Dit is onze vierde jaarlijkse enquête rond ESG-beleggingen. Bij dergelijke beleggingen wordt rekening gehouden met de criteria environmental (milieu), social (maatschappij) en governance (goed bestuur). Ook nu weer was het onze bedoeling om de standpunten van onze klanten over ESG-beleggingen in kaart te brengen. We hebben dat gedaan vanuit verschillende perspectieven, waaronder de doelstellingen, de implementatie van beleggingen en de mogelijke gevolgen voor de prestaties van een beleggingsportefeuille. We wilden ook graag weten hoe onze klanten aankijken tegen de duurzame transitie zelf en welke beleggingskansen die volgens hen meebrengt.
ESG-beleggingen hebben enkele complexe jaren achter de rug. Een periode van acceptatie en vervolgens snelle groei werd gevolgd door diepgaandere vragen over de implementatie van ESG-beleggingen (in termen van activaselectie en portefeuilleprestaties) en in sommige gevallen ook over de uitdagingen voor het concept zelf. Die vragen ontstonden ondanks de aanhoudende en toenemende integratie van duurzame technologie in de reële economie (bijvoorbeeld op het gebied van hernieuwbare energie) en belangrijke beleidsinitiatieven (zoals de Inflation Reduction Act in de VS en de koolstofbeprijzing in de EU).
Dit rapport over de resultaten van onze ESG-enquête van 2024 is opgedeeld in drie delen.
Eerst kijken we naar ESG als concept. Wat zijn de doelstellingen van beleggers op het vlak van milieu (E), maatschappij (S) en goed bestuur (G), en welke rol speelt ESG bij het nemen van beleggingsbeslissingen? Verwachten beleggers dat het belang van ESG-beleggingen in hun portefeuille zal toenemen of afnemen? In een tijd van verhitte discussies op de markten, onder economen en regelgevers/beleidsmakers, vinden we het cruciaal om te verduidelijken hoe ESG en duurzaamheid samenhangen. ESG is een kader dat criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur samenbrengt als een reeks verschillende meetmethoden, die worden gebruikt om financieel belangrijke risico's te beoordelen. Dit gebeurt om duurzame economische inspanningen te identificeren. Duurzaamheid is uiteindelijk het doel waar onze economie naar streeft. Om tot een duurzame economie te komen, moet de focus verder gaan dan milieukwesties – hoewel dit vaak niet gebeurt – en ook maatschappelijke en bestuurlijke kwesties omvatten.
Ten tweede gaan we dieper in op het beheer van ESG-factoren in een beleggingsportefeuille. Wat zijn de verwachte gevolgen voor het rendement en de risico's van een portefeuille? Hoeveel vertrouwen hebben beleggers in hun eigen ESG-kennis en in het vermogen van financiële instellingen om ESG-beleggingen te beheren? Welke ESG-beleggingsinstrumenten gebruiken beleggers momenteel en bereiken ze daarmee hun vooropgestelde doelen? Onderdeel van de huidige discussie over ESG is de mening dat E, S en G afzonderlijk moeten worden bekeken vanwege de complexiteit en mogelijke tegenstrijdige doelstellingen.
In het laatste deel bespreken we tot slot enkele bredere vragen over beleggen in de duurzame transitie. We vragen beleggers welke sectoren volgens hen de beste beleggingsresultaten zullen opleveren op korte, middellange en lange termijn, en welke factoren daarin bepalend zullen zijn voor het rendement. En of ze denken dat die transitie zal verlopen via disruptieve start-ups of bestaande bedrijven.
Samengevat: Al met al zijn de resultaten van ons vierde onderzoek in lijn met de vorige drie, aangezien veel van de belangrijke bevindingen rechtstreeks verband houden met de reeds verkregen bevindingen. Bijvoorbeeld: de resultaten van onze enquête tonen aan dat ESG-beleggingen nog steeds aantrekkelijk zijn als concept en herinneren ons eraan dat milieuoverwegingen ook gepaard gaan met doelstellingen op het gebied van maatschappij en goed bestuur. Een aanhoudend probleem lijkt te zijn dat weinig beleggers echt een uitgebreide kennis hebben van ESG. Bovendien willen veel beleggers ESG niet als het enige criterium in de portefeuilleallocatie beschouwen. Zoals voorgaande jaren, er is ook onzekerheid over wat ESG werkelijk betekent in termen van portefeuille-implementatie (prestaties, risico's en beleggingsinstrumenten) en de beschikbaarheid van geschikte financiële beleggingen. Wat hun doelstellingen ook zijn, het is duidelijk dat beleggers reeds beleggen in de duurzame transitie, met veranderende standpunten over welke sectoren in de toekomst de toon zullen aangeven en welke factoren bepalend zullen zijn voor het rendement. Dat beleggers vandaag rekening houden met ESG-factoren is duidelijk, ingegeven door zowel pragmatisme als principes.
Als u meer wilt weten over de resultaten van de ESG 2024-enquête van Deutsche Bank Private Bank CIO Office kan u klikken op de link naar het bijgevoegde rapport.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
Dit zou u ook kunnen interesseren
14 augustus 2024