Dividend rijmt op rendement (en ook op mens, milieu en maatschappij)

ESG

Dividend rijmt op rendement (en ook op mens, milieu en maatschappij)

26 oktober 2021 - Leestijd 2 min. 

Geschreven door

Knut Huys
Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:
  • Beleggen in aandelen kan traditioneel op twee manieren renderen. Door koersen die kunnen stijgen. En/of door de uitkering van dividenden.
  • Vooral de jongste jaren hebben beleggers echter een derde manier ontdekt om hun aandelen te laten renderen: door meerwaarde te creëren voor mens, milieu en maatschappij - ook bekend als ESG-beleggen (Environmental, Social & Governance).
  • Beleggen met zowel een focus op dividenden als op ESG is om verschillende redenen interessant.  

Wat maakt dividenden precies zo aantrekkelijk?

1. Snel vruchtdragend

Terwijl u vaak jarenlang discipline moet aanhouden om het gewenste koersdoel te behalen, is de voldoening van een dividend veel directer. Op een dividend hoeft u immers geen 5 of 10 jaar te wachten. Doorgaans worden dividenden jaarlijks, halfjaarlijks of zelfs per kwartaal uitbetaald. Vergelijk het met een fruitboom. Terwijl het jaren duurt vooraleer u een robuuste stam heeft, kan u er wel al de vruchten van beginnen plukken.1

2. Potentieel regelmatige inkomsten 

Het koerspotentieel van een specifiek aandeel wordt mede beïnvloed door wat de brede markt in een bepaald jaar doet. Een aandeel kan misschien in een neerwaartse markt tegen de stroom ingaan, maar de meeste doen dat niet. Dividenden worden daarentegen gewoonlijk uitbetaald, ongeacht of de markt stijgt of daalt.1 Bedrijven kunnen wel genoodzaakt zijn hun dividend te schrappen of te verlagen tijdens crisismomenten.

3. Aanvulling op uw inkomen

Een andere goede reden om voor dividendaandelen te kiezen, kan te maken hebben met uw persoonlijke situatie. Stel dat u op pensioen bent en uw wettelijk pensioen aan de magere kant is. Door gericht in dividendaandelen te beleggen, kan u een extra inkomstenstroom op gang brengen.1 In plaats van regelmatig wat beleggingen te verkopen om uw spaargeld aan te vullen, kunt u tappen uit uw dividendenstroom.

4. Potentiële graadmeter voor terugverdientijd 

Niemand weet hoe een aandeel in de loop van de tijd zal evolueren. Als een aandeel u nooit geld zou opleveren in termen van koersstijgingen, hoe lang zou het dan duren voordat de uitgekeerde dividenden uw oorspronkelijke investering terugbetalen? 

5. Lagere volatiliteit 

Ook voor beleggers die hun portefeuille liever niet te veel bokkensprongen zien maken, kunnen dividendaandelen een schokdemper zijn. Dividendaandelen neigen immers minder volatiel te zijn dan de algemene aandelenmarkt, wijst een studie2 uit. 

Dividenden: al 411 jaar gedeeld en geliket

Niet élk aandeel hoeft een dividend uit te keren. Maar een betrouwbare dividendstroom kan wel een nuttige aanvulling zijn binnen een portefeuille. Op de beurs vindt u verschillende bedrijven die ondertussen al ruim 100 jaar ononderbroken een dividend uitkeren3. Hun aandelenkoersen stegen niet elk jaar, maar aandeelhouders bleven in ieder geval een dividend ontvangen. Ook tijdens moeilijkere jaren. Dividenden zijn dus geen nieuw fenomeen. Al in 1610 keerde De Verenigde Oost-Indische Compagnie als eerste aandeel ter wereld een dividend uit.

Historisch gezien vormen dividenden dan ook een belangrijk onderdeel van het totale rendement. Zo bedroeg het gemiddelde jaarlijkse brutorendement in de S&P500 afkomstig van dividenden de jongste 10 jaar en 6 maanden (31/12/2010 tot 30/6/2021) 1,98%4. In Europa lag het jaarlijkse gemiddelde bruto dividendrendement (indien meteen herbelegd) zelfs hoger dan in de VS. In dezelfde periode bedroeg dit 3,39%4 voor de Euro Stoxx 50 index (dit zijn de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone). 

Beter ook oog voor propere handen

Beursgenoteerde bedrijven die ook de komende decennia willen overleven, zullen echter meer moeten doen dan paaien met een stabiel dividend. Steeds meer beleggers kiezen er namelijk voor om enkel nog in bedrijven te beleggen die rekening houden met ESG-criteria. Zeker voor dividendbeleggers betekent dit een extra uitdaging. Sommige van de typische dividend titanen zijn namelijk oliemaatschappijen, tabaksproducenten, wapenfabrikanten ...

Dividendbeleggers die ook rekening willen houden met niet-financiële kenmerken, moeten dus extra selectief te werk gaan. Terwijl het kiezen van de meest stabiele dividendaandelen al een pittige uitdaging is, komt er met het ESG-aspect een laag complexiteit bovenop. Want hoe definieer, meet en beheer je het ESG-aspect van een belegging? Net daarom kan het een goed idee zijn om al dat huiswerk door te schuiven naar een team van professionals. 

Interesse in deze thematiek?

1 Wanneer een onderneming winst maakt, kan die beslissen – zij is daar dus niet toe verplicht - om (een deel van) die winst uit te keren aan haar aandeelhouders. Dat gebeurt via een dividend en in verhouding tot het aantal aandelen waarover de aandeelhouder beschikt. Aandelen zijn over het algemeen volatieler dan obligaties. Aandelenkoersen fluctueren door verschillende factoren, zoals algemene informatie, economische, sectorale informatie of informatie omtrent de onderneming.

2 Bron: https://www.merrilledge.com/article/in-volatile-markets-investors-may-find-comfort-in-dividends 

3 Bron: https://www.dividend.com/how-to-invest/15-companies-that-have-paid-dividends-for-more-than-100-years/

4 Bron: Bloomberg, eigen berekeningen

×