Fed vastbesloten om inflatie te beteugelen

Markten & Beleggingen - 28 augustus 2022

Fed vastbesloten om inflatie te beteugelen

Geschreven door Deepak Puri (Chief Investment Officer Americas) & Sam Matthews (Head of Chief Investment Office Americas)

Samengevat:
  • Het jaarlijkse Jackson Hole symposium, dat zijn 45e jaargang beleeft, vond vorige week plaats in Wyoming. Het wordt beschouwd als een belangrijk evenement op de economische kalender, waar het mondiale economische beleid centraal staat.
  • Onder de titel 'De beperkingen van de economie en het beleid opnieuw beoordeeld' hield voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak waarin hij wees op het huidige inflatoire landschap dat de wereldeconomie beheerst.
  • De aandelenmarkten gaven terrein prijs na de uitspraken van Powell, hoewel zijn restrictieve toon over het algemeen al werd verwacht.

Wat is er gebeurd?

Op deze bijeenkomst, die elk jaar aan belang lijkt te winnen, kwamen centrale bankiers, economen en beleidsmakers bijeen op het jaarlijkse Jackson Hole symposium in Wyoming om de uitdagingen van het huidige economische landschap te bespreken.

Tijdens het evenement van dit jaar met als onderwerp 'De beperkingen van de economie en het beleid opnieuw beoordeeld', bespraken verschillende experts de gevolgen van de wereldwijde pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor de toeleveringsketens en de totale vraag, terwijl de centrale banken agressieve maatregelen namen om de recordinflatie tegen te gaan.

Economische indicatoren beginnen tekenen van vertraging te vertonen

In de VS steeg de inflatie in een gestaag tempo tot het hoogste niveau in decennia, namelijk 9,1% in juni (waarna ze in juli licht daalde tot 8,5%). In tegenstelling tot wat voorzitter Powell tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole in 2021 heeft gezegd, heeft deze ontwikkeling de Federal Reserve (Fed) ertoe aangezet een restrictieve houding aan te nemen en de federal funds rate agressief te verhogen om de inflatie te beteugelen.

Dergelijke beleidsmaatregelen van de Fed, maar ook van de andere centrale banken in de wereld, hebben de aanscherping van de financieringsvoorwaarden versneld, en veel economische indicatoren beginnen tekenen van vertraging te vertonen. In de aanloop naar de bijeenkomst in Jackson Hole - en de toespraak van Powell - werd de verwachting gewekt dat de voorzitter van de Fed een meer inschikkelijke toon zou aanslaan, vooral gezien de economische vertraging die we momenteel meemaken.

Jerome Powell heeft deze accommoderende toon echter niet aangenomen bij het toespreken van de vergadering. Hij herhaalde dat het hoofddoel van de Fed erin bestaat de inflatie onder controle te houden, zelfs als dat ten koste gaat van de economische groei.

Verdere renteverhoging van 75 bp in september mogelijk

In een kortere en directere toespraak dan verwacht, herhaalde hij dat, hoewel de laatste economische gegevens niet onverdeeld gunstig waren, hij overtuigd blijft van de onderliggende kracht van de Amerikaanse economie, waarbij hij opnieuw de kracht van de arbeidsmarkt benadrukte. Powell verklaarde verder dat de renteverhogingen van de Fed "nog wel enige tijd" zullen aanhouden, waarmee hij duidelijk maakte dat er geen versoepeling van het monetaire beleid op de agenda staat. De realiteit van een dergelijk restrictief beleid werd ook bevestigd door erop te anticiperen dat huishoudens en bedrijven in de toekomst "enige pijn" zullen voelen, naarmate hogere rentevoeten de inflatie drukken.

Tijdens zijn toespraak liet Powell ook doorschemeren dat een verdere renteverhoging van 75 basispunten tot de mogelijkheden behoort tijdens de volgende Fed-vergadering in september. Een dergelijk besluit zal echter afhangen van de meest recente beschikbare gegevens, zoals het arbeidsmarktrapport, dat op vrijdag 2 september zal worden bekendgemaakt, en het inflatieverslag over augustus, dat op 13 september zal worden gepubliceerd.

Hoe reageerden de markten?

Na de publicatie van de uitspraken van Powell kregen de aandelenmarkten een klap te verwerken en eindigden ze grotendeels in het rood. Uiteindelijk leverden de S&P 500 en de Nasdaq 100 respectievelijk 3,4% en 4,1% in.

Op de obligatiemarkten eindigde de rente op Amerikaanse schatkistpapier na een volatiele sessie vrijwel onveranderd. De Amerikaanse rentecurve (de spread tussen de Amerikaanse 10-jaarsrente en de 2-jaarsrente) bleef met -35 basispunten omgekeerd. Op de valutamarkt ten slotte handelde de dollar verder onder pariteit ten opzichte van de euro (0,9964).

Wat betekent dat voor beleggers?

De afgelopen twaalf maanden zijn bijzonder lang geweest voor voorzitter Powell en de Fed. Vorig jaar rond deze tijd zei Powell nog dat de drijvende krachten achter de inflatie (toen +5,4%) van voorbijgaande aard waren en zouden wegebben naarmate de VS en de wereldeconomie zich zouden bevrijden van de destabiliserende effecten van de Covid-19 pandemie.

Fed houdt koers aan tot daling van de inflatie wordt bevestigd

Powell blijft vandaag vastbesloten om de rente voor de rest van het jaar, en misschien nog wel langer, op hetzelfde niveau te houden. Hoewel de daling van de inflatie in juli met opluchting werd onthaald, herhaalde hij dat één maand niet genoeg is om een trend vast te stellen. De Fed zal de huidige koers aanhouden totdat de vertraging van de inflatie wordt bevestigd. In het algemeen was de toespraak van Powell bedoeld om de financiële markten eraan te herinneren dat de taak van de Fed om de inflatie onder controle te houden nog lang niet voorbij is.

Momenteel gaan wij er nog steeds van uit dat de Fed de rente nog vijf keer met 25 basispunten zal verhogen totdat de Fed funds rate een vork van 3,50-3,75% bereikt, wat volgens ons de uiteindelijke rente zal zijn. Wij blijven van oordeel dat de door de markten verwachte renteverlagingen volgend jaar voorbarig lijken, aangezien de Fed in haar communicatie duidelijk heeft gemaakt dat zij afhankelijk zal blijven van gegevens.

Conclusie

In Jackson Hole kwam voorzitter Powell tot de essentie en benadrukte hij de vastberadenheid van de Fed om de inflatie te beteugelen, zelfs als dat ten koste gaat van de economische groei.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

17 augustus 2022

Markten nog steeds kwetsbaar voor recessievrees

28 juli 2022

Opnieuw forse renteverhoging tegen inflatie

22 juli 2022

De ECB geeft startschot van renteverhogingscyclus

×