De Federal Reserve op zoek naar vertrouwen

Markten & Beleggingen - 1 februari 2024

De Federal Reserve op zoek naar vertrouwen

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas
Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas
Shreenidhi Jayaram - Investment Strategist

Samengevat:
  • De Federal Reserve (Fed) heeft haar belangrijkste rentevoet voor de vierde keer op rij ongewijzigd gelaten op zijn huidige niveau van 5,25% - 5,50%.
  • De Fed merkte op dat de economische indicatoren weliswaar wijzen op een herstel van het economisch evenwicht, maar dat deze consolidatie mogelijk nog niet sterk genoeg is om een snelle renteverlaging te rechtvaardigen.
  • De markten anticipeerden voor een groot stuk op een status quo, met hogere verwachtingen voor een renteverlaging in maart. De vergadering van gisteren suggereert echter dat de Fed bereid is geduld te tonen, alvorens een eerste stap te zetten.

Wat is er gebeurd?

Zoals verwacht, liet de Fed de federal funds rate aan het einde van haar laatste vergadering binnen een bandbreedte van 5,25% - 5,50%. Deze beslissing ging vergezeld van een verklaring die aangaf dat de Fed nog niet klaar is om de rente te verlagen totdat ze er meer "vertrouwen" in heeft dat de inflatie de doelstelling van 2% "op een duurzame manier" nadert. Op dit moment lijkt de Fed zich meer te richten op het handhaven van de rente op het huidige niveau, dan op het stimuleren van de economie.

In haar officiële verklaring erkende de Fed dat, hoewel de inflatie het afgelopen jaar is gedaald en de banengroei is vertraagd, de economie nog steeds "in een stevig tempo" is gegroeid en de arbeidsmarkt sterk blijft. Dat duidt erop dat een aanhoudende daling van de inflatie nodig is voor de Fed om een renteverlaging in de nabije toekomst te overwegen.

De beslissing van de Fed komt er op een moment dat het bbp op jaarbasis met 3,3% is gegroeid in het vierde kwartaal, de inflatie langzaam afneemt en de non-farm payrolls in januari hoger waren dan verwacht. Tijdens de persconferentie benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell dat hoewel "vraag en aanbod meer in evenwicht zijn", de economische vooruitzichten "onzeker" zijn en dat de Fed de economische gegevens moet blijven volgen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de timing van de renteverlagingen. De Fed blijft streven naar een evenwicht tussen haar tweeledige mandaat van het bevorderen van maximale werkgelegenheid en de prijsstabiliteit.

Jerome Powell zei ook dat de Fed zich momenteel in een "risicobeheermodus" bevindt en dat in het geval van een verrassing in toekomstige economische gegevens - d.w.z. als de non-farm payrolls cijfers zwakker zouden blijken dan verwacht, of als de inflatie minder hardnekkig blijkt - een vroegtijdige renteverlaging gerechtvaardigd zou kunnen zijn. De Fed-voorzitter merkte echter op dat de economie nog niet het zo gewenste scenario van een "zachte landing" heeft bereikt en hij herhaalde dat het comité meer "vertrouwen" wil. Hij leek op die manier het idee van een renteverlaging in maart al af te wijzen.

Hoe reageerden de markten?

Vóór het besluit van de Fed stonden de markten op verlies omdat ze de verliezen verwerkten van de Amerikaanse regionale bank New York Community Bancorp. Daarnaast reageerden ze niet positief op het rentebesluit van de Fed. Hoewel de Fed de rente zoals verwacht ongewijzigd liet, waren de opmerkingen van voorzitter Powell over het toekomstige rentepad conservatiever en stelde hij het begin van renteverlagingen uit tot later dit jaar.

Op Wall Street eindigden de S&P 500 en de NASDAQ respectievelijk -1,61% en -2,23% lager. Er waren belangrijke bewegingen op de obligatiemarkten: de rente op 2-jaars Amerikaanse Treasuries daalde naar 4,20% en de rente op 10-jaars Amerikaanse Treasuries daalde naar 3,92%. De kans op een renteverlaging door de Fed in maart daalde ook naar 36,8%.

Wat betekent dat voor beleggers?

Hoewel de laatste vergadering van de Fed in lijn was met die van de voorgaande maanden, met ongewijzigde rentevoeten, waren de verandering in toon van zowel de officiële verklaring als van de opmerkingen van voorzitter Powell tijdens de persconferentie significanter voor de markten.

In december vorig jaar maakten de markten een sprongetje naar aanleiding van de accommoderende houding van mijnheer Powell, waarbij de kans op een renteverlaging in maart toenam tot 76%. Maar sindsdien zijn de verwachtingen zeker getemperd, omdat de arbeidsmarkt en de economische cijfers nog steeds pleiten voor een geduldige houding, zelfs nu de inflatie blijft dalen. Gisteren leek de Fed af te wijken van deze verwachtingen door de verklaring van het Federal Open Market Commitee (FOMC) te wijzigen, waarin wordt erkend dat de economie over het algemeen gezonder is, maar dat een renteverlaging in maart niet gegarandeerd is.

Met meer wijzigingen in de verklaring dan gewoonlijk, lijkt het erop dat de Fed zich meer op haar gemak voelt met haar accommoderende houding en openlijk streeft naar een renteverlaging. Maar ze wil de markten tegelijk ook duidelijk maken dat de beslissing om de rente te verlagen enkel zal worden genomen als ze ervan overtuigd is dat de inflatie zich volledig in de goede richting beweegt.

De Fed hoopt dat de vrijgave van belangrijke data in de komende weken haar in staat zal stellen om dit niveau van vertrouwen te bereiken. De laatste cijfers over de non-farm payrolls (2 februari) en de inflatie (9 februari) zullen opnieuw nauwgezet in de gaten worden gehouden, aangezien de loonstijging en de inflatie in de dienstensector hoog blijven.

Na het besluit om de rente ongewijzigd te laten, herhaalde voorzitter Powell dat er meer vertrouwen is dat de economie een zachte landing zal maken, maar dat de Fed er nog niet volledig van overtuigd is dat een renteverlaging nakend is.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

29 december 2023

Beleggingstrends: navigeren tussen optimisme en realisme

26 januari 2024

ECB wacht op aanvullende data

Fed deelt cadeautjes uit

14 december 2023

Fed deelt cadeautjes uit

×