Hoe beleggen in small caps?

Beleggen - 8 augustus 2022

Hoe beleggen in small caps?

Geschreven door Knut Huys (Senior Fund of Funds Manager)

Samengevat:
  • Historisch gezien zijn het vooral de kleinere, onbekende bedrijven die op lange termijn het meeste rendement genereren.1
  • Kleine bedrijven kunnen aantrekkelijk zijn omdat ze nog een groeispurt te goed kunnen hebben. Ze zijn vaak te klein om er (dure) research naar te doen; de kans dat er verborgen parels tussen kleine bedrijven zitten is groter.
  • Het grotere rendementspotentieel komt met enkele uitdagingen en risico’s, die mede door actief beheer getackeld kunnen worden.

De financiële markten zijn een populair onderzoeksdomein. Elke dag worden duizenden nieuwe inzichten gepubliceerd. De meeste gaan onopgemerkt voorbij. Maar voor sommige gaan beleggers toch beter even zitten.

Dat was ook in 1993 het geval, toen Eugene Fama en Kenneth French een onderzoek publiceerden naar het small cap effect1. Hun studie toonde aan dat de 10% Amerikaanse aandelen met de kleinste marktkapitalisaties een jaarlijkse overprestatie van 2,4% optekenden ten opzichte van de 10% met de grootste kapitalisaties. En dat sinds 1920. Small cap2, bigger potential return dus. Enkele jaren na hun publicatie mochten beide heren de Nobelprijs voor Economie ophalen.

Terwijl veel beleggers ervan uitgaan dat er vooral potentieel rendement te rapen valt met kleppers uit de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Average index, zijn het historisch gezien de kleinere, onbekende bedrijven die op lange termijn het meeste rendement genereren1. De oefening van Fama en French werd sindsdien geregeld opnieuw gemaakt en uitgebreid naar andere markten. Vaak – maar niet altijd – werd de overprestatie van kleinere bedrijven herbevestigd. Maar hoe komt dat nu precies?

Wat maakt kleinere bedrijven aantrekkelijk?

1. Groot, groter, grootst … en dan?

De voorbije jaren keken beleggers met grote ogen naar de FAANG-aandelendie de marsrichting op de beurs bepaalden. Alleen: zo’n groeitempo kan geen enkel bedrijf eeuwig blijven volhouden. Wie op zoek is naar groeipotentieel, moet het vaak elders zoeken. En dat kan u mogelijk vinden bij kleinere bedrijven die wél nog een langdurige groeispurt te goed kunnen hebben.

2. Meer flexibel

Kleinere bedrijven zijn doorgaans wendbaarder. Een zeilboot kan makkelijker van koers veranderen dan een cruiseboot. Beslissingen over nieuwe producten? Of het bijsturen van de bedrijfsstrategie? In kleinere bedrijven komt u mogelijk minder obstakels tegen die u wel vaker in grote organisaties ziet.

3. Onderbelicht en ondergewaardeerd?

Kleinere bedrijven zijn vaak te klein voor professionele fondsenbeheerders om er (dure) research naar te doen en in te beleggen. Het gebrek aan die opvolging en aandacht kan leiden tot inefficiënte marktprijzen en onderwaardering. De kans dat er verborgen parels tussen kleine bedrijven zitten is dus groter. Maar dat komt ook met bepaalde risico’s.

4. Vaak makkelijker te begrijpen business

Kleinere bedrijven hebben gewoonlijk minder producten, services, afdelingen, … waardoor het eenvoudiger kan zijn om hun business te begrijpen. Als belegger kan u misschien zelf met de bedrijfsleiding spreken, wat bij grotere bedrijven zo goed als onmogelijk is. Het management is soms zelf grootaandeelhouder, wat op een sterke betrokkenheid duidt.

5. Overnameprooi

Er zijn veel meer potentiële kopers voor kleinere bedrijven. De kans dat een farmagigant of een groot voedingsconcern overgenomen wordt, is klein. De kans dat zij kleinere bedrijven overnemen is wel groter. Dat kan het vooruitzicht meebrengen op een overnamepremie.

6. Lokale spelers

Zowel door logistieke als door geopolitieke perikelen, won de korte keten de jongste jaren opnieuw aan belang. Kleinere bedrijven zijn vaker regionaal georiënteerd waardoor ze potentieel minder last hebben van de kwetsbaarheid van een lange, vaak internationaal georiënteerde toeleveringsketen.

7 Grote en meer diverse vijver om uit te vissen

Er zijn tienduizenden kleinere bedrijven. Ze zijn ook in alle sectoren vertegenwoordigd. Technologie heeft bijvoorbeeld in de Russell 2000 (een benchmark waarin 2000 Amerikaanse small caps opgenomen zijn) de helft minder gewicht dan in de S&P 500, terwijl het gewicht aan vastgoed, banken en gezondheidszorg meer gespreid is.

Waarom laten beleggers kleinere bedrijven nog vaak links liggen?

Omdat ze onderbelicht zijn, vergt het van een belegger veel huiswerk om de potentiële winnaars er uit te vissen. Door de omvang en complexiteit is het een markt die voor individuele beleggers en zelfs voor sommige institutionele beleggers moeilijk te overzien is.

Hoewel ze historisch gezien een hoger potentieel rendement opbrengen, neigen kleinere bedrijven volatieler te zijn. Er zijn minder kopers en verkopers, waardoor het verschil tussen bied- en vraagprijzen kan oplopen. Smallcaps zijn over het algemeen risicovoller dan largecaps4. Het opwaarts potentieel kan hoger liggen, maar het neerwaarts potentieel ook. Net daarom kan een actief beheerd fonds5 dat zich specialiseert in kleinere bedrijven een oplossing bieden voor beleggers die het potentieel willen aanboren, maar niet over de expertise beschikken.

Ook beleggen in kleinere bedrijven?

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

29 juli 2022

7 redenen waarom de sector van de gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

26 april 2022

Een remedie voor de digitale pandemie

15 april 2022

Water, een belegging voor de nabije toekomst

1 Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0304405X93900235
2 Bedrijf waarvan de beurswaarde nog relatief klein is.
3 Acroniem voor Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google.
4 Bedrijven met een marktwaarde van doorgaans meer dan 10 miljard dollar of euro.
5 Het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben. Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.

×