De ECB kondigt historische renteverhoging aan

Markten & Beleggingen - 8 september 2022

De ECB kondigt historische renteverhoging aan

Geschreven door Stefan Köhling, CFA® - Investment Strategist Europe

Samengevat:
  • De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde haar richtinggevende rente met 75 basispunten. De inflatieverwachtingen werden gevoelig opwaarts herzien en de groeivooruitzichten neerwaarts.
  • De financiële markten reageerden terughoudend op de rentestijging en het vooruitzicht op een almaar restrictiever monetair beleid.
  • In een context van aanhoudende stijgende inflatie is de ECB geneigd haar monetaire beleid snel te verstrakken. Beleggers moeten zich voorbereiden op een periode van verhoogde volatiliteit op de financiële markten.

Wat is er gebeurd?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde haar richtinggevende rente met 75 basispunten tijdens haar vergadering van begin september. Dat is de sterkste rentestijging ooit in de eurozone. Daarmee volgde de ECB het pad van de Federal Reserve (Fed), die haar richtinggevende rente in deze renteverhogingscyclus al twee maal met 75 basispunten verhoogde. De depositorente bedraagt voortaan 0,75%, de herfinancieringsrente 1,25% en de marginale leenrente 1,50%: het hoogste peil in tien jaar. De ECB kondigde ook aan dat bij de volgende vergaderingen nieuwe renteverhogingen zullen volgen. Door het voorbeeld van de Fed te volgen en de rente aan het begin van de monetaire verstrakkingscyclus fors te verhogen, wil de ECB de inflatie op middellange termijn terugbrengen tot haar doelstelling van 2%.

Bovendien heeft de ECB haar inflatieprognoses voor de komende periode fors verhoogd en haar groeiprognoses voor 2023 en 2024 sterk verlaagd. Ze verwacht nu dat de inflatie 8,1% zal zijn in 2022, 5,5% in 2023 en 2,3% in 2024. Voor de economische groei verwacht de ECB nu een bbp-groei van 3,1% in 2022, 0,9% in 2023 en 1,9% in 2024. Ze verwacht dat de economie in de eurozone tegen het einde van het jaar en in het eerste kwartaal van 2023 zal stagneren. De bbp-groei zal daarentegen waarschijnlijk positief blijven in het derde kwartaal, onder meer door de sterke vraag in de toerismesector.

Hoe reageerden de markten?

De beurzen reageerden met gematigde verliezen op de historische rentestijging, maar die namen in de loop van de dag af. De Euro Stoxx 50-index sloot donderdag zelfs af met een stijging van 0,3%. Op de obligatiemarkten stegen de rendementen op staatsleningen fors. Het rendement van de Duitse Bund op 10 jaar kwam uit op 1,71% (+ 14 basispunten). Bij de munten werd de euro niet echt ondersteund door de historische beslissing van de ECB en sloot af onder pariteit ten opzichte van de dollar.

Wat betekent dat voor beleggers?

Rekening houdend met de recordinflatie en de toenemende inflatiedruk in de komende maanden kan de ECB haar richtinggevende rente tijdens de volgende vergaderingen sterk verhogen.

ECB-voorzitster Lagarde zei op de persconferentie dat de inflatierisico's verder opwaarts gericht zijn. Met deze ongekende rentestijging tracht de ECB dan ook haar nog expansieve, monetaire beleid zo snel mogelijk bij te sturen in een minder soepele richting.

In haar commentaar zei mevrouw Lagarde ook dat de raad van bestuur van de ECB unaniem besliste om de richtinggevende rente met drie kwartpunten te verhogen. Ook de zwakke euro was volgens de ECB-voorzitster een reden om dat te doen.

Christine Lagarde kondigde aan dat de toekomstige rentebeslissingen van de ECB afhankelijk zullen blijven van de data en dat ze vergadering per vergadering bekeken zullen worden. In dat verband heeft ze ook verduidelijkt dat de 75 basispunten niet de referentiewaarde zouden zijn voor de volgende vergadering. Tot slot heeft mevrouw Lagarde niet uitgesloten dat de ECB ook in de toekomst de afbouw van haar obligatieportefeuille zou kunnen herbekijken. Voorlopig blijft dit echter voorbarig. Rekening houdend met de oplopende inflatie kan men echter veronderstellen dat ook dit punt tijdens de volgende vergaderingen zal besproken worden.

Conclusie

In een context van versnellende inflatie moeten de beleggers zich voorbereiden op een forse verhoging van de richtinggevende rente tijdens de laatste twee ECB-vergaderingen van dit jaar. Vooral de obligatiemarkten zullen waarschijnlijk onderhevig blijven aan sterke koersschommelingen.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

28 augustus 2022

Fed vastbesloten om inflatie te beteugelen

18 augustus 2022

Biden: positieve groene signalen?

17 augustus 2022

Markten nog steeds kwetsbaar voor recessievrees

×