Obligaties uit opkomende markten profiteren van de heropening van China

Markten & Beleggingen - 27 januari 2023

Obligaties uit opkomende markten profiteren van de heropening van China

Ahmed Khalid - Investment Strategist & Sagar Singh - Investment Officer APAC

Samengevat:
  • Als we de verliezen uit Rusland buiten beschouwing laten, deden bedrijfsobligaties uit opkomende markten (in USD) het beter dan hun westerse tegenhangers.
  • Door de heropening in China, goed voor 25% van het segment, is het sentiment voor de hele activaklasse verbeterd.
  • Hoewel de risicopremie (spread) al flink is verkleind, blijft het rendementspotentieel aanzienlijk.

Prestaties van obligaties uit opkomende markten in 2022

Vorig jaar boekte het segment bedrijfsobligaties uit opkomende markten uitgegeven in dollar (activaklasse EMD (emerging market debt) - index J.P. Morgan CEMBI Broad) het slechtste resultaat sinds 2010, met een verlies van ongeveer 14%. Ongeveer 4% van dit verlies was echter eenmalig en te wijten aan het volledig afschrijven van de Russische obligaties die eind maart vorig jaar uit de index werden verwijderd. Dit als gevolg van de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

Afgezien van Rusland, verzuurden ook de problemen op de Chinese vastgoedmarkt het sentiment voor de activaklasse: deze zorgden voor meer dan 40% van het wanbetalingsvolume van EMD high yield-ondernemingen (incl. Rusland/Oekraïne). Hierdoor volgde er een wanbetalingspercentage van 14% voor het volledige EMD segment - het hoogste sinds 2002. De impact van het Chinese vastgoedsegment en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne was buitensporig, want het wanbetalingspercentage bedroeg slechts 1,8% wanneer deze drie elementen buiten beschouwing worden gelaten. Hoewel het totale wanbetalingspercentage van meer dan 14% zorgwekkend is, mag men niet vergeten dat high yield slechts 35% van de EMD index uitmaakt. Bovendien, in tegenstelling tot de Russische obligaties die volledig werden afgeschreven, is de waarde van de rest van de in gebreke gebleven obligaties niet noodzakelijkerwijs tot nul gedaald. In de meeste gevallen worden ze nog verhandeld, weliswaar met grote korting.

Heropening van China is een boost voor het sentiment

Door de heropening in China, de regio die 25% van de index uitmaakt (grafiek 1), is het sentiment voor EMD verbeterd. De index zag zijn spread ten opzichte van Treasuries met ongeveer 140 basispunten krimpen sinds de piek in oktober. Door de dalende inflatiecijfers beginnen beleggers namelijk een trager tempo van renteverhogingen door de Fed in te calculeren.

Bron: Bloomberg Finance L.P., Deutsche Bank AG. Gegevens van januari 2023.

Hoewel de Fed een restrictieve toon blijft aanhouden, zijn de markten ervan overtuigd dat de centrale bank de renteverhogingen later in 2023 op 5% zal pauzeren, en uiteindelijk van koers zal veranderen. Wij achten een renteverlaging in 2023 onwaarschijnlijk, maar de rentevolatiliteit is aanzienlijk afgenomen, wat op zijn beurt heeft geleid tot een extra verbetering van het risicosentiment.

Een andere ondersteunende factor was de bruto-uitgifte van obligaties vorig jaar, met een volume dat bijna 60% lager was dan in 2021 en het laagste sinds 2011. De volatiliteit van de rente en de macro-onzekerheid leidden ertoe dat veel emittenten wegbleven van de primaire USD-markt en in plaats daarvan vertrouwden op hun kasreserves of obligaties in lokale munt uitgaven. Dit jaar zal het volume obligatie-emissies waarschijnlijk opnieuw toenemen ten opzichte van vorig jaar, maar toch lager blijven dan het gemiddelde volume in de periode 2017-2021 en dit door de aanhoudende macro-onzekerheid en de hogere rente.

Conclusie

Wij geloven dat de huidige golf van optimisme in EMD op korte termijn kan aanhouden naarmate er meer positief nieuws uit China komt. Hoewel de risicopremie (spread) al flink is verkleind, blijft het rendementspotentieel aanzienlijk. Met een rendement van gemiddeld ongeveer 7,2% bieden bedrijfsobligaties uit opkomende markten bovendien een kans om het rendement op te krikken ten opzichte van Investment grade obligaties in USD en EUR (die respectievelijk ongeveer 5% en 3,8% opleveren), vooral nu de fundamentals in Azië verbeteren als gevolg van de heropening in China (grafiek 2).

Bron : J.P. Morgan Markets, Deutsche Bank AG. Gegevens van januari 2023.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

19 januari 2023

Wat kunnen we in 2023 van de beurzen verwachten?

4 januari 2023

2022, het einde van het goedkope geld

10 januari 2023

“Aandelen blijven op termijn de beste manier om inflatie te verslaan”

×