Geschreven door
David Ghezal
Investment Strategist
Samengevat:
Op basis van onze macro-economische prognoses zal de VS zowel in 2021 (6,7% vs. 4,2%) als in 2022 (5,2% vs. 4,6%) een hogere bbp-groei optekenen dan de eurozone1. Het dalende groeiverschil volgend jaar op basis van de matiging in de VS en de versnelling van het herstel in de eurozone, zou de aantrekkingskracht van de dollar deels moeten verminderen.
Bovendien is met de bevestiging van een sterk herstel van de wereldeconomie de piek van de risicoaversie door de pandemie waarschijnlijk voorbij. In die context verwachten wij dat de dollar, hoewel volatiele perioden onvermijdelijk zijn, minder gemakkelijk kan terugvallen op zijn rol als veilige haven dan in 2020 het geval was.
Op langere termijn zal het grote dubbele tekort van de Verenigde Staten (tekort op de lopende rekening als gevolg van de opleving van de particuliere consumptie en overheidstekort als gevolg van de ongekende fiscale stimuleringsmaatregelen) ook wegen op de evolutie van de greenback.
De ondersteunende factoren voor de dollar zijn onder meer:
De regering-Biden wil het internationale leiderschap van de VS herstellen. De terugkeer van de VS naar het akkoord van Parijs voor de strijd tegen de klimaatverandering en de Iraanse nucleaire overeenkomst behoren tot de initiatieven in die richting.
Wat de centrale bank betreft, verwachten wij dat de Federal Reserve (Fed) het startsein zal geven voor de taperingdiscussies zodra de onderliggende inflatiedruk in de VS zichtbaar is en de inflatie tijdens de beschouwde periode naar verwachting niet onder 2% zal dalen. Dit zou moeten leiden tot een geleidelijke vermindering van het volume van de activa-aankopen vanaf het eerste kwartaal van 2022.
Tegelijkertijd zal de ECB, aangezien het herstel in de eurozone minder ver gevorderd is en de inflatie de komende maanden vermoedelijk niet zo sterk zal stijgen als in de VS, ultrasoepel blijven en haar monetaire beleid niet ingrijpend aanpassen. Ten slotte zou een te sterke euro de economische groei en ook de inflatie in de eurozone kunnen afremmen, en de ECB er toe dwingen in te grijpen, althans mondeling, om de Europese munt te laten zakken.
Naast het effect van het monetaire beleid en de groeiverschillen, die cyclisch van aard zijn, zal ESG waarschijnlijk steeds meer erkend worden als een belangrijke valutadrijver voor de lange termijn. Van oudsher worden valuta's beïnvloed door overheidsratings, maar in de toekomst zullen ook ESG-ratings een rol spelen.
Een van de redenen is dat economische transformatie door ESG-gerelateerde initiatieven in individuele landen kan leiden tot aanzienlijke grensoverschrijdende beleggingsstromen en valutarendementen. Gezien de huidige lage ESG-scores van de VS, en de afhankelijkheid van het land van externe financiering, zou de USD kunnen profiteren van zijn toekomstige ESG-initiatieven (bv. groene infrastructuurprojecten).
In het licht van al deze elementen is onze doelstelling voor de EUR/USD-wisselkoers op 12 maanden 1,20.
In ons huidige aanbod is een schuldbewijs met recht op terugbetaling van het kapitaal beschikbaar. Controleer of deze belegging overeenstemt met uw Financial ID en lees de essentiële beleggersinformatie.
1. Bron: DB CIO Wealth Management