Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Artificiële intelligentie heeft het potentieel om de meest disruptieve kracht van de komende decennia te worden. Dat zegt Frederic Fayolle van beurshuis Deutsche Asset Management S.A.
  • Binnen een dynamische en breed gediversifieerde portefeuille kan AI een interessant beleggingsthema zijn.

Wat stoomkracht betekende voor de eerste industriële golf, elektriciteit voor de tweede industriële golf en de computer voor de derde industriële golf, dat betekent artificiële intelligentie voor de huidige industriële golf. Dat zegt Frederic Fayolle van het beurshuis Deutsche Asset Management S.A.

Sterk potentieel

Met die straffe uitspraak staat hij niet alleen. “Onderzoek door McKinsey en PWC1 toont aan dat 72% van de bedrijfsleiders denkt dat AI hét zakelijke voordeel van de toekomst is”, vertelt hij. “De technologie belichaamt alle kenmerken om de meest disruptieve kracht van de komende decennia te worden. AI heeft het potentieel om de globale economie te herschapen. Het internet is big, artificiële intelligentie is bigger.”

Alledaagse toepassingen

Voor concrete voorbeelden van artificiële intelligentie hoeft u vandaag niet ver meer te zoeken. “In heel wat aspecten van ons leven is de technologie al binnengesijpeld”, vervolgt Frederic Fayolle. “Klap je laptop open, bestel een jas en je krijgt meteen aankoopsuggesties die met je smaak matchen. Start een chatgesprek op met je energieleverancier en de kans is groot dat een machine je uitlegt hoe je van energieplan verandert. Stap in de auto en een app loodst je langs de files heen.”

In alle sectoren

De toepassingen gaan vandaag echter al veel verder dan de huiskamer en de files. “Artificiële intelligentie transformeert steeds meer volledige industrieën. Denk aan zelfrijdende voertuigen in de autosector, robo adviseurs in de financiële wereld, datagestuurde diagnoses in de medische sector, voorraadbeheer in warehouses, real time vertalingen en stemherkenning in de communicatiewereld, enzovoort.”

3 subthema’s

Binnen een dynamische en breed gediversifieerde portefeuille kan AI dus een interessant beleggingsthema zijn. Beleggen in AI kan via 3 subthema’s: dataverzameling, dataverwerking/analyse en praktische toepassingen:

1

Dataverzameling
Naar verwachting zal de hoeveelheid data die we in 2020 ‘produceren’, ruim 20 keer hoger liggen dan in 2010. Dit gaat bovendien niet alleen om datastromen van menselijke oorsprong (apps, fitness- en activiteitstrackers, sociale media …). Ook machines en infrastructuur (smart cities) produceren grote stromen data.

2

Dataverwerking en -analyse
Terwijl datastromen de belangrijkste voedingsbronnen zijn voor AI, moet die data ook geanalyseerd en verwerkt worden. Daarvoor zijn onder meer algoritmes, rekenkracht en opslag nodig. Hoe meer data er is, hoe meer computerkracht en verfijnde algoritmes nodig zijn om ze te verwerken.

3

Praktische toepassingen en applicaties
Virtuele assistenten zoals Alexa en Siri, rij-assistentie, camera’s met gezichtsherkenning, robotchirurgie … het toepassingsveld wordt elke dag groter. Bedrijven die AI inzetten, kunnen een concurrentieel voordeel uitbouwen.

AI in cijfers

In 2017 werd er wereldwijd 15,2 miljard USD in start-ups gepompt die zich in AI specialiseren. Dat is 141% meer dan in 2016. Van alle USD die in 2017 in die start-ups werden geïnvesteerd, ging 48% naar Chinese start-ups en 38% naar Amerikaanse start-ups.2

Tussen 2000 en 2017 steeg het aantal start-ups dat zich met AI bezighoudt met 1.400%.3

Volgens consultancybureau Accenture zal AI tegen 2035 een economisch toegevoegde waarde hebben ter hoogte van 4:

  • 93 miljard dollar in België
  • 311 miljard USD in Nederland
  • 589 miljard USD in Frankrijk
  • 814 miljard USD in de UK
  • 1.079 miljard USD in Duitsland
  • 2.068 miljard USD in Japan
  • 8.305 miljard USD in de VS

Hoe kan ik als belegger op dit thema inspelen?

Indien uw beleggersprofiel dat toelaat, kunt u kiezen voor een actief beheerd themafonds5.

Ontdek onze oplossing

Lees ook

1 Studie beschikbaar op www.pwc.es/es/publicaciones/tecnologia/assets/ai-predictions-2018.pdf
2 bron: CB insights - https://www.cbinsights.com/reports/CB-Insights_State-of-Artificial-Intelligence-2018.pdf
3 bron: Stanford University - https://news.stanford.edu/press-releases/2017/11/30/artificial-intels-emerging-field/
4 bron: Accenture https://www.accenture.com/t20170202T122451Z__w__/us-en/_acnmedia/PDF-33/Accenture-Why-AI-is-the-Future-of-Growth--Country-Spotlights.pdfla=en?la=en
5 De term ‘fonds’ is de gemeenschappelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AIVB (niet-UCITS), en die diverse juridische vormen kan aannemen (BEVEK, GBF, enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. Fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel in waarde stijgen als dalen en mogelijk kunnen beleggers het bedrag van hun belegging niet recupereren.