bij toonaangevende bureaus

Opmerking: Ratings per 8 december 2023
(1) De Issuer Credit Rating (IRC) is de kijk van S&P op de algemene kredietwaardigheid van een debiteur. Het is niet van toepassing op een specifieke financiële verplichting, omdat het geen rekening houdt met de aard van en de bepalingen over de verplichting, de status in faillissement of liquidatie, wettelijke voorkeuren, of de wettigheid en afdwingbaarheid van de verplichting.
(2) Gedefinieerd als senior unsecured schuldrating bij Moody's en S&P, als senior preferred schuldrating bij Fitch en als senior schuldrating bij DBRS.
(3) Kortetermijn senior preferred rating.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

25 oktober 2023

Na negen maanden al een winst vóór belastingen van 5 miljard euro voor de Deutsche Bank groep

12 juli 2023

Fitch verhoogt de kredietratings van Deutsche Bank

24 mei 2023

S&P Global Ratings verhoogt de vooruitzichten voor Deutsche Bank van stabiel naar positief

Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
1. Geeft de verhouding weer tussen het kernkapitaal van een bank als percentage van de risicogewogen activa. Dat geeft weer hoeveel eigen vermogen er is ten opzichte van het totale risico dat de bank loopt.

×