Hoe beleggen in tijden van historisch hoge beurskoersen?

Markten & beleggingen - 19 november 2024

Hoe beleggen in tijden van historisch hoge beurskoersen?

Samengevat:
  • Naderen we stilaan het einde van de beurshausse? Wij denken van niet, maar een adempauze of zelfs correctie vallen zeker niet uit te sluiten.
  • Daarom is het belangrijk om over een beleggingsportefeuille te beschikken die bestaat uit een solide kern en daarrond de zogenaamde satellietbeleggingen.
  • De kern streeft naar robuustheid in de portefeuille en de satellieten beogen extra aandrijving en diversificatie.

De snelle stijging van de rente in 2022 duwde de aandelen- en obligatiemarkten dat jaar diep in de rode cijfers. Maar sinds het dieptepunt in oktober 2022 vergaat het de financiële markten beduidend beter. Beursindexen in de VS, Europa en Japan bereikten dit jaar zelfs nieuwe historische pieken.

Naderen we dan stilaan het einde van de beurshausse? Wij denken van niet. En daar zijn verschillende argumenten voor. Nu de inflatie onder controle lijkt, zijn de Amerikaanse (Fed) en Europese centrale bank (ECB) beide gestart met een cyclus van renteverlagingen om de economie extra zuurstof te geven. Een dalende rente maakt investeren voor bedrijven goedkoper en dat heeft in het verleden meestal een positief effect gehad op aandelenkoersen. Tegelijk trekken de bedrijfswinstgroeiverwachtingen opnieuw aan, wat mogelijk nog ruimte geeft voor hogere koersen.

De rit naar boven kan dus nog een tijdje doorgaan, hoewel een adempauze of zelfs correctie zeker niet uit te sluiten vallen. Wanneer dit moment zich eventueel zal voordoen en hoeveel de daling dan zal zijn, valt amper te voorspellen. Daarom is het belangrijk om over een beleggingsportefeuille te beschikken die bestaat uit een kern en daarrond de zogenaamde satellietbeleggingen. Op die manier kunt u meesurfen op de golf naar boven, maar ook het neerwaartse risico in de portefeuille bij correcties zoveel mogelijk proberen te beperken.


Een robuuste kern van de portefeuille

Een solide kern van de portefeuille is dus cruciaal. Dat komt omdat 90% van het rendement op lange termijn bepaald wordt door de strategische verdeling van de onderliggende activa1. Anders gezegd: het is veel belangrijker om te kiezen in welke verhouding u in welke activaklassen (aandelen, obligaties, grondstoffen …) belegt, dan in welke specifieke effecten of dan te timen wanneer u best in en uit de markt stapt. Behalve de strategische verdeling van activaklassen, moet de kern van uw portefeuille ook tegen een storm bestand zijn.

Een beproefde aanpak is door elke activaklasse zelf ook te diversifiëren, bijvoorbeeld over verschillende sectoren, geografische gebieden en zelfs beleggingsstijlen (waarde, groei, dividend …). Dit kan helpen om de volatiliteit2 af te vlakken en uw kansen op een beter rendement te verhogen. Alleen: als beleggers blijven we nog altijd mensen met emoties. Als de beurs plots 7% zakt (of omgekeerd: plots 7% stijgt), is het normaal dat u op de (ver)koopknop wil duwen. Om in dergelijke omstandigheden toch voor een vorm van gemoedsrust te zorgen, bestaat er een techniek die tracht het neerwaartse risico binnen bepaalde grenzen te houden. Dat kunt u best beschouwen als een airbag die de impact van een beursschok tracht te temperen.

De Strategische Activa Allocatie-benadering

De robuuste benadering van Strategische Activa Allocatie (SAA) kan u helpen om de negatieve effecten van volatiliteit te beperken en uw kernportefeuille op lange termijn op te bouwen. Desgewenst kunt u deze strategie zelfs aanvullen met een ingebouwd mechanisme dat het neerwaartse risico binnen bepaalde grenzen probeert te houden.

