Geschreven door
Jason Liu
Head Chief Investment Office APAC
Samengevat:
De Chinese regering heeft nieuwe regels voor privélessen bekendgemaakt. Die verbieden het geven van privélessen met winstoogmerk voor de belangrijkste schoolvakken voor leerlingen tijdens de negen verplichte schooljaren. Ook vakantie- en bijlessen zijn verboden. Alle instellingen die het schoolcurriculum aanbieden, moeten voortaan als non-profitorganisatie worden geregistreerd. De instellingen voor bijlessen in het kader van het leerplan mogen bovendien geen kapitaal meer aantrekken via beursintroducties of andere activiteiten op de kapitaalmarkt. Ook buitenlands kapitaal is niet welkom in de sector. Volgens het officiële document zullen de openbare scholen hun buitenschoolse activiteiten voor de leerlingen moeten uitbreiden. Deze scholen moeten daarnaast de hoeveelheid huiswerk voor leerlingen verminderen.
De nieuwe regels hebben geleid tot een aanzienlijke reactie van de Chinese aandelenmarkt. Sommige beursgenoteerde Chinese onderwijsbedrijven zagen hun aandelenkoersen na de bekendmaking van de nieuwe regels met meer dan 50% kelderen. Deze zwakte strekte zich ook uit tot andere Chinese aandelensectoren, vooral Chinese technologiebedrijven.
De revisie van het particuliere bijlessenstelsel is een belangrijke stap van de regering in de hervorming van de onderwijssector in China. De bedoeling van het nieuwe beleid is om de kostprijs voor het opvoeden van kinderen voor gezinnen te verlagen. Volgens een onderzoek van de Chinese Society of Education in 2016, ging meer dan 75% van de studenten tussen 6 en 18 jaar naar naschoolse bijlessen. Bijles was dus een van de grootste uitgaven voor gezinnen. Met het nieuwe beleid wil de regering de buitenschoolse activiteiten die openbare scholen aanbieden uitbreiden en zo de kosten van het onderwijs drukken. Deze beslissing maakt deel uit van het bredere plan om het geboortecijfer te verhogen, nu China de afgelopen maanden het ‘drie-kinderen-beleid’ heeft aangekondigd.
Het nieuwe onderwijsbeleid beïnvloedde het beleggerssentiment om de volgende redenen:
Hoewel wij positief blijven voor Chinese aandelen op langere termijn, denken we dat de onzekerheid op korte termijn toeneemt. De onzekerheid over het beleid, en dan vooral het anti-monopolieonderzoek naar techbedrijven, zal het beleggerssentiment in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk beïnvloeden. Daar komt nog bij dat de Chinese groei-indicatoren aan het einde van het tweede kwartaal al een piek hadden bereikt. Een verdere matiging van de groei kan het sentiment dus ook beïnvloeden. Tot slot zal ook het monetaire en fiscale beleid wellicht verder worden aangescherpt, gezien de bezorgdheid van de toezichthouders over de financiële risico's. Toch denken wij dat de huidige zwakte van de markt een kans kan zijn voor langetermijnbeleggers.
Is het tijd om mijn beleggingen bij te sturen?
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.