Les marchés boursiers portés par les espoirs de reprise, l’obligataire à la peine

Markten

Beurzen trekken zich op aan herstelvooruitzichten, obligatiemarkten zitten in het slop

06 april 2021 - leestijd 1 min. 40

Geschreven door

David Ghezal
Investment Strategist

Samengevat
  • De spectaculaire stijging van de obligatierente aan de overzijde van de Atlantische Oceaan was het belangrijkste hoogtepunt van het kwartaal.
  • Verwacht wordt dat het nieuwe stimuleringspakket van de regering Biden ter waarde van 1.900 miljard dollar de groei in de VS zal aanzwengelen en wereldwijd positieve gevolgen zal hebben.
  • Wij geven de voorkeur aan een hybride aandelenstrategie en geloven in de relevantie van een core-satellite benadering.

Een bewogen eerste kwartaal

De hoge vlucht van de olieprijzen, het offensief van kleine beleggers tegen speculatieve Amerikaanse fondsen, de opmars van coronavarianten, het gecontrasteerde succes voor de uitrol van de vaccins in de Verenigde Staten en de eurozone of nog de blokkade van het Suezkanaal, beleggers kregen flink wat koren op de nieuwsmolen. De spectaculaire opvering van de Amerikaanse obligatierente was misschien wel het meest opvallende feit. Die kwam er nadat de Democraten de Amerikaanse Senaat hadden heroverd en het pad effenden voor ongeziene budgettaire relancemaatregelen, maar daarmee ook de inflatievrees aanwakkerden.

Na afloop van een volatiel kwartaal lieten risicohoudende activa de vluchtwaarden ruim achter zich. Op de beurzen liet de eurozone de sterkste stijging optekenen met een winst van 10,3% voor de Euro Stoxx 50. In de Verenigde Staten ging de S&P 500 er 5,8% op vooruit, waarmee nieuwe historische records werden toegevoegd aan een al goed gevulde prijzenkast. De groeimarkten moesten zich dan weer tevreden stellen met een meer gematigde winst (MSCI EM +1,9%). Op het obligatiefront plaatste de opvering van de Amerikaanse rentevoeten – de sterkste kwartaalstijging sinds eind 2016 – alle obligatiesegmenten in meer of mindere mate onder druk. Amerikaanse Treasury Bonds vielen 4,3% terug, terwijl staatsleningen van de eurozone 2,3% inleverden.

Bedrijfsobligaties van goede kwaliteit verloren tussen 0,8% en 4% naargelang de regio en alleen speculatieve obligaties wisten zich staande te houden. Een laatste opvallende ontwikkeling was het herwonnen vormpeil van de dollar op de wisselmarkten sinds begin dit jaar, met onder meer een stijging van meer dan 4% tegenover de euro.

Gebruik een hybride strategie voor aandelen

Wij blijven positief voor aandelen. De vooruitzichten voor de wereldeconomie blijven de goede kant uitgaan dankzij de gestage vooruitgang op het vaccinatiefront, ook in Europa na een weliswaar moeizame start. Verwacht wordt dat de groei zich ook zal optrekken aan de toename van de spaarreserve, aan de tijdens de crisis uitgestelde vraag en aan de verregaande steunmaatregelen van de overheden. Wat dit laatste betreft, zal het nieuwe herstelplan van 1.900 miljard dollar van de Biden-administratie ongetwijfeld een boost geven aan de groei in de Verenigde Staten, mét positieve effecten elders in de wereld.

Op monetair vlak bevestigde de Fed haar intentie om een zeer soepel monetair beleid voort te zetten, ook al komt de inflatie boven de 2% uit, terwijl de ECB wellicht nog langer dan de Fed alle registers zal opentrekken. De evolutie van de obligatierentevoeten zou erg volatiel kunnen verlopen, maar wij denken niet dat ze eindeloos zullen blijven stijgen en niveaus zullen bereiken waarop aandelen minder aantrekkelijk worden.

In deze context van stijgende rentevoeten is een expansie van de waarderingsmultiples (=koers-winstverhouding) onwaarschijnlijk en vooral de winstgroei zal de prestaties van de beurzen moeten onderbouwen. Wij blijven de voorkeur geven aan een hybride strategie (“barbell strategie” in het financieel jargon) voor aandelen. Enerzijds zetten wij in op cyclische waarden zoals financials, die op de eerste rij staan om voordeel te halen uit een herstel van de economische activiteit. Anderzijds richten we ons op kwaliteitsgroei, die met name in de technologiesector te vinden is, ook al had die meer te lijden onder de stijging van de rentevoeten.

Uw portefeuille opbouwen op een solide basis is essentieel om mogelijke turbulentie te weerstaan

Aandelen blijven de belangrijkste prestatiemotor van een beleggingsportefeuille, maar een doordacht samengestelde en correct gediversifieerde portefeuille bestaat niet alleen uit aandelen. Vandaar dat wij geloven in het nut van een ‘core-satellite’ benadering.

De kern van de portefeuille moet rusten op een stevige sokkel om de risico’s onder controle te houden en bestand te zijn tegen marktturbulenties in een post-Covid omgeving. Het satellietgedeelte van de portefeuille bestaat voornamelijk uit aandelen. Daarbij wordt specifiek het accent gelegd op cruciale beleggingsthema’s (bijvoorbeeld veiligheid, artificiële intelligentie, infrastructuur, de millennials, enz.) om voordeel te halen uit tendensen op lange termijn, maar ook op sterke overtuigingen (bijvoorbeeld kleine en middelgrote beurskapitalisaties in Europa).

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

×