Beleggen

Artificial intelligence: van sciencefiction naar science

18 april 2022 - leestijd 4 min 30

Geschreven door

Dieter Vandewiele
Fund Analyst

Samengevat

  • Artificiële intelligentie heeft het potentieel om de meest disruptieve kracht van de komende decennia te worden. 
  • Binnen een dynamische en breed gediversifieerde portefeuille kan AI een interessant beleggingsthema zijn.

Wat stoomkracht betekende voor de eerste industriële golf, elektriciteit voor de tweede industriële golf en de computer voor de derde industriële golf, dat betekent artificiële intelligentie voor de huidige industriële golf.

Sterk potentieel

Onderzoek door McKinsey en PWC1 toont aan dat 92% van de bedrijfsleiders denkt dat AI hét zakelijke voordeel van de toekomst is. De technologie belichaamt alle kenmerken om de meest disruptieve kracht van de komende decennia te worden. AI heeft het potentieel om de globale economie te herschapen. Het internet is big, artificiële intelligentie is bigger.

Alledaagse toepassingen

Voor concrete voorbeelden van artificiële intelligentie hoeft u vandaag niet ver meer te zoeken. In heel wat aspecten van ons leven is de technologie al binnengesijpeld. Klap je laptop open, bestel een jas en je krijgt meteen aankoopsuggesties die met je smaak matchen. Start een chatgesprek op met je energieleverancier en de kans is groot dat een machine je uitlegt hoe je van energieplan verandert. Stap in de auto en een app loodst je langs de files heen.

AI-oplossingen dragen ook bij aan de strijd tegen corona

De toepassingen gaan vandaag echter al veel verder dan de huiskamer en de files. Ze kunnen ons zelfs helpen in het voorspellen en bestrijden van pandemieën. Zo heeft een Canadees AI-platform tijdens de nacht van 30 december 2019 een cluster van "ongewone longontstekingsgevallen" opgepikt die zich rond een markt in Wuhan afspeelde. Op die manier heeft dit platform, dat ontworpen is om de verspreiding van besmettelijke ziekten op te sporen, te lokaliseren en te conceptualiseren, COVID-19 al gespot 9 dagen vooraleer de Wereldgezondheidsorganisatie haar verklaring publiceerde.

Daarnaast worden er slimme AI-toepassingen ingezet voor onder meer het ontwikkelen van medicijnen en een vaccin, het monitoren van de pandemie en het diagnosticeren van COVID-19. In dit kader heeft een Belgisch AI-bedrijf bijvoorbeeld een manier ontwikkeld om vrij snel patiënten te diagnosticeren op basis van een CT-scan. Allemaal ontwikkelingen die we in de toekomst voor meerdere medische toepassingen kunnen gebruiken.

In alle sectoren

Artificiële intelligentie transformeert steeds meer volledige industrieën. Denk aan zelfrijdende voertuigen in de autosector, robo adviseurs in de financiële wereld, voorraadbeheer in magazijnen, real time vertalingen en stemherkenning in de communicatiewereld, enzovoort.

3 subthema’s

Binnen een dynamische en breed gediversifieerde portefeuille kan AI dus een interessant beleggingsthema zijn. Beleggen in AI kan via 3 subthema’s: dataverzameling, dataverwerking/analyse en praktische toepassingen:

