Aangezien de ECB voor haar volgende vergadering op 7 maart geen nieuwe projecties voor de economische en inflatietrends in de eurozone zal publiceren, werd in de aanloop naar deze vergadering op 25 januari geen wijziging van het monetaire beleid verwacht.
Bovendien had ECB-president Lagarde vorige week tijdens een interview op het World Economic Forum in Davos al aangegeven dat de ECB eerst de looncijfers wilde afwachten. Ze zei ook dat de centrale bank pas "laat in het voorjaar" gegevens zou ontvangen over de loonafspraken van dit jaar, die haar een goed beeld zouden moeten geven van de ontwikkeling van de gezinsinkomens en daarmee van de inflatie. De ECB zal echter waarschijnlijk "in de zomer" de rente verlagen.
Na een aanzienlijke en onverwachte daling van de inflatie tot 2,4% in november 2023, steeg deze in december weer licht tot 2,9%. De ontwikkeling van de kerninflatie, die steeg van 3,6% in de voorgaande maand naar 3,4% in december, zal waarschijnlijk van groter belang zijn voor de monetaire beleidsbeslissingen op de middellange termijn.
Volgens het persbericht is de centrale bank van mening dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal waarschijnlijk is gestagneerd en dat de groeirisico's vooral neerwaarts gericht zijn. Volgens mevrouw Lagarde vinden de ECB-leden discussies over renteverlagingen nog niet opportuun. "De consensus rond de tafel is dat het voorbarig zou zijn om over renteverlagingen te praten", zei ze tijdens de persconferentie.
Toen haar tijdens de persconferentie meerdere keren werd gevraagd of ze renteverlagingen expliciet kon uitsluiten voor de vergadering in juni, gaf mevrouw Lagarde een ontwijkend antwoord, waardoor de toon van haar persconferentie door de financiële markten werd geïnterpreteerd als "accommoderend".
Op de markten werd de mogelijkheid op een renteverlaging iets hoger ingeschat na de persconferentie van Lagarde. De verwachting dat de ECB in april in de rente knipt steeg boven de 70%, terwijl dit voor de persconferentie geschat werd op iets minder dan 50%. Overnight index swaps voorspellen nu een renteverlaging met meer dan 144 basispunten tegen het einde van het jaar, vergeleken met 128 basispunten voor de vergadering. De rente op de 2-jarige staatsobligaties van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje daalde elk met ongeveer 10 basispunten. De euro daalde met ongeveer 0,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de Eurostoxx 50 een stijging van 0,5% liet optekenen.
In principe is de belangrijkste boodschap van de ECB niet wezenlijk veranderd sinds de vergadering van december. Volgens Christine Lagarde werd er tijdens deze vergadering ook niet gesproken over renteverlagingen; de ECB-leden wachten op meer informatie over de loonontwikkeling en natuurlijk op nieuwe data met betrekking tot de inflatie en de inflatieverwachtingen.
De centrale bank ziet neerwaartse risico's voor de economie in de eurozone, en de bezorgdheid is waarschijnlijk niet afgenomen nadat de Duitse Ifo-index daalde naar het laagste niveau sinds mei 2020. Aan de andere kant is het aantal werklozen in de eurozone gedaald tot het laagste niveau sinds de invoering van de euro, wat een opwaartse druk zou kunnen uitoefenen op de inflatiepercentages. Bovendien zullen bepaalde basiseffecten die de inflatie neerwaarts drukken, in de loop van het jaar afnemen.
Het feit dat mevrouw Lagarde niet expliciet herhaalde dat ze renteverlagingen "in de loop van de zomer" verwachtte en een eerste renteverlaging in april niet uitsloot, laat de deur wijd open voor de ECB als er zich onweerswolken zouden vormen aan de economische hemel van de eurozone of als de inflatie onverwacht en snel zou dalen. Geen van beide is echter ons basisscenario.
Het monetaire beleid zal de komende maanden waarschijnlijk op het huidige restrictieve niveau blijven. Aangezien een eerste renteverlaging in april met een hoge mate van waarschijnlijkheid wordt verwacht op de futuresmarkten en de marktrente daarom vandaag al is gedaald, lijkt het potentieel voor een verdere daling op korte termijn gering. De aandelenmarkten zouden kunnen blijven profiteren van de impuls die uitgaat van sterke economische cijfers uit de Verenigde Staten en geplande stimuleringsmaatregelen in China. Een belangrijke factor voor de EUR/USD wisselkoers is of de ECB de rente aanzienlijk verlaagt vóór of na haar Amerikaanse tegenhanger. Als de twee centrale banken de rente niet voor juni verlagen, zal dit neutraal zijn voor de wisselkoers.
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.