Gunstige vooruitzichten voor de Duitse beurs?

Markten en beleggingen - 3 februari 2023

Gunstige vooruitzichten voor de Duitse beurs?

Samengevat:

Net als de andere financiële centra heeft de beurs van Frankfurt in 2022 een uiterst turbulent jaar achter de rug. Na een forse daling vorig jaar is de Duitse beurs in 2023 beter van start gegaan: de DAX-index won de afgelopen maand 8,7%1. Volgens ons biedt de Duitse aandelenmarkt nog steeds opportuniteiten.

Net als de andere financiële centra beleefde de beurs van Frankfurt in 2022 een uiterst turbulent jaar, met een verlies van 15,2% voor de toonaangevende DAX2-index. Deze leed onder de agressieve renteverhogingscyclus van de grote centrale banken om de recordinflatie te temmen. Beleggers gingen daarnaast uit van een zeer negatieve impact van de oorlog in Oekraïne op de economie aan de overkant van de Rijn, door de geografische nabijheid van het conflict en de sterke Duitse afhankelijkheid van gasinvoer uit Rusland. Sinds eind vorig jaar is de situatie echter gekeerd en hebben de Duitse aandelen zich hersteld. Zijn ze nog steeds koopwaardig? Onze analyse.

De lucht klaart op boven de Duitse economie

Na een forse daling vorig jaar is de Duitse beurs in 2023 beter gestart: de DAX-index won de afgelopen maand 8,7%1. De recente verbetering van de groeivooruitzichten in Duitsland verklaart dit hernieuwde optimisme. De vrees voor een ernstige economische recessie in de grootste economie van de eurozone dit jaar is immers aanzienlijk afgenomen door de verbetering van de energiesituatie. Dankzij een zachte winter staan de aardgasvoorraden op een historisch hoog niveau voor deze tijd van het jaar, en zijn de risico's van gasrantsoenering en industriële stillegging grotendeels geweken. Bovendien heeft Berlijn enorme financiële middelen ter waarde van ongeveer 7,5% van het bbp op tafel gelegd om de gevolgen van de energiecrisis voor de economie op te vangen3. De opvallendste maatregel van dit grootschalige steunplan omvat een plafond voor gas-, verwarmings- en elektriciteitsprijzen voor huishoudens en bedrijven in 2023, dat tot april 2024 kan worden verlengd. Het plan omvat ook een uitbreiding van het aantal begunstigden van huursubsidies en een korting op het openbaar vervoer.

Heropening van China is een duw in de rug

Ook de heropening van de economie in China na een lange periode van lockdown als gevolg van Covid is een welkome ontwikkeling voor Duitsland, gezien de zeer nauwe handelsbetrekkingen tussen beide landen. Duitsland is namelijk goed voor iets minder dan de helft van de uitvoer van de EU naar China. Als gevolg daarvan hebben de meeste economen en de Duitse regering hun groeiprognoses naar boven bijgesteld, terwijl ze voor dit jaar initieel een zeer sterke krimp van het bbp hadden verwacht. Momenteel overheerst het scenario van economische stagnatie, waarbij voor heel 2023 een groei dichtbij 0% wordt verwacht voor Duitsland4.

De beurs van Frankfurt profiteert van deze gunstige ontwikkelingen

Deze nieuwe realiteit heeft ook positieve gevolgen voor het bedrijfsleven. De daling van de aardgasprijzen - die met een factor vijf zijn gedaald ten opzichte van de pieken vorige zomer en nu terug zijn op het niveau van vóór de invasie in Oekraïne - is een zeer gunstige ontwikkeling voor de automobielsector, de chemische sector en de industrie, die zwaargewichten zijn in de DAX-index. Een hoger renteniveau als gevolg van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) zou dan weer steun moeten bieden aan de financiële sector, die ook goed vertegenwoordigd is in de index. Bovendien zou de heropening van de economie in China de Duitse multinationals en de beurs van Frankfurt ten goede moeten komen, gezien het grote aandeel van de DAX-winsten uit dit land (naar schatting meer dan 15%5). Het herstel van de Chinese groei zou ook een appreciatie van de yuan ten opzichte van de euro in de hand kunnen werken, wat de winst van Made in Germany een extra impuls zou geven.

Redelijke waardering voor de DAX

Al deze factoren zorgen ervoor dat de winstverwachtingen van analisten voor de DAX-index vrij resistent zijn geweest en veel minder zijn gedaald dan die voor de S&P 500-index bijvoorbeeld. Ten slotte lijkt de waardering van de DAX-index redelijk - hoewel de Duitse aandelenmarkt sinds het vierde kwartaal al sterk is opgeveerd - omdat de kans op het slechtste scenario voor Duitsland en de eurozone is afgenomen. De geschatte koers-winstverhouding van 11,9 voor 2023 blijft onder het langetermijngemiddelde en de DAX-index heeft een historisch hoge korting van meer dan 30% ten opzichte van de S&P 500.

Positieve vooruitzichten, maar pas op voor volatiliteit

De groei in Duitsland zal in 2023 stagneren, maar een stagnerende economie zou helemaal geen slechte prestatie zijn. Een mogelijke recessie in de VS en het effect van de aanhoudende monetaire verstrakking door de ECB zijn risicofactoren voor de tweede helft van het jaar, maar een sneller economisch herstel in China zou deze effecten gedeeltelijk kunnen compenseren. Wij zijn positief over de Duitse aandelenmarkt, hoewel deze als sterk cyclische markt in de toekomst hoogstwaarschijnlijk onderhevig zal blijven aan aanzienlijke schokken.

Geïnteresseerd in de Duitse aandelenmarkt?

Deel dit artikel


27 januari 2023

Obligaties uit opkomende markten profiteren van de heropening van China

19 januari 2023

Wat kunnen we in 2023 van de beurzen verwachten?

10 januari 2023

“Aandelen blijven op termijn de beste manier om inflatie te verslaan”

1. Bron: Bloomberg Finance L.P.
2. Prestatie van de DAX-prijsindex. Bron: Deutsche Bank International Private Bank, Bloomberg Finance L.P.
3. Bron : Bruegel.
4. Deutsche Bank International Private Bank
5. Bron: Deutsche Bank Global research.

×