S&P Global Ratings verhoogt de vooruitzichten voor Deutsche Bank van stabiel naar positief

Markten en beleggingen - 24 mei 2023

S&P Global Ratings verhoogt de vooruitzichten voor Deutsche Bank van stabiel naar positief

S&P Global Ratings, een toonaangevend ratingbureau, heeft zijn vooruitzichten voor de kredietratings van Deutsche Bank verhoogd van stabiel naar positief. Tegelijkertijd herbevestigde het bureau de ratings van de bank als emittent en als tegenpartij. S&P voegde eraan toe dat zij deze ratings nog zou kunnen verhogen als Deutsche Bank haar strategische discipline, het winstmomentum en de sterke balanscijfers kan vasthouden.

Financiële veerkracht en gezond risicoprofiel

"Wij zijn verheugd over deze steun van een belangrijke stakeholder", aldus Christian Sewing, Chief Executive Officer. "De positieve vooruitzichten van S&P onderstrepen het belang van de vooruitgang die we hebben geboekt bij de transformatie van Deutsche Bank, ons gerichte en evenwichtige bedrijfsmodel en onze duidelijke en haalbare strategische doelstellingen tot 2025."

James von Moltke, Chief Financial Officer, voegde daaraan toe: "We vinden het bemoedigend dat de vooruitgang van Deutsche Bank opnieuw wordt erkend door een toonaangevend ratingbureau. Deze stap weerspiegelt onze verbeterde financiële prestaties, ons gezonde risicoprofiel en de veerkracht van onze kapitaal-, liquiditeits- en financieringspositie die we in het eerste kwartaal van dit jaar onder moeilijke marktomstandigheden hebben laten zien."

Drijfveren voor deze positieve vooruitzichten

De voordelen van de transformatie. Financiële prestaties door een gericht, opnieuw uitgebalanceerd bedrijfsmodel. S&P merkte op: "Wij denken dat de bank met de voltooiing van haar transformatieprogramma 2019-2022 een meer gerichte en winstgevende onderneming heeft opgericht onder een stabiel en samenhangend managementteam." Het bureau voegde daaraan toe: "Geholpen door de hogere rente, zorgen de verbeterende inkomsten uit retail en corporate banking en asset management voor meer evenwicht in de investment bank divisie, die een belangrijke component blijft van de activiteiten en risicoprofielen van de groep. De winst voor belastingen van Deutsche Bank in 2022 was de hoogste sinds 2007 en in het eerste kwartaal van dit jaar liet de bank een solide franchise- en winstgroei zien."

Een duidelijke strategie en haalbare doelstellingen tot 2025. S&P zei: "De bank zal de prestatiekloof met haar wereldwijde bedrijfs- en investeringsbankgenoten verder verkleinen als ze haar financiële doelstellingen voor 2025 haalt, waaronder een rendement op het tastbare eigen vermogen van meer dan 10% en een cost-to-income ratio van minder dan 62,5%. Wij denken dat DB in een goede positie verkeert om deze doelstellingen te halen als de economische en marktomstandigheden zich in grote lijnen conform onze basisverwachtingen ontwikkelen."

Strak risicobeheer in een onzekere omgeving. Volgens S&P "verzacht het proactieve risicobeheer van de bank de economische onzekerheden". Het bureau voegde daaraan toe: "Deutsche Bank heeft een goede staat van dienst op het gebied van krediet- en marktrisicobeheer. Haar kredietverlening is gediversifieerd per sector en goed gedekt, met een beheersbare blootstelling aan hogere segmenten, waaronder commercieel vastgoed." Het bureau sprak zijn vertrouwen uit in de kredietvooruitzichten, met als commentaar: "De provisies voor kredietverliezen in het eerste kwartaal van 2023 bedroegen 30 basispunten (bps) en we verwachten dat het cijfer voor het hele jaar binnen de door de bank aangegeven bandbreedte van 25 bps-30 bps zal liggen."

Een sterke, veerkrachtige balans in turbulente marktomstandigheden. S&P maakte duidelijk dat "Deutsche Bank naar onze mening solide financierings- en liquiditeitsprofielen heeft". Het bureau merkte op dat "de bank in maart 2023 werd getest door short-selling van haar aandelen, maar dankzij haar gediversifieerde depositobasis en verminderde afhankelijkheid van kortlopende wholesalefinanciering kon zij deze stress het hoofd bieden." S&P voegde daaraan toe: "De liquiditeitsdekkingsratio van 143% en de netto stabiele financieringsratio van 120% op 31 maart 2023 waren solide en consistent met de interne doelstellingen."

Kapitaalkracht in een periode van strengere regelgeving. S&P legde uit: "Wij denken dat Deutsche Bank een sterke kapitalisatie heeft. Haar common equity Tier 1 ratio verbeterde tot 13,6% per 31 maart 2023, boven de doelstelling van 13%. Zij verhoogt de dividenden en is van plan om in de tweede helft van 2023 te beginnen met het inkopen van aandelen, afhankelijk van de goedkeuring van de toezichthouder." S&P voegde daaraan toe: "wij verwachten dat Deutsche Bank haar kapitaalbasis verder gestaag zal versterken om strengere regelgeving inzake risico-gewogen activa op te vangen."

Met deze laatste wijziging zijn de ratings van Deutsche Bank bij toonaangevende bureaus als volgt:

S&P Global Ratings verhoogt de vooruitzichten voor Deutsche Bank van stabiel naar positief

Deel dit artikel

Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

×