De Fed neemt de draad weer op

Markten & Beleggingen - 27 juli 2023

De Fed neemt de draad weer op

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas & Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • De Fed nam de draad van renteverhogingen weer op na een pauze in juni, met een unanieme beslissing om de beleidsrente met 25 basispunten te verhogen tot 5,25% - 5,50%.
  • Deze beslissing om de rente verder op te trekken naar het hoogste niveau in 22 jaar werd toegelicht in een voorbereide verklaring en een daaropvolgende persconferentie van voorzitter Powell, waarin hij bevestigde dat verdere renteverhogingen zouden afhangen van de meest recente economische gegevens.
  • De markten rekenden in grote lijnen op deze renteverhoging, met weinig animo op de aandelenmarkten als gevolg. Het rendement op schatkistpapier ging lager.

Wat is er gebeurd?

De Fed heeft beslist om de beleidsrente (de Fed Funds Rate) met 25 basispunten te verhogen tot een doelbereik van 5,25% - 5,50%. Hiermee neemt ze de draad van renteverhogingen weer op, nadat ze vorige maand even de pauzeknop had ingedrukt.

Een van de twee kleine wijzigingen t.o.v. de verklaring van juni is dat de centrale bank nu zegt dat de economische activiteit in de loop van 2023 in een "gematigd" tempo is blijven groeien. Dat is een verandering ten opzichte van "bescheiden". Tevens benadrukte ze de continue verbeteringen op de arbeidsmarkt en de aanhoudende inflatie en wijzigde een eerdere verklaring door te bevestigen dat ze de komende maanden aanvullende informatie "zal blijven beoordelen” en "bereid zal zijn" om het monetaire beleid aan te passen wanneer dat nodig is.

Tijdens de persconferentie bleef voorzitter Jerome Powell verschillende drijvende krachten achter de hoge inflatie benadrukken, waaronder de kracht van de arbeidsmarkt en de aantrekkende huizenmarkt. Hoewel hij het ermee eens was dat de inflatie sinds vorig jaar afgenomen is, zei Powell ook dat het monetaire beleid niet "lang genoeg restrictief" was geweest om het gewenste effect te hebben. Powell erkende verder dat, om de inflatie terug te brengen naar het streefniveau van 2%, de economische groei de komende kwartalen zal moeten vertragen, waarbij vooral de arbeidsmarkt zal moeten afkoelen.

In de loop van de vraag- en antwoordsessie herhaalde voorzitter Powell dat de Fed veel waarde hecht aan economische gegevens en verklaarde dat verdere restrictieve stappen "per vergadering" beslist zullen worden. Verdere renteverhogingen zijn dus niet uitgesloten, maar Powell herinnerde zijn toehoorders er ook aan dat een volgende 'pauze' eveneens tot de mogelijkheden behoorde. Een dergelijke opmerking werd door de markten geïnterpreteerd als een mogelijke pauze in september, alvorens de beleidsrente tijdens de vergadering in november verder opgetrokken zou worden.

Hoe reageerden de markten?

In de aanloop naar het rentebesluit gingen de aandelenkoersen op zowel de Amerikaanse als op de Europese markten omlaag. Een andere factor die de richting van de markt bepaalde, was de publicatie van de kwartaalresultaten van megacaptech bedrijven, die tot nu toe een enorme invloed hadden op de koerswinst van de S&P 500 dit jaar.

De markten werden positief tijdens de persconferentie van Powell, waarbij beleggers de renteverhoging en begeleidende toelichting goed verteerden. De eerstvolgende belangrijke economische gegevens zijn de nonfarm payrolls (4 augustus) en de CPI (10 augustus).

Wat betekent dat voor beleggers?

De veelbesproken 'pauze' van vorige maand bleek van korte duur te zijn want de Fed hervatte haar renteverhogingen met 25 basispunten, waardoor deze nu op het hoogste niveau staat sinds 2001.

De afgelopen weken overwogen beleggers opnieuw de mogelijkheid dat de centrale bank voor een 'zachte landing' zou kunnen zorgen, waarbij de Amerikaanse economie een recessie zou kunnen vermijden, ondanks renteverhogingen door de Fed om de inflatie te beteugelen. Het klopt dat de inflatiecijfers gedaald zijn sinds hun post-COVID piek (op dit moment staat de Amerikaanse CPI op jaarbasis op 3,0%), maar er blijft bezorgdheid bestaan over de kerninflatie, zonder energie en voedsel.

Nu de arbeidsmarkt krap blijft (werkloosheid op een historisch dieptepunt van 3,6%) en de sterke loongroei (4,4% jaar op jaar) nog steeds doorwerkt in de dienstencomponenten van de inflatie, blijft voorzitter Powell vasthouden aan een beleid dat afhankelijk is van toekomstige economische gegevens, alvorens te verkondigen dat de strijd tegen de inflatie gewonnen is. De subtiele wijzigingen in de Fed-toelichting zinspelen op dit engagement, terwijl hij zijn persconferentie ook gebruikte om de aandacht te vestigen op een mogelijke verdere verhoging later in het jaar.

Het 'afroepen' door de markt van het einde van de renteverhogingen door de Fed is de afgelopen maanden al vaker voorgekomen. Na de turbulentie binnen de regionale bankensector in maart en de daaropvolgende renteverhoging schatte de markt de kans op verdere renteverhogingen op slechts 25%. Terwijl de regionale banken stabiliseerden, bleef de inflatie hoog en werden de renteverhogingen in mei dus voortgezet.

Omdat het inflatieniveau boven het gewenste doel van 2% blijft, moeten beleggers de mogelijkheid van verdere renteverhogingen niet uit het oog verliezen. Op basis van de vorige 12 cycli heeft de Federal Reserve de rente alleen verlaagd bij een kerninflatie boven 3%, maar wanneer de werkloosheid ook boven de 5% lag.

Na de renteverhoging met 25 basispunten herhaalde de centrale bank haar wens om data-afhankelijk te blijven bij het terugbrengen van de inflatie naar de doelstelling. Hoge arbeids- en prijscijfers houden het potentieel voor verdere verhogingen "op tafel".

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

17 juli 2023

Recessie op de radar: wat (niet) te doen met uw beleggingen?

16 juni 2023

ECB - Hogere inflatie, hogere rente

15 juni 2023

De Fed neemt een rentepauze

×