Rentepiek nog niet in zicht voor de Fed

Markten & Beleggingen - 3 november 2022

Rentepiek nog niet in zicht voor de Fed

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas & Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • De Fed kondigde gisterenavond een verdere verhoging aan van de beleidsrente met 75 basispunten, waardoor die naar het hoogste niveau sinds 2008 steeg.
  • Ze herhaalde haar engagement om de recordhoge inflatie agressief aan te pakken en liet de mogelijkheid van verdere grote renteverhogingen open.
  • De markten schommelden tussen positief en negatief: eerst werd de Fed-verklaring als soepel geïnterpreteerd, maar dan herhaalde voorzitter Powell tijdens zijn persconferentie dat de Fed de rente tot in 2023 zal blijven verhogen.

Wat is er gebeurd?

De Fed kondigde gisterenavond een verdere verhoging aan van de beleidsrente met 75 basispunten, waardoor die nu uitkomt in de vork 3,75% - 4,00%. Na deze beslissing staat de beleidsrente op het hoogste niveau sinds 2008, waarmee de meest agressieve verhogingscyclus in meer dan 30 jaar wordt voortgezet.

De verklaring van de Fed bleef verstrakkend en benadrukte de aanhoudende tegenwind waarmee de Amerikaanse economie geconfronteerd wordt, zoals de hoge energie- en voedselprijzen en de tragere wereldwijde economische activiteit als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, waardoor de inflatie naar historische hoogten steeg.

Voorzitter Powell benadrukte de moeilijkheden op de arbeidsmarkt, waar de vraag en het aanbod niet in balans zijn, en een huizenmarkt die aanzienlijk verzwakt is door de stijgende hypotheekrente.

Verder bevestigde de centrale bank dat ze rekening zal houden met de cumulatieve verstrakking van het monetaire beleid en met de vertragingen waarmee het monetaire beleid de economische activiteit en de inflatie beïnvloedt. De Fed heeft dit jaar belangrijke stappen gezet om de inflatie aan te pakken en het tempo waarmee ze de rente verhoogt, zal mogelijk vertraagd moeten worden.

Powell voegde er nog aan toe dat de vraag of het tempo van de renteverhogingen verlaagd moet worden al bij de volgende vergadering of mogelijk bij de eerste vergadering van 2023 besproken kan worden. Hij erkende verder dat het tempo van de renteverhogingen weliswaar verlaagd moet worden, maar dat de Fed nog ver van haar doel verwijderd is. Hij suggereerde dat de eerder voorspelde piek – dus wanneer de centrale bank zou stoppen met het verhogen van de rente (bekend als de 'terminal rate') – mogelijk nog hoger zou moeten gaan om de inflatie onder controle te krijgen.

Hoe reageerden de markten?

De markten bewogen in beide richtingen, terwijl beleggers de Fed-verklaring en de daaropvolgende persconferentie van voorzitter Powell verwerkten. Bij de bekendmaking van de verklaring en de indicatie dat het tempo van de renteverhogingen misschien vertraagd moet worden, reageerden de markten positief. De stemming veranderde echter snel toen Powell de journalisten begon toe te spreken: de koersen doken lager toen de Fed-voorzitter bevestigde dat een pauze of een ommekeer in de beleidsrente voorbarig was.

Zowel de S&P 500 als de NASDAQ gingen van positief naar negatief en sloten de dag af met respectievelijk -2,50% en -3,36% verlies. Ook de Fed fund futures gingen omhoog en weerspiegelen nu een beleidsrentepiek van bijna 5%.

Wat betekent dat voor beleggers?

De aankondiging om de beleidsrente met 75 basispunten verder te verhogen werd door de markten algemeen verwacht. Sinds het begin van de zomer zijn voorzitter Powell en zijn collega's consequent geweest in hun boodschap van monetaire verstrakking en hebben ze tijdens elke van de laatste vier Fed-vergaderingen de rente met 75 basispunten opgetrokken. De subtiele wijziging in de Fed-verklaring van deze maand, waarin werd bevestigd dat zowel de cumulatieve verstrakking van de monetaire beleidsbeslissingen als het vertragende effect ervan in toekomstige beslissingen meegenomen zullen worden, lijkt een poging om het debat te verleggen van de maandelijkse rentebewegingen naar een bredere context.

Recente gegevens, zoals de consumentenprijsindex (CPI) van september en de Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) van eerder deze week, blijven wijzen op tegenwind bij het nastreven van het dubbele mandaat van de Fed, namelijk prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid. Het laatste JOLTS-rapport toonde een onverwachte toename van het aantal vacatures tot een totaal van 10,7 miljoen, tegenover 10,3 miljoen de maand ervoor. Dit onderstreept de aanhoudende vraag naar werknemers en de sterke loongroei van dit jaar. Een ander belangrijk datapunt voor de Fed zijn de laatste Non-Farm Payrolls, die op vrijdag 4 november gepubliceerd worden.

Net als in juli herhaalde Powell dat het tempo van de verhogingen uiteindelijk zal moeten afnemen. Tijdens de persconferentie maakte hij echter duidelijk dat de economische gegevens momenteel niet op een pauze of een ommekeer in het monetaire beleid wijzen.

De centrale bank blijft op weg naar een hogere eindrente met nog eens een verhoging van 75 basispunten. Fed-voorzitter Powell gaf toe dat het tempo van de renteverhogingen in de toekomst overwogen zal worden, maar bleef duidelijk maken dat de cyclus van renteverhogingen door de Fed nog lang niet ten einde is.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

5 oktober 2022

Een positief verhaal over het einde van de negatieve rente

28 juli 2022

Opnieuw forse renteverhoging tegen inflatie

22 september 2022

De Fed gaat door tot het doel bereikt is

×