De Fed gaat door tot het doel bereikt is

Markten & Beleggingen - 22 september 2022

De Fed gaat door tot het doel bereikt is

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas & Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • De Fed heeft voor de derde keer op rij de beleidsrente met 75 basispunten verhoogd, waarmee ze haar agressieve monetaire politiek voortzet om de inflatie te beteugelen.
  • Ze maakte eveneens haar meest recente economische vooruitzichten bekend: de beleidsrente zal langer hoger blijven, terwijl de economische groeiverwachtingen naar beneden werden bijgesteld.
  • De stemming op de aandelenmarkten sloeg na de verklaring en persconferentie van voorzitter Powell om en zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 eindigden diep in het rood.

Wat is er gebeurd?

De Fed kondigde een verdere verhoging aan van de beleidsrente met 75 basispunten tot een bandbreedte van 3,0% - 3,25%, het hoogste niveau in 14 jaar. Dit besluit volgt op de volharding van verschillende Fed-leden in de afgelopen weken dat de rente waarschijnlijk langer op een hoger niveau zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

Sinds de laatste Fed-vergadering in juli bevestigen de onderliggende gegevens dat de inflatie hardnekkig hoog blijft. Hoewel de consumentenprijsindex (CPI) is gedaald van 8,5% naar 8,3%, blijven veel van de onderliggende componenten hoog. De hogere prijzen in de dienstensector zijn bijvoorbeeld het gevolg van de krappe arbeidsmarkt en de stijgende lonen. Alleen de energieprijzen zijn verder gedaald ten opzichte van hun piek in juni.

Update economische vooruitzichten bekendgemaakt

Naast het besluit om de rente te verhogen, heeft de Fed ook haar meest recente economische prognoses bekendgemaakt. Uit deze projecties, die voor het eerst vooruitzichten voor 2025 bevatten, blijkt dat de rente hoog zal blijven met een verwachte eindrente van 4,6% in 2023, een stijging ten opzichte van de vorige prognose van 3,8% in juni. Daarna zou ze in 2024 dalen tot 3,9% en in 2025 tot 2,9%.

In de meer nabije toekomst zien de economische vooruitzichten de beleidsrente in 2022 eindigen op 4,4%, wat zou betekenen dat er tot 125 basispunten aan renteverhogingen (gespreid over de resterende twee vergaderingen dit jaar) kunnen plaatsvinden.

Zowel de groei- als de werkloosheidsprognoses werden aanzienlijk herzien. Voor 2022 wordt nu een groei van 0,2% verwacht, tegenover 1,7% in het verleden. Ook in 2023 en 2024 blijven de groeicijfers gematigd, met respectievelijk 1,2% en 1,7%. Voor de werkloosheid werden de prognoses opwaarts herzien tot 4,4% voor zowel 2023 als 2024, wat boven het langetermijnniveau van 4% blijft. De Fed verwacht dat de inflatie (PCE – personal consumption expenditures index) pas in 2025 de 2% zal bereiken.

Focus op arbeidsmarkt en groei om monetaire beslissingen te nemen

Tijdens de persconferentie herhaalde voorzitter Jerome Powell dat de Fed de inflatie wil aanpakken en verklaarde hij dat "voortdurende verhogingen passend zullen zijn" voor de beleidsrente. Net als tijdens zijn toespraak op het Jackson Hole Symposium, maakte Powell duidelijk dat het monetaire beleid van de Fed "pijn op de arbeidsmarkt" zal veroorzaken, maar dat dergelijke maatregelen nodig zijn om vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen.

Op de vraag wanneer de Fed zal weten wanneer zij haar renteverhogingen moet afremmen of stoppen, bevestigde voorzitter Powell dat een minder dan trendmatige groei en een afzwakkende arbeidsmarkt nodig zijn om de inflatie op het gewenste niveau te brengen. De afhankelijkheid van toekomstige macro-economische gegevens zal dus zeer belangrijk zijn voor aankomende beleidsbeslissingen.

Hoe reageerden de markten?

In de aanloop naar de aankondiging van de Fed reageerden de aandelenmarkten positief. De rente op US Treasuries op 2 jaar leunde dicht bij de 4% aan. Na de verklaring en persconferentie van voorzitter Powell keerde de stemming echter en de S&P 500 en de NASDAQ 100 eindigden respectievelijk -1,71% en -1,79% lager. De rente op de korte looptijden bleef stijgen, terwijl de USD terrein won ten opzichte van de belangrijkste valutaparen.

Wat betekent dat voor beleggers?

Hoewel de beslissing van de Fed om de beleidsrente met 75 basispunten te verhogen algemeen werd verwacht, ging de aandacht meer uit naar de laatste economische projecties en de boodschap die voorzitter Powell tijdens de daaropvolgende persconferentie bracht. Die boodschap was dat de Federal Reserve de inflatie onder controle moet en zal krijgen, zelfs ten koste van groei en werkgelegenheid.

Tijdens eerdere bijeenkomsten veranderde Powell zijn toon van "zachte landing" in "enige pijn" wanneer hij sprak over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Hoewel hij het woord "recessie" niet direct in de mond nam, was hij duidelijk in zijn verwachting dat de economie in de toekomst een aanhoudende periode van "groei onder de trend" zal doormaken.

Fed zet verstrakking zonder meer voort

Nu de Federal Reserve haar weg naar nog hogere rente voortzet, zal verdere volatiliteit voelbaar zijn op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten, omdat beleggers die hogere eindrente zullen inprijzen.

Naast de verwachte renteverhoging van 75 basispunten, gaf voorzitter Powell nog een krachtige boodschap af: de Federal Reserve zal haar verstrakkingstraject zonder meer voortzetten totdat de inflatie onder controle is.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

8 september 2022

De ECB kondigt historische renteverhoging aan

28 augustus 2022

Fed vastbesloten om inflatie te beteugelen

28 juli 2022

Opnieuw forse renteverhoging tegen inflatie

×