  1. Dataverzameling
    Een rapport van International Data Corporation (IDC)2 meldt dat er in 2025 meer dan 181 Zettabyte (dat is 181 x 1.000.000.000.000 Gigabyte, of in eenvoudiger te begrijpen termen, ongeveer 45 triljoen DVDs) aan data zal worden geproduceerd, opgehaald, gekopieerd en geconsumeerd in de wereld. Dit zou betekenen dat we 28 keer meer data produceren dan 10 jaar geleden (6,5 Zettabyte in 2012). Dit gaat bovendien niet alleen om datastromen van menselijke oorsprong (apps, fitness- en activiteitstrackers, sociale media …). Ook machines en infrastructuur (smart cities) produceren grote stromen data.
  2. Dataverwerking en -analyse
    Terwijl datastromen de belangrijkste voedingsbronnen zijn voor AI, moet die data ook geanalyseerd en verwerkt worden. Daarvoor zijn onder meer algoritmes, rekenkracht en opslag nodig. Hoe meer data er is, hoe meer computerkracht en verfijnde algoritmes nodig zijn om ze te verwerken.
  3. Praktische toepassingen en applicaties
    Virtuele assistenten zoals Alexa en Siri, rij-assistentie, camera’s met gezichtsherkenning, robotchirurgie … het toepassingsveld wordt elke dag groter. Bedrijven die AI inzetten, kunnen een concurrentieel voordeel uitbouwen.

5G betekent een kwantumsprong voor artificial intelligence

De snelheid waarmee data zal verstuurd worden, onder de 5G-norm, biedt de mogelijkheid slimme (AI ondersteunde) toestellen met elkaar te verbinden. Voor het eerst zal de communicatie tussen verschillende objecten, producten, machines en servers betrouwbaar en soepel verlopen met 5G, waardoor een goede gebruikerservaring wordt bereikt. Dit creëert op zich veel nieuwe opportuniteiten.

Zo zijn 'slimme fabrieken' alsook 'slimme steden' geen sciencefiction meer maar de realiteit van morgen. De huidige standaard (4G) biedt een datatransfersnelheid aan van hooguit één gigabyte per seconde. Maar volgens industrie-experts zijn transmissiepieken tot 20 gigabyte per seconde3 met 5G mogelijk.

AI in cijfers

In de eerste 9 maanden van 2021 werd er wereldwijd voor reeds 50 miljard USD in start-ups gepompt die zich in AI specialiseren. Dat is is reeds 55% meer dan in 2020. Van alle dollars die in 2020 in die start-ups werden geïnvesteerd, ging 40% naar Amerikaanse start-ups en 36% naar Aziatische start-ups4.

Volgens consultancybureau Accenture zal AI tegen 2035 een economisch toegevoegde waarde hebben ter hoogte van5

  • 93 miljard dollar in België 
  • 311 miljard USD in Nederland 
  • 589 miljard USD in Frankrijk 
  • 814 miljard USD in de UK
  • 1.079 miljard USD in Duitsland
  • 2.068 miljard USD in Japan
  • 8.305 miljard USD in de VS

Hoe kan ik als belegger op dit thema inspelen?

Lees ook

Beleggen in gezondheidszorg

7 redenen waarom gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

De sector kreeg tijdens de pandemie een prominente plaats in de portefeuille van veel beleggers. Maar loont dat nog steeds de moeite?

Image

Water, een belegging voor de nabije toekomst

Naast de milieu-uitdagingen is ook de toegang tot water een belangrijke uitdaging voor de komende decennia. Dit opent beleggingsmogelijkheden, ook voor particulieren.

Slimme mobiliteit

Beleggen in slimme mobiliteit? Zo lift u mee met deze megatrend

Minder dan 0,7% van het globale wagenpark is vandaag elektrisch. Dé grote shift moet nog komen.

Image

Waarom er in uw smartphone, auto en online supermarkt een beleggingsopportuniteit zit

De kosten van cyberterreur lopen jaar na jaar op. Ontdek hoe u kunt beleggen in cyberveiligheid.

1 Studie beschikbaar op www.pwc.es/es/publicaciones/tecnologia/assets/ai-predictions-2018.pdf

2 Bron: John Rydning, Worldwide Global DataSphere and Global StorageSphere Structured and Unstructured Data Forecast, 2021–2025

3 bron: https://www.thefuturefactory.com/blog/19

4 bron: CB Insights Artificial Intelligence Report Q3 2021

5 bron: Accenture 

6 De term 'fonds' is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.