Bij de opbouw van de kernportefeuille staan de langetermijnverwachtingen van het Chief Investment Office van de Deutsche Bank-groep centraal. Dat is een centraal team van beleggingsprofessionals die de macro­economische ontwikkelingen en de globale financiële markten nauwlettend volgen. Ze genereren ideeën en adviezen die vervolgens gebruikt worden om beslissingen te nemen over de activa-allocatie. Deze aanpak is gebaseerd op hun verwachtingen voor de komende 10 jaar. In normale marktomstandigheden wordt de activa-allocatie eenmaal per jaar herschikt in functie van de veranderende langetermijnverwachtingen.

Mogelijke mechanismen tegen neerwaartse risico’s

Zoals gezegd, kan ook getracht worden om het neerwaartse risico binnen bepaalde grenzen te houden.

Dit gebeurt dan aan de hand van indekkingsinstrumenten, ook hedging4 genoemd, die potentiële kosten met zich meebrengen. En hoewel alles in het werk gesteld wordt om de beoogde doelstelling te bereiken om het neerwaartse risico op jaarbasis binnen bepaalde limieten te houden, is het bereiken van deze doelstelling niet gegarandeerd. Het is dus belangrijk te begrijpen dat zo’n afdekkingsmechanisme geen garantie biedt tegen verlies, maar eerder beoogt om de verliezen te beperken bij heel sterke koersdalingen (denk bijvoorbeeld aan de financiële crisis van 2008-2009 en de coronacrisis).

Gediversifieerd beleggen

De SAA-benadering kan dus geschikt zijn om de kern van een robuuste beleggingsportefeuille te vormen, afgestemd op het beleggersprofiel en de risicobereidheid van de individuele belegger. Met deze aanpak richt u zich op potentiële kapitaalgroei op lange termijn en streeft u naar kostenefficiëntie, terwijl u profiteert van een mechanisme dat verliezen probeert te beperken tijdens hevige marktturbulenties. U volgt een strategische langetermijnvisie op beleggen, waarbij zowel groeipotentieel als risicobeheer centraal staan.

Tot slot: Overweegt u een meer dynamische of meer defensieve oplossing – in lijn met uw Financial ID – neem dan vrijblijvend contact op met uw Personal Banker of Private Banker voor advies.

Elke beleggingsbeslissing moet gebaseerd zijn op het Essentiële­informatiedocument (KID) en het prospectus en in overeenstemming zijn met uw beleggersprofiel (Financial ID5).

Aan de slag?

of

contacteer uw Personal Banker of Private Banker voor advies.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


100% aandelenmarkten, 100% globaal, 100% voor u beheerd

21 augustus 2024

100% aandelenmarkten, 100% globaal, 100% voor u beheerd

Beleggen is een teamsport: zo maakt discretionair beheer het verschil

27 november 2023

Beleggen is een teamsport: zo maakt discretionair beheer het verschil

Hoe kan u een robuuste en tegelijk flexibele portefeuille opbouwen?

17 maart 2023

Hoe kan u een robuuste en tegelijk flexibele portefeuille opbouwen?

1 Zie bijvoorbeeld Gary P. Brinson, L. Randolph Hood and Gilbert L. Beebower: Determinants of Portfolio Performance: Financial Analysts Journal, January-February 1995.
2 Volatiliteit verwijst naar hoeveel en hoe snel de prijs van bv. een aandeel, een obligatie, een fonds3 of een index in de loop van de tijd verandert.
3 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
4 Hedging zijn wederzijdse contracten die hun economische waarde ontlenen aan de reële waarde van een marktbenchmark. De benchmark wordt de onderliggende waarde genoemd. Onderliggende waarden kunnen effecten, financiële ratio's of grondstoffen zijn. Afhankelijk van de vorm van de belangrijkste prestatieverplichtingen in het contract, wordt onderscheid gemaakt tussen transacties met een vaste looptijd, optietransacties of swaptransacties.
5 Meer info op deutschebank.be/financialid

×