Sinds de start van haar renteverlagingscyclus heeft de ECB herhaald dat haar monetaire beleidsbeslissingen afhankelijk zijn van economische data. Na de vorige twee renteverlagingen benadrukte ECB-voorzitter Christine Lagarde deze aanpak, die tot nu toe wees op een driemaandelijkse rentedaling als basisscenario.
De voorbije weken kwamen er echter steeds meer signalen uit de bestuurskamer van de centrale bank dat de data een verdere verlaging van de beleidsrente in oktober zouden ondersteunen. Vooral de aanhoudende zwakte van de Europese industrie, zoals blijkt uit de PMI-gegevens of inkoopmanagersindexen, zal het besluitvormingsproces hebben beïnvloed. Bovendien daalde de inflatie in september meer dan verwacht van 2,2% naar 1,7%, en dit door de lagere energieprijzen. Ook de kerninflatie benaderde met 2,7% verder de doelzone van de ECB, terwijl de diensteninflatie rond 4% bleef. Hierdoor hadden de financiële markten de bijna zekere verlaging van 25 basispunten al ingeprijsd.
Op haar persconferentie verklaarde mevrouw Lagarde dat alle datapunten, die de voorbije weken werden gepubliceerd, op een desinflatieproces wezen dat op schema ligt en ze gaf meteen ook toe dat er recent enkele negatieve verrassingen waren in de indicatoren van de economische activiteit. De ECB verwacht wel dat de inflatie tegen het einde van het jaar weer wat zal aantrekken. Ze wijst ook op geopolitieke risico's, die de daling van de inflatie kunnen omkeren. Lagarde benadrukte echter dat de groei- en inflatierisico's nog altijd duidelijk neerwaarts zijn.
Mevrouw Lagarde herhaalde dat de centrale bank haar monetaire beleidsbeslissingen uitsluitend baseert op inflatie- en economische data. En dat deze bij elke individuele vergadering opnieuw zullen worden beoordeeld.
Ze benadrukte echter de mogelijke neerwaartse risico's voor de economie en dat de inflatie op middellange termijn mogelijk nog forser zou kunnen dalen dan de ECB in haar septemberprojectie had aangenomen. Anderzijds beoordeelde ze de opwaartse risico's voor de prijsontwikkelingen door de aanhoudend hoge diensteninflatie, mogelijke problemen in de toeleveringsketen, toenemende handelsbelemmeringen of een sterker dan verwacht economisch herstel als vrij laag.
Inflatiegegevens en gegevens over o.a. inkoopmanagersindexen zullen twee maal voor de decembervergadering gepubliceerd worden en zullen waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de rentebeslissing.
Ook de Amerikaanse verkiezingen op 5 november en het verwachte Amerikaanse economische beleid na de verkiezingen zullen waarschijnlijk van grotere betekenis zijn. Een renteverlaging door de ECB in december is zeer waarschijnlijk. Het door de financiële markten verwachte rentepad met een depositorente van 1,8% in september 2025 lijkt momenteel evenwel nog wat te agressief. Ons basisscenario voor dat moment is een depositorente van 2,25%.
De rendementen op kortlopende staatsobligaties kunnen nog wat zakken in de eurozone, maar volgden recentelijk de bewegingen van de Amerikaanse rendementen. De aandelenmarkten worden ondersteund door het vooruitzicht op een soepeler monetair beleid. Ook de EUR/USD wisselkoers kwam onder druk door de gelijktijdig gepubliceerde Amerikaanse kleinhandelsverkopen. Op korte termijn zal de wisselkoers echter vooral fluctueren op basis van de aankomende Amerikaanse verkiezingen.
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.