Geschreven door
David Ghezal
Investment Strategist
De beurzen maakten van het voorbije kwartaal gebruik om hun winsten sinds begin dit jaar nog wat aan te dikken. Ze werden daarbij aangemoedigd door de versnelde vooruitgang in de uitrol van de vaccins, de daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen, ondanks bepaalde “hotspots”, en een aantal indicatoren die een fors economisch herstel bevestigen. Al die elementen droegen bij tot een optimistische sfeer, ook al zorgden aan het einde van het kwartaal de oprukkende deltavariant en de strakkere toon van de Federal Reserve (Fed) voor enige beroering in sectoren die gevoelig zijn voor de heropening van de economieën.
De beurzen van de ontwikkelde landen kunnen een sterke balans voorleggen.
De markten houden het doen en laten van de Federal Reserve (Fed) aandachtig in het oog om een beter zicht te krijgen op de kalender voor de afbouw van de activa-aankopen (tapering). De volgende cijfers over de inflatie en de werkgelegenheid in de VS zullen in dat opzicht bepalend zijn.
Voorlopig biedt de context van negatieve reële rentevoeten nog steun aan de beurzen, maar dit gezegd zijnde zien wij geen marge voor een verdere stijging van de waarderingsmultiples (= verhouding koers/winst) op de huidige niveaus, wat maakt dat de bedrijfswinstcijfers wellicht de belangrijkste prestatiemotor zullen worden. Dit betekent dat de komende kwartaalresultaten overtuigend moeten zijn en de beleggers moeten geruststellen over de gang van zaken voor de bedrijven.
Ondanks de verbeterde gezondheidssituatie ligt de coronacrisis niet achter ons. We moeten aandacht blijven besteden aan de evolutie van de varianten en de impact ervan op de heropening van de economieën.
Rekening houdend met deze elementen en het indrukwekkende parcours dat de beurzen sinds de lente van vorig jaar hebben afgelegd, is de kans op een koersterugval toegenomen. Verwacht wordt dat de toekomstige winsten bescheidener zullen zijn. Toch blijven wij van mening dat periodes van turbulentie een gelegenheid bieden om onze blootstelling aan aandelen te versterken.
In dit stadium lijkt een hybride strategie ons het meest aangewezen omdat ze ons in staat stelt de risico’s naar aanleiding van de sectorale rotatie op de markten deels op te vangen. Deze strategie berust enerzijds op de kwalitatieve groei van de technologische sector, die surft op de golf van de digitale economie, en van de gezondheidssector, waarvan de waarderingen en het defensieve karakter aantrekkelijk zijn. Anderzijds richt ze zich ook op meer cyclische segmenten om te profiteren van de aan de gang zijnde reflatie, bijvoorbeeld via kleine en middelgrote beurskapitalisaties in Europa en de financiële sector.
De huidige macro-economische context blijft ongunstig voor de obligatiemarkten. Hoewel wij op middellange termijn slechts een beperkte stijging van de obligatierente verwachten, zou deze evolutie toch wegen op de koersevolutie van staatsleningen (US Treasury Bonds, Duitse Bunds en satellieten). Er bestaan wel opportuniteiten in het obligatie-universum, maar de zoektocht naar aanvaardbare positieve obligatierendementen is geen sinecure en gaat altijd gepaard met het aanvaarden van bepaalde risico’s.
Toch moet dat streven naar hogere rendementen altijd gedisciplineerd verlopen en moet de obligatiebelegger aandacht hebben voor een doordachte diversificatie en selectief zijn wat kredietkwaliteit en duratie betreft. Speculatieve obligaties en schuld van groeilanden blijven in dit opzicht interessante pistes. Speculatieve obligaties zouden met name kunnen profiteren van het conjunctuurherstel en de daling van de default rates in de VS en Europa.
Bepaalde positieve fundamentals wijzen ook op een verdere daling van de risicopremies (spreads) voor obligaties van opkomende landen, zowel voor bedrijfs- als overheidsobligaties. Periodes van volatiliteit, bijvoorbeeld naar aanleiding van de verwachte tapering door de Fed of een opstoot van het coronavirus, vallen hoe dan ook niet uit te sluiten. Toch zouden die beheersbaar moeten blijven en deze twee geprefereerde obligatiesegmenten zullen naar verwachting aantrekkelijke carry1 trades blijven opleveren in een context van nog steeds lage rentevoeten.
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.
1 ‘Carry’ is de opbrengst of kost om een actief aan te houden (to carry: ‘dragen, vervoeren’).