Fed laat de deur open

Markten & Beleggingen - 14 december 2023

Fed deelt cadeautjes uit

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas
Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas
Hreenidhi Jayaram - Investment Strategist

Samengevat:
  • De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft haar beleidsrente voor de derde opeenvolgende keer niet gewijzigd en handhaaft deze op het huidige niveau van 5,25% - 5,50%.
  • Daarnaast actualiseerde de Fed ook haar Summary of Economic Projections (SEP), zodanig dat er nu drie renteverlagingen van 25 basispunten in 2024 verwacht worden, één meer dan eerder voorspeld in september.
  • De markten stegen na de aankondiging, omdat beleggers nu verwachten dat de Fed de rente mogelijk al in maart zal verlagen.

Wat is er gebeurd?

De Fed kondigde voor de vierde keer dit jaar aan een pauze in te lassen en de beleidsrente op het huidige niveau van 5,25% - 5,50% te houden. De verklaring bij deze beslissing om deze maand te pauzeren bevatte weinig veranderingen ten opzichte van de vorige maand. De centrale bank herhaalde dat het zich zal buigen over de vraag in hoeverre een aanvullende beleidsverstrakking nodig zal zijn.

Naast het besluit om de huidige rente aan te houden, maakte ze ook haar meest recente samenvatting van economische projecties (Summary of Economic Projections, SEP) bekend. De projecties lieten een daling zien van de eindrente naar 5,4% voor 2023, met een verdere afname in 2024 naar 4,6%, wat betekent dat de Fed nu ongeveer drie renteverlagingen van 25 basispunten verwacht volgend jaar, één meer dan eerder voorspeld in de SEP van september.

Hoewel de mediaanverwachtingen zeker 'dovish' zijn, was er ook een grote spreiding te zien in de laatste 'dot plot'-renteprojecties van de respectievelijke leden. Eén stemgerechtigd lid verwacht dat de beleidsrente onder de 4% zal uitkomen, terwijl drie andere leden denken dat de rente op 5% zal blijven.

Ook de economische prognoses werden herzien. De groei werd opnieuw aanzienlijk verhoogd van 2,1% naar 2,6% voor 2023. Het groeicijfer voor 2024 werd iets naar beneden bijgesteld van de verwachte 1,5% naar 1,4%. Voor de werkloosheid bleven de eerdere prognoses van 3,8% voor 2023 en 4,1% voor zowel 2024 als 2025 van kracht. Wat de inflatie betreft, werden de prognoses voor zowel de PCE als de Core PCE voor 2024 naar beneden bijgesteld tot 2,4%, wat aangeeft dat de centrale bank nu een zachte landing verwacht waarbij de inflatie dichter bij de doelstelling komt te liggen zonder dat de werkloosheid aanzienlijk stijgt.

Tijdens de persconferentie prees voorzitter Jerome Powell de vooruitgang die was geboekt op het gebied van de dalende inflatie, voordat hij zijn meer gebruikelijke voorzichtige standpunt herhaalde dat het nog te vroeg is om de overwinning uit te roepen. Hij bevestigde de laatste economische projecties en dat er vanuit zijn perspectief "weinig basis is om te denken dat de economie op dit moment in een recessie verkeert", voordat hij bevestigde dat renteverhogingen niet langer het basisscenario zijn.

Hoe reageerden de markten?

De publicatie van de Fed-verklaring en de daaropvolgende 'dot-plot'-updates zorgden voor een rally op de markten in alle beleggingscategorieën. Deze sterke koersbeweging hield zelfs aan tijdens de persconferentie van voorzitter Powell, toen beleggers hun verwachtingen verschoven naar de eerste renteverlaging van de Fed in maart volgend jaar.
De S&P 500 en de NASDAQ sloten respectievelijk 1,37% en 1,38% hoger af. Opvallend was de aanzienlijke beweging op de obligatiemarkten, waar de 2-jaars Treasury-rente daalde met 27 basispunten tot 4,45%.

Wat betekent dat voor beleggers?

In de aanloop naar deze laatste Fed-vergadering van het jaar werd deze lang afgedaan als een non-event door de markten. Maar zowel in de verklaring als in het bijgewerkte SEP gaf de Fed een sterk 'dovish'-signaal af dat de eindrente is bereikt en dat veel comitéleden nu denken aan renteverlagingen.

De verwachting was dat voorzitter Powell misschien de optimistische marktreactie op de laatste Fed-voorspellingen zou afzwakken, zoals bij sommige eerdere vergaderingen het geval was. Hij hield vol dat de inflatie hoog blijft en dat de bank bereid is om verder te verstrakken als dat nodig is, maar bevestigde dat de timing van de renteverlagingen voor de komende jaren al tijdens de vergadering van deze week werd besproken. Over het algemeen genomen lijkt de centrale bank comfortabel te vertrouwen op een succesvolle zachte landing in 2024.

De verhoging van de verwachte renteverlagingen voor 2024 naar mogelijk drie stappen van 25 basispunten – zoals aangegeven in het SEP – ligt ook in lijn met onze huidige CIO Outlook voor het Amerikaanse monetaire beleid volgend jaar. De Fed is duidelijk positief over de algehele gezondheid van de Amerikaanse economie en is verrast door de kracht die er van uit gaat dit jaar, maar geduld blijft aan de orde van de dag terwijl het comité de gegevens blijft beoordelen en de laatste hand legt aan de eerste renteverlaging in 2024.

De Fed bracht een verrassende milde boodschap voor haar laatste vergadering van het jaar. De laatste economische projecties impliceren dat de Amerikaanse economie in de ogen van Powell en de Fed eindelijk een zachte landing zou kunnen maken.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

7 december 2023

Markten enthousiast door het vooruitzicht van renteverlagingen

2 november 2023

Fed laat de deur open

27 oktober 2023

ECB houdt vast aan haar huidige monetaire beleid

×