Inflatie blijft hardnekkig: update economie en beleggingen

Markten & Beleggingen - 5 april 2023

Inflatie blijft hardnekkig: update economie en beleggingen

Geschreven door Wim D’Haese (Head Investment Strategist) & David Ghezal (Senior Investment Strategist)

De meest recente trimestriële CIO Insights publicatie “Inflatie blijft hardnekkig” presenteert onze huidige economische prognoses voor 2023 en 2024, samen met een update van de activaklassen en prognoses tot eind maart 2024.

Zoals recente gebeurtenissen hebben onderstreept, blijft de huidige beleggingsomgeving er eentje die met grote zorg moet worden aangepakt. De inflatie, de reactie van de centrale banken daarop en de gevolgen ervan voor de economie en het bedrijfsleven blijven van cruciaal belang. Het vinden van de juiste route voor het monetaire beleid blijft een uitdaging en de geopolitieke risico's zijn nog steeds groot. Het economisch herstel zal daarom waarschijnlijk beperkt blijven.

De financiële markten kunnen nog enige tijd nerveus blijven. We zien veel positieve economische ontwikkelingen, zoals de heropening van de Chinese economie, de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de verminderde kans op een Europese energiecrisis. Maar de inflatie blijkt in veel economieën hardnekkig en het vooruitzicht van “hogere rente voor langere tijd” zal nog steeds een schaduw werpen.

Over een horizon van 12 maanden zien wij voor de aandelenmarkten nog steeds enig opwaarts potentieel. Bedrijfsobligaties, die ook door het recente nieuws werden beïnvloed, zouden enige steun moeten krijgen van de fundamentele factoren. Op het FX-front verwachten wij nog steeds een gematigde winst voor de EUR en JPY ten opzichte van de USD, hoewel de appreciatie van deze valuta's en de CNY kan worden beperkt door de hoge Amerikaanse rente. De olieprijzen kunnen gevoelig blijven voor het krappe evenwicht tussen vraag en aanbod.

Deze publicatie bevat ook korte updates over onze beleggingsthema's voor de lange termijn, gegroepeerd in de drie gebieden van transitie van hulpbronnen, ondersteuning van de bevolking en technologie van de volgende fase. Wij nemen ten slotte enkele samenvattende tabellen op met onze economische en marktprognoses.

Ontdek het volledige document
 

‘Inflatie blijft hardnekkig’

Ontdek onze video
‘Window of opportunity voor obligaties?’

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

31 maart 2023

Het herstel in China: analyse en vooruitzichten

30 maart 2023

Wereldeconomie etaleert veerkracht

23 maart 2023

Fed kiest voor gulden middenweg: laatste renteverhoging?

×