Amerikaanse economie boekt onvoldoende vooruitgang

Markten

Fed ziet voorlopig onvoldoende vooruitgang

29 juli 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

 Deepak Puri, CFA® & Stefan Köhling

Chief Investment Officer Americas - Investment Strategist

Samengevat:
  • De verklaring van het FOMC bracht geen verandering in het monetair beleid. De Fed ziet dat de economie vooruitgang boekt in de richting van zowel maximale werkgelegenheid als hun prijsstabiliteitsdoelstelling.
  • Aangezien de vergadering geen beleidskoerswijzigingen bevatte, was de reactie van de markt eerder gematigd.
  • De Fed bevestigde ook dat de tapering van activa mogelijk binnenkort van start gaat. Meer details over een tijdschema worden in de komende vergaderingen verwacht.

Wat is er gebeurd?

De FOMC-vergadering heeft geen veranderingen gebracht in de monetaire beleidskoers. De Fed bevestigde dat ze zal doorgaan met het opkopen van activa met een totaal volume van 120 miljard dollar per maand. De beleidsrente bleef binnen de beoogde bandbreedte van 0% - 0,25%.

Inflatie wordt grotendeels als van voorbijgaande aard beschouwd

Ook de verklaring van het FOMC was grotendeels ongewijzigd. Daarin benadrukte de Fed opnieuw dat de kracht van de economie afhankelijk is van de beheersing van het coronavirus. Met de recente hogere inflatie die als grotendeels van voorbijgaande aard wordt beschouwd en de arbeidsmarkten die nog ver verwijderd zijn van de doelstelling van ’maximale werkgelegenheidsdoelstelling’, ziet de centrale bank nog steeds de noodzaak van verdere monetaire beleidsondersteuning. De inflatoire druk als gevolg van knelpunten in het aanbod en basiseffecten zou op middellange termijn moeten afnemen.

Amerikaanse economie boekt vooruitgang

Zowel in de verklaring van het FOMC als in de daaropvolgende persconferentie erkende de Fed het toenemende risico als gevolg van de verspreiding van COVID-19-infecties, die een belangrijke risicofactor vormen voor de Amerikaanse economie. De meest significante verandering in de verklaring was dat de Fed bevestigde dat de economie vooruitgang boekt in de richting van de doelstellingen van prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid. Ze zei ook dat de vooruitgang in de komende vergaderingen verder zal worden beoordeeld. Analisten merkten snel op dat het meervoud ‘vergaderingen’ op zijn vroegst september aanduidde en niet de bijeenkomst in Jackson Hole volgende maand.

… maar de werkgelegenheid zit nog niet op het niveau van vóór corona

Tijdens de vraag- en antwoordsessie beantwoordde Fed-voorzitter Powell verschillende vragen over het mogelijke begin van tapering. Hij maakte duidelijk dat er nog een weg te gaan is tot er ‘verdere substantiële vooruitgang’ is geboekt, vooral met betrekking tot de arbeidsmarkt.
Voorzitter Powell verklaarde verder dat loon-prijsspiralen op dit moment niet in zicht zijn omdat een zeer groot aantal werknemers nog steeds werkloos is in vergelijking met de periode voor corona. Lonen die in lijn met de inflatie en de productiviteit stijgen zou een gezond signaal voor de economie zijn. Powell zei dat hij niet in de positie was om tapering-schema's te bespreken, en dat deze bijeenkomst slechts de eerste 'deep dive' was in de timing, het tempo en de samenstelling van tapering.

Hoe reageerden de markten?

Aangezien de verklaring van het FOMC geen nieuwe elementen bevatte, was de reactie van de markt eerder gematigd. De S&P 500 eindigde de handelssessie quasi ongewijzigd.
Treasuries lieten een kleine mix zien, waarbij de 10-jaars rente terugkwam van hogere niveaus om weer onder de 1,25% te eindigen. Goud eindigde fractioneel lager en kwam uit op 1.807 dollar.

Wat betekent dit voor beleggers?

Zoals verwacht houdt de Fed vast aan haar afwachtende houding en blijft zij de inflatiedynamiek nauwlettend in het oog houden. Ondanks het feit dat de CPI-gegevens onlangs opnieuw opwaarts verrasten tot 5,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, beschouwt de Fed de inflatiedynamiek nog steeds als grotendeels van voorbijgaande aard. In de vraag- en antwoordsessie maakte Fed-voorzitter Powell duidelijk dat de inflatie op de korte termijn eerder naar boven neigt, maar dat de prijsdruk op de middellange termijn zal afnemen. Dit impliceert dat de prijsdruk veel sterker moet zijn en langer moet aanhouden vooraleer de Fed zal reageren. Ook zei Powell met betrekking tot de arbeidsmarkt dat er "nog een lange weg te gaan is" - een signaal dat de werkgelegenheid nog ver verwijderd is van de "aanzienlijke verdere vooruitgang" die nodig is.

Geen verrassingen

Tot ieders verrassing kwam na de vorige vergadering naar voor dat de Fed uitgaat van 2 renteverhogingen in 2023. Deze keer waren er geen surprises te bespeuren. De kleine verandering in de formulering, namelijk dat de Fed van oordeel is dat de economie vooruitgang boekt in de richting van haar doelstellingen, is een kleine stap in de richting van het begin van de afbouw van de nettoaankopen van activa.

Tapering vanaf begin volgend jaar?

Wij verwachten dat de Fed de komende maanden het soepele monetaire beleid zal aanhouden, maar dat de officiële aankondiging van een begin van de tapering en het respectieve tijdschema op het economisch beleidssymposium van Jackson Hole volgende maand zal gebeuren. Wij gaan ervan uit dat de Fed vanaf begin volgend jaar de tapering zal beginnen.

De Fed handhaafde haar geduldige houding ten aanzien van de inflatie en het monetair beleid. De kleine wijziging in de FOMC-verklaring betekent dat de Fed de vooruitgang in het economisch herstel erkent. De markten lijken vertrouwen te hebben in het argument van de tijdelijke inflatie nu de marktverwachtingen zijn gedaald ten opzichte van de piek in mei.

Is het tijd om mijn beleggingen bij te sturen?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

×